Нови промени ще има за безплатните банкови сметки, по които от 1 септември могат да се превеждат заплати и пенсии. Това става ясно от отговор на финансовия министър Асен Василев на въпрос от соцдепутата Георги Гьоков, бивш социален министър.

Какво се случва с безплатните сметки в банките за пенсии, заплати и социални помощи, пита Гьоков.

В отговора си министърът посочва, че от 1 септември гражданите могат да си откриват платежна сметка за основни операции, като тя се обслужва безплатно, когато по не я постъпват пари от трудови възнаграждения, пенсии, помощи, стипендии на учащи.

Според закона всички банки в страната, включително клонове на чужди такива, са задължени да предоставят такива сметки, допълва Василев. Банките, които са получили заявление за откриване на такава сметка, са длъжни да направят това или да дадат отказ не по-късно от 10 дни след получаване на всички необходими документи.

Финансовият министър подчертава, че във ведомството са постъпили писма и запитвания на потребители и на фирми, които питат как точно се прилагат законовите изменения за плащане на заплатите по банков път и откриването на безплатна сметка.

Една част от сигналите са от работодатели, които поради недостиг на работна ръка наемат чуждестранни сезонни работници.  Те са затруднени да открият банкови сметки на чуждите граждани, особено на такива от трети страни.

Друг проблем е неяснота при изискванията на банките за откриване и обслужване на платежна сметка за основни операции, както и основанията за отказ за откриването на такава, както и на други видове сметки.

След отправено запитване от Министерство на финансите са получили отговор от БНБ, че не събира и разполага със статистическа информация за броя на отказите на банки за откриване на безплатни сметки.

Министър Василев уточнява, че са внесени промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, по отношение на условията и реда за ползване на платежна сметка за основни операции при облекчени условия от страна на потребителите, но без да обяснява какви конкретно ще са промените.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук