Малките фирми няма да бъдат обезщетени по Плана възстановяване и развитие. Спекулации, че парите по ключовия проект ще достигнат до всички граждани на страната продължават. Това коментира пред БНР Зинаида Златанова, министър по европейските въпроси и еврофондовете в правителството на Пламен Орешарски (2013-2014 г.)


„ Нашето правителство трябва  да се погрижи за малкия бизнес. Стратегическите реформи трябва да бъдат също много бързо направени, а политиците много мразят да правят такива реформи. Средствата са важни, но още по-важна е политическата воля“ -категорична е Златанова.

Според нея одобрението от Брюксел ще дойде до седмици, при условие, че Планът за възстановяване покрива критериите. Златанова допусна, че от правителството са провели вече интензивни преговори с ЕК и би трябвало Планът да е съгласуван с Брюксел, но се съмнява да е съгласуван с българския бизнес и с националните ни предпочитания.

По думите й все още не се знае какъв е финалният текст на Плана, който се внася в Брюксел:

„Поне аз не намирам качена финалната версия на специализирания сайт, там стои версията от юли месец. Предполагам, че е технически въпрос, но от обясненията, които получаваме от представители на правителството, можем да кажем, че е направено усилия този План да заложи облика на българската икономика в следващите 15-20 години. Реформите, които служебното правителство обяснява, че е заложило, не са измислени от сегашните министри, те са плод на дългогодишно настояване от страна на европейските институции„. 

В предаването „Хоризонт за вас“ Зинаида Златанова изказа притеснение относно съсредоточаването на средства от еврофондовете в определени фирми: 

„Чух бизнесмена и издател Иво Прокопиев, който в една медия обясни, че зад отделни проекти в Плана за възстановяване той провижда конкретни бизнесинтереси и едва ли не фирми. Такъв вид съмнения не би трябвало да има. Нямаме основания да не му вярваме, той е собственик на голяма медийна група и има много информация, а е и един от най-успешните български бизнесмени, т.е. има поглед в бизнеса. Бих го призовала да говори с имена и да говори веднага".