Попълнете търсена ключова дума или фраза

Задълженията на домакинствата в САЩ удариха рекордни висини

https://blitz.bg/ikonomika/zadlzheniyata-na-domakinstvata-v-sashch-udarikha-rekordni-visini_news709271.html Blitz.bg

Гражданите на САЩ дължат по ипотеки, кредитни карти, студентски заеми и други сума от 14 трлн. долара

Вашингтон, САЩ 14 Ноем. 2019, 13:40 1790 прочита 14 коментара

Дългът на американските домакинства достигна рекордни измерения.

Гражданите на САЩ дължат по ипотеки, кредитни карти, студентски заеми и други рекордната сума от 14 трлн. долара.

Задълженията на домакинствата се увеличават с 0.7% през третото тримесечие, обявиха от Федералния резерв в Ню Йорк.


Така в последните пет години размерът на дълга не спира да се повишава, основно поради ниската безработица, силното потребителско доверие и ниската цена на кредита, предава CNN. 

Потребителският дълг е с около 1.3 трилиона по-висок спрямо предходния пик през 2008 г., като трябва да се отбележи, че тази цифра не е изгладена спрямо инфлацията през периода и по-големия размер на икономиката в наши дни.

Така, ако се има предвид горното уточнение, дългът на домакинствата скача с 25% спрямо дъното си в периода след рецесията, когато възлизаше на 12.7 трилиона долара.

Ипотеките си остават с най-сериозен дял от американския дълг, оформяйки сумата от 9.44 трилиона долара. Това е ръст от 31 млрд. долара, или 0.3%, спрямо края на второто тримесечие на тази година, сочат данните на Фед Ню Йорк.

Размерът на студентските заеми нараства с 1.4%, до 1.5 трилиона долара, докато балансът по кредитните карти записва увеличение от 13 млрд. долара през последното тримесечие.

Целият този дълг, и по-конкретно ипотеките и кредитните карти, подкрепят потреблението на домакинствата, което е най-големият генератор на съвременната амерканска икономика.

Но от друга страна, този дълг става все по-труден за изплащане, особено ако настъпи нова рецесия и безработицата се повиши.

Председателят на Федералния резерв Джеръм Поуел предупреди през тази седмица, че дългът на бизнеса е „исторически висок“, но няма конкретни притеснения за задълженията на домакинствата.

"Съотношението между тегленето на кредити от димакинствата и дохода е ниско, в сравнение с нивата от преди кризата и постепенно намалява през последните години“, казва Поуел.

Въпреки това, Питър Буквар, директор Инвестиции в  Bleakley Advisory Group, поставя под въпрос в бележка до клиенти дали сравненията с периода от преди кризата са най-удачни. Той посочва, че съотношението на дълга на домакинствата спрямо доходите остава „далеч над“ нивата от 1980-те и 1990-те години.

Така или иначе, щатската икономика е доста по-голяма спрямо сутиацията от преди десетилетия, което означава, че може да поеме по-голямо ниво на дълг.

Съотношението дълг на домакинства спрямо БВП възлиза на 76% по време на второто тримесечие на тази година, по данни на Федералния резерв в Сейнт Луйс. Това е далеч по-ниска пропорция спрямо пика от 2009 г., когато достигаше близо 100%.

Лесни пари

Цените на кредита паднаха през последните месеци, тъй като Фед понижи лихвените нива три пъти подред, за да се бори с икономическото забавяне на местна и глобална почва.

Тези понижения правят кредита дори още по-евтин за домакинствата, докато бизнесът активно рефинансира старите си заеми. Всичко това може да повиши задлъжнялостта в САЩ до дори още по-високи висини.

"Данните предполагат, че домакинствата се ползват от предимствата на средата на ниски лихви, за да си осигурят кредит“, казва Донхун Лий от Фед Ню Йорк.

По думите на Буквар, да слуша речите на Поуел на тема частен дълг в САЩ е „като да слушам барман, който е сипвал питиета цяла нощ, а след това се чуди защо всички са пияни в края на партито“.

Добрите новини за икономиката на САЩ са свързани с това, че все по-малко граждани подават документи за банкрут.

Около 186 хил. потребители имат обявление за банкрут, добавено към баланса им по кредитните карти през третото тримесечие, спрямо 215 хил. през същия период на миналата 2018 г., сочат данните на Фед Ню Йорк.

Въпреки исторически ниското ниво на безработицата, Фед Ню Йорк посочва, че размерът на просрочията се влошава. Около 4.8% от дълга е просрочен към края на третото тримесечие спрямо 4.4% в края на второто тримесечие.

Дълг за около 667 млрд. долара се намира в просрочие, включително 424 млрд. долара, където просрочието прехвърля 90 дни.

1.5 трилиона долара студентски дълг

Студентският дълг продължава да е проблем в САЩ.

Около 11% от студентските задължения, които възлизат на 1.5 трилиона долара, са с просрочие, надхвърлящо 90 дни. Това е най-високият дял на прсрочията сред всички останали видове дълг в САЩ, като спрямо 2004 г. е скочил приблизително в двоен размер.

Проучвания показват, че по расов принципно могат да се открият големи диспропорции.

Нивата на лошите заеми гражданите с черен цвят на кожата са двойно по-високи спрямо тези с бял цвят на кожата.

Лихвите по кредитните карти достигат 17%, което е най-високото ниво от 25 години насам, което прави цената на този вид заеми.

14 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам