Британската имиграционна система след Брекзит ще се насочи срещу нискоквалифицираните мигранти от ЕС, като потенциално ограничи техния брой. Европейските граждани ще бъдат ограничени и от правото на привличане на членовете на семействата им във Великобритания, сочи изтекла документация на правителството, пише The Independent.

Документите от вътрешното министерство на Великобритания сочат как новата система ще даде на правителството правомощия да отказва достъп на гражданите на ЕС и да изисква минимално равнище на доходите на всеки, който желае да остане в Обединеното кралство. Работодателите също биха могли да бъдат принудени да наемат британци за определени работни места, а достъпът до тях ще бъде отказан за имигрантите, които искат да работят в някои нискоквалифицирани сектори, се посочва в документа. Документът не е окончателен и някои въпроси ще останат отворени за преговори. В бъдеще само работниците от ЕС, които имат високо ниво на умения, ще получават разрешение да останат в Обединеното кралство повече от 3 години.

Има план „да се предостави на висококвалифицираните професии и на лицата, които имат трудов договор от повече от 12 месеца, разрешение от три до пет години, а за други професионалисти - до две години."Въпреки че не са предоставени точни подробности, документът предлага правителството също така да въведе праг на доходите за някои граждани на ЕС, преди да им бъде разрешено да останат. Документът сочи , че прагът ще бъде "разумен, но специфичен". По-строгият граничен контрол установява, че гражданите на ЕС ще трябва да показват паспорт при влизането си във Великобритания, а не националните си лични карти, с които те могат да влизат в момента.