Има два работещи механизми, които трябва да бъдат развити. Не съм сигурен дали ваучарите са най-удачни. Според мен най-добрият вариант е директната подкрепа за хотелиерите. Около 200 млн. лева биха били една добра инжекция в сектора. Също  така една подмярка към 60/40. Това ще стабилизира сектора, независимо какъв ще е сезона. Това заяви в ефира на БНТ Пламен Димитров, лидер на КНСБ.

По думите му мярката 60/40 работи и те са я подкрепили още от самото начало.


Според другият гост в студиото Васил Велев, председател на УС на АИКБ няма една вълшебна мярка.

"Днес ще обсъждаме с Министерство на туризма набор от мерки. Трябва да се разшири обхватът за ваучерите на храна, поевтиняване на чартърите и да са с предимство нашите авиокомпании. Липсата на задължение към фиска да се преоформи това да е преди 2020 година. Т

Така предприятията да могат да имат право да участват в мерките за подпомагане на предприятията в затруднения. Наредба Н-18 трябва да бъде отсрочена, както и да се намали данък добавена стойност за храна до 5%, не само в магазините, но и в заведенията. Мярката трябва да е 60 на 0 - когато се подкрепя отсъстващия доход е само от страна на държавата и той  никога не е в пълен размер, това е световна практика", каза още той.

"Когато икономиката започне да расте, ще се случи така, че тези които получават обезщетения за безработица и работят в сивия сектор ще се изкушат да го правят и за напред", смята Велев.

Велев заяви, че мярката 60/40 е обхванала 1% от хората и тя не работи. "Тя е провал, има много малък обхват. Живеем в паралелни реалности. Тя не е ефективна и трябва да се коригира", заяви още Велев. 3000 предприятия са се възползвали, което е малко и подчертава факта, че мярката не работи, смята още той.

Димитров заяви, че той е против фирми, които са неизрядни да получават в момента подкрепа от нашите доходи.

"Неизрядна фирма е тази, която е укрила задълженията си, а не тази която ги е декларирала и не е успяла да ги плати", уточни Велев. Той бе категоричен, че междуфирмената задлъжнялост расте. Мерките трябва да се насочат и там, за да се подтиснат тези явления, допълва Велев.