Преди 14 г., когато е студент без пари, Тревър Чапман започва работа като продавач на препарати за борба с вредителите от врата на врата, за да припечелва по някой и други долар.

Впоследствие стартира собствена компания за соларни панели, която бързо разширява дейността си в три щата. Две години след основаването й обаче нещо му липсва и това не е недостигът на време, което прекарва в офиса.

"Дойде момент, в който трябваше да си кажа: "Аз съм на 30 и няколко години, искам ли да чакам, докато някое от децата ми напусне дома, за да се наслаждавам на живота в степента, в която съм си представял?" спомня си Чапман.

Неговият отговор на този въпрос му дава импулса да похарчи 200 долара за създаването на LDSman.com - онлайн магазин, предлагащ странен аосртимент от артикули, идващи от Китай (панталони с Kevlar, паста за зъби с активен въглен, надуваеми шезлонги, спинъри  и много други неща).

В рамките на три месеца Чапман преминава от прекарването на по 12 часа на ден в компанията си за соларни панели до отделянето на едва час и половина седмично на сайта си, докато достига първия си 1 млн. долара продажби.

Това убеждава Чапман, че електронната търговия предлага най-добра възможност за всеки да контролира времето си и да печели пари, дори за неопитните като него, които искат да се захванат с нещо.

"През лятото аз и семейството ми пътувахме в продължение на три месеца. Това е нещо, което винаги съм искал да направя, но не можех преди това. Бях вързан с вериги към това да изкарвам пари," казва той.

Как започва всичко

Чапман бил недоволен от своя бизнес със соларни панели и не виждал път към промяната в него, когато му попаднал цитат на Уорън Бъфет: "Ако не намерите начин да печелите пари, докато спите, ще работите, докато умрете."

Чапман решил, че най-добрият начин да генерира пасивни доходи е чрез електронната търговия. Това е огромен бизнес. Онлайн продажбите на дребно нарастват с 20% - от 1.9 трлн. долара до 2.3 трлн. долара през 2015 г., според доклад от 2016 г. на Ecommerce Foundation.

Преди обаче да се замисли сериозно дали да не напусне работата си, той искал да се увери дали е възможно да си изкарва прехраната от продажбата на различни неща в интернет.

"Онлайн търговията изисква работа като всяко друго нещо, но не е необходимо да се отказвате от другата си работа, за да се занимавате с онлайн търговия," казва 34-годишният Чапман.

Той отделя по няколко часа вечер за новия си проект, а първоначалните разходи са минимални – около 200 долара, според него. Чапман купува домейн за 2.99 долара на година и създава акаунт в Shopify чрез пробен период на стойност 14 долара.

Най-скъпото нещо било, когато започнал да харчи по 100 долара на ден за реклама във Facebook. LDSman.com тръгва на 11 ноември 2016 г.

В първия ден Чапман губи пари

Отначало той продавал грешния продукт. "Първоначално щях да продавам мормонски произведения на изкуството онлайн. Това продължи около 10 часа," разказва той пред CNBC. "Осъзнах, че това, което предлагах онлайн, не бе достатъчно привлекателно, за да предизвика трафик на сайта."

За да се концентрира наново, Чапман използвал урок, научен от неговата компания за соларни панели: Когато продаваш от врата на врата, продуктът трябва да достатъчно интригуващ, за да те поканят хората у дома си, казва Чапман.

"Същото е и с онлайн търговията — за да откъснете човек от нещата, които разглежда във Facebook, трябва да предлагате нещо интересно."Така мормонските произведение на изкуството отпадат и на тяхно място идват надуваемите шезлонги, които са популярен артикул в онлайн магазините. Доставяйки ги от китайски производители от Alibaba и Aliexpress, Чапман намира други продукти, които можел да купува за 4.99 долара и да препродава за 59.99 долара.

За да избегне разходите и риска от това да държи стока на склад, той се договарял с доставчиците (използвайки популярния китайски чат WeChat) да доставят поръчките му директно от техните складове в Китай до клиентите в САЩ — практика, известна като дропшипинг.

"Това е най-добрият начин да тествате дали един продукт ще се продава или не," казва той.

Дропшипингът имал и други предимства: посредством програма на име ePacket, договорка между пощенската служба на САЩ и чуждестранни пощенски оператори, която има за цел да насърчи онлайн търговията, за LDSman било по-евтино да доставя от Китай, макар и с малко забавяне във времето.

Доставката на допълнителни аксесоари за iPhone от Шанхай, например, струвала 2.29 долара, или с над 5 долара по-евтино от цената на доставката в САЩ.

Чапман правел пари, докато спи

Поръчките се трупали, докато той спи и Чапман осъзнал, че е попаднал на нещо. "Спечелих пари на втория ден от пускането на сайта и всеки ден след това," казва той. Две седмици след старта на LDSman.com той генерира 10 000 долара продажби за един ден.

Приходите позволяват на Чапман да наеме екип във Филипините, който да се занимава с обслужването на клиентите. Той плаща на всеки член от екипа по 700 долара на месец (доста ниско за американските стандарти, но доста повече от средната заплата от 400 долара за Филипините).

Той също така увеличава бюджета си за реклама във Facebook, отделяйки повече пари за реклама на продуктите, които привличат най-много покупки.

Два месеца след началото на дейността проблемите на дропшипинга не подминават и него. Търговецът в Китай, на когото плаща 80 000 долара, за да доставя надуваемите шезлонги, подменя одобрения продукт с по-евтина алтернатива.

Когато клиентите започват да се оплакват, LDSman подменя близо 1 500 продукта. Въпреки това, Чапман казва, че преодолява това препятствие и достига 48% марж на печалба преди данъци.

Като всеки добър бизнесмен, Чапман превръща този проблем във възможност – той купува склад с площ от над 800 кв. м в Солт Лейк Сити и наема петима души персонал. Това е ход, който позволява на LDSman да издигне бизнеса до следващото ниво, но също така е нещо, което Чапман признава, че не е за всеки, предвид капиталовите инвестиции и ангажимента, който изисква.

Чапман се отказва от бизнеса със соларни панели и след като вече има склад и служители, прекарва по малко повече от час седмично в работа по сайта и обновяване на рекламите във Facebook.

Малко след 92-ия ден на компанията, когато сайтът генерира първия си 1 млн. долара продажби, базираната в Юта компания за рисков капитал Clarke Capital се свързва с Чапман с желанието да добави LDSman към своя портфейл.

Чапман казва, че отказва оферта за придобиване в размер на около 3 млн. долара, за да запази независимостта си и да разполага с доходите и времето да работи по собствени проекти.

Засега това включва ръководенето на LDSman и месечните продажби на сайта в размер на 350 000 долара. В първите шест месеца след пускането му сайтът достига 2 млн. долара продажби. Чапман също така води курс за онлайн търговия.

Вдъхновен от опита си от търговията с продукти от Китай, Чапман създава и нов стартъп. Заедно със своя зет основават логистична компания, която използва свободното място на пътнически самолети, основно тези на Delta Airlines, за да доставя стоки от Азия до САЩ на ниски цени.

Най-новият му клиент е друга компания за онлайн търговия на име Amazon. Бизнест е на път да генерира 10 млн. долара оборот в първата си година. Както и със старата му компания, по-голяма част от работата е аутсорсната на екип от хора.