Има много митове за енергията и икономиката. Анализът категорично показва, че преходът към нова зелена икономика не напредва толкова добре, колкото бихме искали.

Разработчиците на зелена енергия са пропуснали момента, че световната икономика предпочита производителите с ниски разходи.

Всъщност САЩ и ЕС са в икономически упадък, защото субсидираните екологични подходи не са евтини или рентабилни, още по-малко полезни за доставчици и клиенти.

Всичко това води до факта, че глобалната макроикономическа система е достигнала своите физически граници и вече не може да се развива устойчиво.

За това пише икономистът Гейл Тверберг в новата си аналитична статия.

Мит е, че вятърната и слънчевата енергия всъщност увеличават доставките на електроенергия за САЩ и страните от ЕС. Вместо това високите цени изглежда затягат доставките на електроенергия – пише експертът.

Глобални гиганти като Америка и Китай обаче продължават да инвестират огромни суми пари в необещаваща индустрия, рискувайки други сектори на икономиката.

Всичко това води до стагнация в целия свят, особено като се има предвид, че погледите на икономисти от цялата планета са насочени към Китай, а страната показва разочароващи резултати.

В резултат на това се оказва, че двата глобални гиганта просто възпрепятстват потенциала за растеж на световната система.

Според Тверберг предстоящият колапс на строителната индустрия в Китай може да доведе до криза в целия свят, когато кредитните балони се спукат навсякъде за една нощ.

Но вместо да реши този проблем, истинският бум прегръща  опасна зона, създавайки силни ексцесии в секторите.

Най-големият мит е, че световната икономика може да продължи да расте вечно – предупреждава експертът.

Това ограничение налага строги ограничения на макроикономиката, която сега се опитват да удушат, умишлено или глупаво, за да я принудят да живее не според законите на живота, а според капризите на чиновниците.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук