Докато милиони шофьори в страната очакват заветната отстъпка от 25 ст. на литър най-сетне да стане факт, цените на бензина и дизела бележат ежедневни рекорди, съобщава "Марица". В Пловдив най-масовият бензин А95 в неделя струваше от 3,33 лв./л в по-малките бензиностанции, до 3,44 лв./л в две от големите вериги.

При дизела ситуацията е сходна - най-евтиният е в няколко малки обекта (3,43 лв./л), докато на повечето места под тепетата цената се движи около 3,60 лв. 

Въпреки това базата данни на платформата fuelo показва, че най-евтините горива през миналата седмица са били в Пловдив и областта. Изчисленията показват, че под тепетата шофьорите плащат средно с по 2,4 ст. по-малко както за литър бензин, така и за литър дизел. При газта разликата е около стотинка. 

Цените на горивата в България са едни от най-високите в Източна Европа и дори гонят тези в редица държави от Централна и Западна Европа. По-евтино се зарежда в Сърбия, Македония и Турция. Това се случва, въпреки че в страната ни има едни от най-ниските акцизи върху горивата от целия Европейски съюз. В момента акцизът за бензина е 710 лв. за 1000 л, за дизела - 646 за 1000 л, а за втечнен газ - 340 лв. за 1000 л.

Причината за ежедневните рекорди не е и в международната цена на суровия петрол, която трета седмица се движи на нива между 110 и 120 долара за барел.  

Месечните данни за юни от пазара на горива на дребно пък показват, че само за месец държавната отстъпка от 25 ст. за литър гориво е била "изядена" преди да стартира. Според данните скокът при бензина А95 през последните 30 дни е от близо 6,5 на сто (или приблизително 23 ст.), при дизеловото гориво увеличението през юни е дори по-сериозно - цели 8,2 на сто, или близо 28 ст. отгоре за всеки литър. Припомняме, че правителството в оставка анонсира отстъпката за литър гориво още когато горивата бяха около 3 лв. 

За пръв път в историята на страната пък в рамките на две години имаме над 100% скок на цените на горивата. За база вземаме 1 юли 2020 г., когато литър бензин е струвал около 1,70 лв., докато към същата дата на 2022-ра средната цена у нас вече е 3,40 лв.