Високите цени поставиха в голяма опасност традиционните БГ продукти
Фермерите определят млякото и млечните продукти от козе и овче мляко като традиционно български
Фермерите определят млякото и млечните продукти от козе и овче мляко като традиционно български. "Ако досега се водеше, че секторът ни е в будна кома, то сега сме на ръба на клинична смърт", заяви пред Нова тв Деан Георгиев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той подчерта, че страната е все по-близо до момента, в който традиционните български продукти ще изчезнат.
Зеленчуците също са поскъпнали. Една от малкото патентовани салати - шопската, с която България е известна, става все по-непосилна за българския потребител. Гарнитурата в чинията ще струва повече от пържолите в нея. Някои търговци използват нов трик в приготвянето на шопска салата, за да спестят от цената й - просто махат чушките. И може би това не е никак случайно, защото и тяхната цена бележи невиждан скок.
Куртово Конаре е Mеката на домашната, вкусна, истинска лютеница. Един от най-добрите майстори на домашна лютеница – Куни, две поредни години печели приза "Царица на лютеницата". Въпреки, че зеленчуците, които влага, са изцяло домашно производство, прогнозата й е, че цената на лютеницата тази година ще е по-скъпа поне с лев, тъй като цените на продуктите, които влага в направата й, вече са тръгнали нагоре.
"Първо олиото поскъпна много, захарта, солта - всичко скача. Токът се повиши. Едно бурканче празно беше 25 стотинки, сега е над 45. Капачка -обикновена, празна от 7-8 стотинки вече е 15-16. Най-вероятно зеленчуците също ще се повишат, въпреки че ние си ги произвеждаме, но за да ги произведем също имат голям разход", обяснява Куни Димова.
Една от най-трудните години досега очакват и розопроизводителите. Основното притеснение е, че несигурността в сектора може да е причина България да отстъпи позиции в световния пазар на розопроизводството. "И тази година се очертава като трудна за хората от бранша", каза розопроизводител Радион Попов.
Последвайте ни
0 Коментара: