Бъдещият център Mobility Innovation Destination Torslanda е персонализирана тестова база за автомобилно развитие близо до сърцето на Volvo в Гьотеборг, Швеция. Тази инициатива продължава нашето пътуване към пълна електрификация и напредъка на нашето следващо поколение премиум електрически автомобили.

Центърът за иновации ще ни позволи да тестваме нововъзникващи технологии в среда, следваща тенденциите на бъдещото общество, заедно с нашите автомобили. Така че не само да разработваме технологии като безжично зареждане на автомобили, двупосочно зареждане от превозно средство към мрежа и възможности за самостоятелно шофиране единствено в лаборатории и центрове за разработка, но ние ще можем да тестваме, валидираме и внедряваме нашите иновации в среда, подобна на градската.

Наред с нови сгради и съоръжения за тестване, инженеринг и материали, ние планираме да разширим кампуса на Volvo Cars в Торсланда, Гьотеборг, за да приютим стартиращи компании, бизнес партньори и доставчици.

„С тази инициатива се стремим да създадем екосистема, в която можем да развием бъдещето на мобилността – включително автомобилите, технологията вътре в тях и инфраструктурата около тях, всичко това ръка за ръка“, казва Джим Роуън, главен изпълнителен директор на Volvo Cars. „Нашата амбиция е да бъдем пионери в технологиите, да привличаме глобални таланти и да се свързваме с други авангардни бизнеси.“

Следващата стъпка в създаването на център за иновации в мобилността в Торсланда е изграждането на сгради, в които да се помещават модерни офиси точно срещу нашия съществуващ кампус. Строителството ще продължи в сътрудничество между Volvo Cars и предприемачите на недвижими имоти Vectura Fastigheter и Next Step Group.

Целите на проекта за устойчивост са амбициозни. В първата нова конструкция от 25 000 квадратни метра е използван дървесен материал, който намалява въглеродния отпечатък с 15% в сравнение с традиционната рамка от стомана и бетон. Строителството е планирано да започне през второто тримесечие на 2024 г., а първата сграда се очаква да бъде завършена до 2026 г., навреме за 100-годишнината на Volvo Cars през 2027 г.

Настоящите планове също включват нашия кампус да бъде включен в разширяване на инициативата Green City Zone в Гьотеборг. Тази зона обхваща района, където град Гьотеборг заедно с Volvo Cars, други компании и  изследователи могат да тестват нови технологии както за превозни средства, така и за инфраструктура с цел постигане на транспорт без емисии до 2030 г.

Заедно с наскоро открит център за тестване на софтуер, районът има силно инженерно присъствие, включително производствен завод, център за проектиране и съоръжения за тестване и разработка, включително пилотен завод, лаборатория за батерии, аеродинамични тунели, център за безопасност с лаборатории за краш тестове. Нов завод за батерии - Novo, нашето съвместно предприятие с Northvolt, също е в процес на изграждане.

Част от по-голяма екосистема

Ние управлява технически центрове в Швеция (Стокхолм и Лунд), Полша (Краков), Индия (Бангалор) и Сингапур. Имаме и инженерни центрове в Гьотеборг, Швеция и в Шанхай, Китай. Докато всяко от тези места има свой собствен фокус, заедно те представляват важна мрежа от стратегически разположени иновационни центрове.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук