Най-високи доходи през 2019 година са получили завършилите специалности „Информатика“ в Софийския университет – 4193 лева, и „Администрация“ в Американския университет – 3531 лева, съобщава "Труд".

Това показват данните от рейтинговата система на висшите училища, представена днес от МОН.

3438 лв. е средният месечен облагаем доход на завършилите „Информатика и компютърни науки“ в НБУ. На четвърто място с 3092 лв. е специалност „Математика“ в СУ, а на пето – „Комуникационна и компютърна техника в Техническия университет в София, с 3049 г.
 

Що се отнася до реализацията данните оказват, че най-ниска – практически нулева – е безработицата при кадрите, завършили военните университети, медицински специалности и информатика.

Те са представени като процент на официално регистрираните безработни сред завършилите през предходните 5 години:

И тази година Софийският университет води в 21 от общо 52 професионални направления. Следват Техническият университет, който е първи в шест направления, и Медицинският университет в София.

Като положителни тенденции днес бяха отбелязани намаляването на броя на студентите с 6 хиляди души, по-малък прием в „Икономика“ и „Администрация“ и по-голям в необходимите за стопанството ни технически науки, медицина и педагогика.

„В последните години намалява броят на зрелостниците, които избират да учат в чужбина“, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на рейтинговата система на ВУЗ-овете.

Той посочи, че в предишни години той е бил 6000 и е паднал до 4200 през 2018 г., като през настоящата година цифрата е 3500. „Това не е малко, но е по-малко от предходните години“, добави Вълчев.