Не е обсъждано придобиването на рафинерията „Лукойл-Нефтохим“ в Бургас от Държавната петролна компания на Азербайджан СОКАР. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в отговор на въпрос дали по време на неговата срещи е повдигана темата да покупката на рафинерията, собственост на руската петролна компания „Лукойл“, съобщава БГНЕС.

„Не, такива теми на се обсъждани. Те са въпрос на преценка на собственика на компанията“, каза Желязков, който е на посещение в Азербайджан начело на парламентарна делегация.

В същото време откриването на офис на СОКАР в София е отбелязано като изключително благоприятно. Бъдещите проекти и намерения в енергийната сфера ще се коментират на ниво изпълнителна власт, обясни Желязков.

"От 2015 г. се откриха възможностите както за диверсификация на инфраструктурата за доставка и транзит на газ, така и източника на природна газ. Вече виждаме практическото реализиране на всички проекти - интерконектора с Гърция и този със Сърбия. България се превърна във хъб и център за дистрибуция на природен газ както в направлението Сърбия-Унгария, скоро вероятно и към Хърватска, която изразява интерес към доставките, така и в направление Румъния, Молдова и Украйна", каза Желязков. 

Желязков и колегата му са обсъдили също развитието на Теанскаспийския коридор и мирния процес между Баку и Ереван.

На срещата е поставен акцент върху възможностите за парламентарно сътрудничество и групите за приятелство.

От гледна точка на парламентарните връзки Желязков е обсъдил провеждането през ноември на конференцията по въпросите на климата СОР29 в Азербайджан. „Изявихме готовност да участваме в подготвителната фаза на тази световна конференция. Това е изключително важен форум, който предопределя бъдещето на планетата от гледна точка на въглеродната неутралност и всички политики за ограничаване на въздействието върху климата“, добави председателят на българския парламент.

Тази година трябва да се проведе 6-ата сесия на икономическата комисия, на която да се говори за възможността за участие на български компании във възстановяването на Карабах, обяви Желязков.

Той подчерта, че България има голям интерес към участие в партньорството между Азербайджан, Румъния, Грузия и Унгария за пренос на зелена енергия. В Азербайджан ще бъде изградена огромна инфраструктура за генерация на електрическа офшорна енергия от вятър.

Росен Желязков е получил потвърждение за подкрепа от страна на Баку за участието ни в това партньорство. По въпроса ще работи министъра на енергетиката.

Друг основен акцент в разговорите е бил т.нар Solidarity Ring - развитието на нашата газопреносна инфраструктура заедно с тази на Румъния, Унгария, Словакия.

"Азербайджан е готова да достигне до 20 млрд. куб. метра износ на година за Европа, от което България може само да спечели", отбеляза председателят на НС, "тъй като страната ни се превръща във важен партньор на всички държави на Балканите, както и по оста юг-север."

По-рано на срещата на четири очи между Желязков и президента Илхам Алиев, последният подчерта, че отношенията между Азербайджан и България са не само приятелски, но и са издигнати до ниво стратегическо партньорство, което е отворило нова страница в двустранните връзки.

"Благодарение на това България имаше възможността да стане транзитираща държава за азербайджански газ, което вече е факт. Оценяваме високо партньорството в тази сфера", заяви президентът. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук