Малките и средни бензиностанции нямат готовност и възможност да дават отстъпка от 25 ст. на литър гориво, заяви за “Труд” Иван Кашилски, председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Нямат готовност, защото от НАП още не са пуснали указания как да дават отстъпката и какъв софтуер да използват, обясни Кашилски.

Опасенията на асоциацията са, че софтуерът ще струва над 3000 лв., което е твърде много за малките търговски обекти, които и без това отчитат спад да клиентите заради високите цени.

Малките и средни бензиностанции нямат и възможност да дават отстъпката, защото трябва да дадат свои пари, които след това да чакат от държавната хазна, каза Иван Кашилски.

Парламентът реши, че бензиностанциите ще приспадат дадените отстъпки от 25 ст. на клиентите си от задълженията по ДДС, като това ще става с подаване на месечните данъчни декларации за ДДС. Но ако малък търговски обект дава отстъпка то 25 ст., той ще продава на цена под себестойност и след изтичане на месеца ще има ДДС за получаване от хазната.

За да бъде възстановена сумата, данъчните може да направят пълна ревизия и реално парите да бъдат получени с няколко месеца закъснение, опасяват се от бранша. А малките търговци на горива вече нямат свободни пари, с които да дават отстъпката от 25 ст. и да чакат няколко месеца, за да получат парите от хазната. Миналата година купувах 1000 литра гориво за 1800 лв., а сега дават 3400 лв., каза Иван Кашилски.

Въвеждането на отстъпката е схема да се унищожи секторът с горивата, допълни той. Според него само големите компании могат да си позволят да дават отстъпката. Причината е, че те имат и други дейности, за които плащат ДДС и лесно ще могат да приспадат дадената отстъпка от задълженията си по ДДС.

Фирмата с господстващо положение на пазара на горива в страната вече е привлякла големите корпоративни клиенти, като им е предложила карти за зареждане с големи отстъпки, каза Иван Кашилски. Останалите търгов­ци на горива не могат да предложат такива ниски цени. Ще има масови фалити, заяви Кашилски.