Очаквам приблеми в областта на финансовите продукти и управлението на рисковете - това заяви председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов на дискусия за капиталовите пазари по време на 10-я икономически форум за Югоизточна Европа.
Според шефката на Българската фондова борса /БФБ/ Бистра Илкова финансовата криза засяга най-много капиталовия пазар. Не съм забелязала никакъв синхрон в действията на институциите, каза тя.
Бившите социалистически републики според нея са най-чувствителни и проблемите пред тях ще са най-осезаеми. Илкова даде пример с БФБ, където дружества, които искаха да станат публични, се отдръпнаха. Свила се е и дейността на инвестиционните консултанти, намаляла е стойността на институционалните инвестиции, настъпила е паника сред дребните инвеститори. 
Индексите според Илкова са спаднали със 70%. Ниските обороти на дейност обаче няма да са единствените последствия от кризата. Илкова очаква повсеместнно  криза в целия иксономичакски сектор. Ще се усети глобална промяна в ивнестиционното дело, забавяне на производството на местни компании, пречки пред стартирането на частен бизнес и като цяло влошаване на качеството на живот.
Според Илкова у нас чуждите инвестиции драстично са намалели, но няма изгледи за рецесия, тъй като банковият и небанковият сектор са стабилни. Тя даде пример че в застраховането са инвестирани 1,2 млрд. лева в активи, в осигуряването също са инвестирани толкова пари.
Основният приоритет на борсата тази година е връщането на доверието в капиталивия пазар и подкрепата на публични компании , като за тази цел ще се предвидят облекчения.
"Ще положим всички усилия да направим българският бизнес популярен и да го поощрим в усилията му да преодолее кризата, категорична бе Илкова.
Десислава Вангелова, БЛИЦ