Голямото пазаруване за коледните празници приключи. Следва новогодишното.

"Хубавото е, че може да върнем повечето стоки, а тези, които не можем, търговецът трябва да ни уведоми, че нямаме такава опция. За тези, които искаме да ги върнем, трябва да попълним един формуляр, не е нужно да посочваме каквото и да е обяснение, но не трябва да сме използвали стоките.

Търговецът е длъжен по закон да предостави този формуляр най-късно с изпращането на покупката, но в практиката имаме и случаи, в които не го прави. Заради това преди месец предоставихме образец на такъв формуляр, който може да бъде използван". Това обясни каза Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите" пред Bulgaria ON AIR.

Тя посъветва потребителите, когато отиват да си вземат пратката, да погледнат какво има вътре в нея.

"Това е най-лесният начин да откажат приемането, отколкото да влязат в спиралата на рекламацията. Хубаво е да гледаме дали търговците предлагат опцията "Тест и преглед". За всяка една покупка трябва да искаме касова бележка и да я пазим. А когато говорим за онлайн мрежата - продуктът не трябва да е използван. За физическите магазини - законът не задължава търговците да предоставят това право. Всеки търговец сам определя правилата, по които предоставя тази възможност", допълни Руменова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е редно онлайн поръчката ни да се достави до 7 дни, но около празниците някои удължиха срока си.

"Ако до 30 дни не ни доставят стоката - имаме право да не я приемем и не дължим нищо. Потребителите трябва да гледат откога е онлайн магазинът, да не е от съвсем скоро, да има достатъчно информация за търговеца, да има телефон, чрез който може да се свържем, а не просто една форма, през която да поръчаме нещо. Трябва да има доста подробно описание на стоките, които предлагат и на общите условия, при които се извършват продажбите", подчерта Габриела Руменова.

Според нея най-често се заблуждаваме с отстъпките, които се предлагат: "И в търговската мрежа, и в онлайн пространството върви една тенденция, която е свързана със събирането на лични данни, срещу които се предоставят клиентски карти за отстъпки. Потребителите са склонни да дадат своите лични данни, като се съгласят да получават и маркетингови съобщения от тези търговци. Съветваме ги да се замислят дали си струва тази оферта."

А проучванията сочат, че най-много пазаруваме дрехи и техника.

"Имахме сигнал, който беше свързан със затруднена комуникация за възстановяване на предплатена сума за туристическо пътуване, но с нашата помощ парите бяха върнати. Имахме и случай, в който от социалните мрежи жена си беше закупила бельо уж от голям световен бранд, а всъщност се оказа, че е реплика. Това е другият риск в социалните мрежи - да попаднем на фалшиви стоки, или пък на опасни", коментира още тя.

И поясни, че когато купуваме от физическо лице, нямаме правата, които имаме, когато пазаруваме от истински търговец.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук