Японският производител на медицинска техника Pentax Medical обяви, че разширява производствения си капацитет в Пловдив с нова инвестиция за над 10 252 000 лева.

Компанията иска да увеличи производството на бронхоскопи за еднократна употреба. За целта ще закупи машини за лазерно рязане, складови системи и оборудване и специализирани инструменти за сглобяване на ендоскопи. Предвидено е и изграждане на микробиологична лаборатория. С новата инвестиция в разширяване на предприятието в Пловдив компанията ще разкрие и 74 нови работни места.

Pentax Medical е собственост на японската Noya Corporation, чиято дейност за Европа се управлява чрез германския офис на компанията. От дружеството, което е специализирано в ендоскопските процедури за пациенти, заявиха, че целта им е да затвърдят присъствието си в България. Фирмата има представителства в над 15 държави.

Сервизът в Пловдив е първият център на Балканите и ще обслужва клиентите Европа, Близкия Изток и Африка. Компанията е световен лидер в производството на техника за ендоскопия и ултразвук, гастроенторопология и урология и друга медицинска техника

Припомняме, че Pentax Medical направи първоначална инвестиция в България в размер на 6 милиона лева през 2012 година, а впоследствие я увеличи с още 8 милиона лева за изгражданет на най-големия европейски сервизен център за медицински ендоскопи през 2018 година.

Японската компания е избрала да инвестира в България след проучване на 30 потенциални локации в Европейския съюз. През последните години Пловдив се очерта като един от предпочитаните градове за инвестиции, в който се откриха хиляди работни места и производства с особен акцент на германските и австрийски инвестиции.

В следващите три години регионът на Пловдив ще привлече световни гиганти, които ще инвестират в създаването на фабрика за производство на батерии за милиарди левове. Това заявиха през април от "Тракия икономическа зона". Вече се водят активни преговори, като дори е привлечен голям инвеститор, свързан с производството на батерии, но към момента името му не може да се обяви публично.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук