Новината за 9-часов работен ден е абсолютно фалшива, каза за БНТ президентът на „Подкрепа" Димитър Манолов. "Няма такова нещо и никому не е минавало през ум", категоричен беше той.

Той смята, че това е пълен абсурд, особено при положение, че световните тенденции вървят в обратната посока.


"Истината е, че ние имаме един проблем стародавен с полагането на извънреден труд дотолкова, доколкото в нашия закон е записано 86-а година,че извънредният труд е забранен. След това следва една система от ако, обаче и така нататък", каза Манолов.

Той обясни, че и при разговори с работодателите е станало ясно, че и те не са фенове на тази идея и има относително съгласие за това, че извънредния труд се заплаща изключително ниско.

Работодателите предлагат промени в Кодекса на труда. Те искат двойно увеличение на извънредния труд - от 150 на 300 часа. Всичко това на фона на добил...

Премиерът Борисов признава, че Европа ни натиска да спрем с въглищата. От друга страна ресорният министър обясни, че имаме толкова много въглища, че ТЕЦ-овете ще продължат да работят.

"Ние въглищата трябва да ги спрем. Няма бягане. Въпросът е как ще ги спрем и с какво ще ги заменим", посочи Манолов.

Въглищата произвеждат между 40 и 60% от базовата и пиковата енергия в България. Разбира се, ще се разчита и на технологии. Въпросът не е само в това колко ще ни струва спирането на употребата им.

На среща днес, президентът и КНСБ настояха за ясна визия за бъдещето на въглищата ни в контекста на подготвяната от Еврокомисията Зелена сделка за нул...

Предложението за различни минимални работни заплати в различните сектори Манолов е направил още през 2005 година. Той обясни, че го е направил в един различен контекст и в една различава среда, която вече не съществува.

Димитър Манолов: В последните няколко години заради бойкота на работодателите по преговорите за минималните осигурителни доходи се разкъсаха всякакви взаимовръзки.