Поради тенденцията за изместване на активността на петролните пазари от Запад на Изток, светът започна бум в строителството на петролни танкери, съобщи агенция Bloomberg.

Braemar е получил поръчки за 38 средни по големина танкера тази година, едно от най-натоварените тримесечия от 2013 г. насам, според журналисти, цитиращи няколко големи корабни брокера. Според Simpson Spence & Young броят на корабите, на които са дадени международни серийни номера досега от началото на годината, е 28, доближавайки се до стойностите за цялата 2022 г. Това също се счита за показател за нарастване на търсенето на танкери.

„Основната структурна промяна в сектора на рафинериите, която ще подкрепи търсенето на транспортиране на петролни продукти в средносрочен до дългосрочен план, е географската промяна между новите рафинерии и основните потребители“, обясни Александра Алатари, старши анализатор в Braemar. Над 200 милиона барела в момента се транспортират по море, в сравнение със 177 милиона преди 2 години, според Kpler Inc.

На брифинг в Брюксел на 30 март говорителят на Европейската комисия Даниел Фери каза, че Европейският съюз и G7 все още нямат мнозинство, което да позволи преразглеждане на предварително определения таван на цените на руския петрол.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук