Докато за Европейския съюз (ЕС) все още предстои да бъде гласувана търговската сделка с Великобритания, която трябва да регулира отношенията между двете страни в тази сфера след Брекзит, то Лондон сключи поредната такава с държава от развиваща се Европа. И този път това е Сърбия, пише money.bg. 

Преди дни Белград и Лондон си стиснаха ръцете за споразумение, което трябва да гарантира безпроблемна търговия между странитe.


Сделката за 790 милиона евро трябва да решат всички проблеми за сръбските и британските износители, които се появиха с реалното настъпване на Брекзит.

"Споразумението е важен знак за готовността на Сърбия и Великобритания да засилят и разширят икономическите си взаимоотношения", посочват от Британско-сръбската търговска камара, цитирана от сайта Emerging Europe.

Сделката трябва да влезе в сила след няколко седмици, като тя ще създаде нова правна основа за търговията между двете страни.

Тя ще замени Споразумението за стабилизиране и асоцииране, което определяше търговията между Сърбия и Обединеното кралство докато то все още беше част от ЕС.

Анализатори посочват, че споразумението е особено важно и е положителна стъпка за британските компании, които имат операции в западната ни съседка, като Jaguar Land Rover, Unilever, AstraZeneca, JCB и Rio Tinto.

С най-голям дял от износа на Великобритания за Сърбия са медицински и фармацевтични продукти, машини и облекло.

"Очаквам с нетърпение да видя повече британски компании да развиват бизнес в Сърбия и тяхната експертиза да осигури тласък на икономическото развитие на страната", посочва посланикът на Обединеното кралство Шон МакЛеод.

Търговските сделки се превърнаха в ключови за политиката на Лондон след Брекзит, като страната вече не е част от единния европейски пазар.

Страната вече подписа такива с още редица държави в региона, включително с Косово, Молдова, Северна Македония, Албания и Украйна.