Веселин Балевски е собственик на фирма Б.Н.К., която се занимава с мощна търговска дейност. Вносител е на висококачествени вина от Франция и Италия.

Изгради успешно търговски център "Европа" в столичния квартал "Дружба" заедно със свои партньори.

В първата част на интервюто за новия подкаст "БЛИЦ live" в понеделник, г-н Балевски разказа за футболните си преживявания, тъй като освен успешен бизнесмен, той е член на Изпълкома на БФС.

Във втората част, която публикуваме сега, г-н Балевски  отговори на въпросите на Ивайло Крачунов по най-горещите финансово-икономически теми и разкри подробности от своята дейност.

 

- Г-н Балевски, много рядко давате интервюта. Означава ли това, че Вашето правило в бизнеса е „Мълчанието е злато“?

- Гледам по-малко да говоря и повече да върша работата, с която съм се захванал.
 

- Фирма Ви „Б.Н.К.“ е на 31 години. Как стартирахте своя бизнес, след като знаем, че сте бивш футболист – състезател на Локомотив Пловдив и на Левски?
-Започнахме от далечната 1991 година с моя стар приятел Михаил Касабов. Регистрирахме и основахме фирма „Б.Н.К.“. На следващата година участвахме в конкурс за безмитна валутна търговия и получихме лиценз от Министерство на финансите. Така започнахме да се развиваме. Вече през 1993 година спечелихме конкурси и бяхме ексклузивен вносител на продуктите на „Филип Морис“ и на ред други тютюневи изделия, спиртни напитки и парфюми. По този начин стартира нашият бизнес.
 

-Развивате бизнес през 90-те бурни години, по време на голямо раздържавяване и престъпна дейност. Как преведохте своята фирма през всичките тези сложни условия и многото правителства, които се смениха тогава?
-Наистина това бяха много, много, много трудни години. Нямаше гориво, нямаше храна, нямаше електричество, нямаше вода. Едни много тежки години бяха, но успяхме.

Футболът ме е научил да не се спирам пред трудностите. Така че успяхме да се превърнем в една от водещите фирми в този бранш.

-Вносител сте на различни видове вино. Един от продуктите Ви - розе Шато д‘Есклан  покори света и се превърна в любима напитка на много световни звезди. Моето усещане е, че за Вас виното е религия. Разкажете ни повече за този бизнес?
-След закриването на дюти фри -търговията (б.р. – безмитна търговия) със закон през 2008 година общо взето се преориентирахме към внос на висококачествени вина от Франция и Италия.

Розето, което внасяме Шато д‘Есклан е едно от най-добрите в света. Всяка година имаме ръст във  вноса на продуктите на „Шато д‘Есклан “ на българския пазар.- „Шато д‘Есклан“  беше придобито от световния конгломерат Луи Вюитон. Разкажете ни тази любопитна подробност?
-Наистина „Луи Вюитон Моет Хенеси“ вижда брандовете, които са супер ексклузивни и като изключително мощен във финансово отношение бизнесмен Бернар Ено придобива най-доброто.

От миналата година Шато д‘Есклан е собственост на „Луи Вюитон Моет Хенеси“.

- Вносител сте на висококачествени вина, но адекватен ли е за тях българският пазар в сравнение с този в държавите от Западна Европа?

 - Ние сме се фокусирали в най-високия сегмент, това е он трейд пазара.

Във всички добри заведения успяваме да представяме нашите продукти. Това са не само продуктите на „Шато д‘Есклан“. Работим и с най-добрите френски и италиански изби. В Бургундия имаме една от най-добрите изби Албер Бишо, също така Билекарт – едни от най-доброто шампански, имаме Паскал Жоливе – едни от добрите совиньони.

Успяваме да представим голямо портфолио на българския ценител.

-Голяма част от Вашия бизнес е търговски център „Европа“, който изградихте в столичния квартал „Дружба“, близо до летище „София“. Каква е неговата история?
-По времето, когато работех в магазин „Аско Деница“, бях на специализация в немския град Саарбрюкен и тогава се докоснах до всички тънкости на логистиката. Смятах, че бях подготвен през 1997-98 година да изградя логистичен  център.

През 1999 година започнах да изкупувам земеделска земя в района на летище „София“, т.е. в квартал „Дружба“ и 1999-2000 година вкарах мястото в регулация. През този период цената на квадратен метър земя в този район бе 12 лева, а на един метър мокет 15 лева.

Така започнахме да изграждаме новата част на търговски център „Европа“. В периода 2004-05 г. построихме първата сграда, а до 2016 година изградихме общо 30 000 квадратни метра.


-През тези несигурни години намерихте ли достоен банков партньор, който да ви се довери и да ви даде необходимия стартов капитал?
-Още през 1992 година зад нас застана „Банка за земеделски кредит“ с нейния управител Янко Янев, който беше и голям левскар. Той ни подкрепи, а ние бяхме изключително коректни. Получихме голям кредит, върнахме го и всъщност така стартирахме.

-А след това в годините по-късно?
-След това имахме собствено финансиране, помогнаха ни и други банки.

31 години вече работим с „Първа инвестиционна банка“, с която намираме много добро партньорство.

- Кои са най-важните качества, за да  може един бизнес да върви успешно?
-Първо трябва да се мисли бързо, да се анализират нещата. Да имаш воля да постигнеш целите, които си си поставил.

-В България обществените отношения се изострят, а не малка част от хората стават некоректни и неблагодарни. Как намирате начин да лавирате през сложните и агресивни отношения?
-С разумни компромиси.

-В България през последната година имаме четири парламента, а държавата е в ръцете на служебни правителства. Как политическата криза се отразява на бизнеса?
-Не ни се отразява добре, тъй като всичко поскъпва, като се започне с електроенергията, газта и горивата. Това рефлектира негативно върху бизнеса.

Общо взето успяваме да се справим, тъй като имаме заложени много буфери. Но става все по-трудно и по-трудно.

-Разгарът на ковид кризата отприщи висока инфлация и накара хората да купуват апартаменти, цените на имотите поскъпнаха лавинообразно. Разумно ли е в този момент да се инвестира в недвижими имоти?
- Недвижимите имоти поскъпват постоянно, а парите се обезценяват. Печатат се много пари и губят стойността си.

 Така че е разумна инвестицията в недвижима собственост.

-Ще продължат ли да се покачват цените и да има недостиг на различни видове стоки през 2023 г.?
-Очаквам всичко да поскъпне. При тази инфлация в момента от 17-18 процента, ще е нормално това да се случи.

През 2023 година очаквам да спре войната в Украйна, нещата да се успокоят и да има по-приятни моменти за всички българи.

-Мнението Ви за въвеждането на еврото в България, тъй като някои икономисти са на мнение, че когато това се случи, автоматично доходите на българите ще спаднат?
-Смятам, че е разумно еврото да бъде въведено у нас от 1 януари 2024 година поради много причини. И съм убеден, че правилният път е това .

-Вашето становище за крипто валутите?
-Не сам навътре в нещата, не работя с тях. Скептично съм настроен към крипто валутите.

-В какви валути съветвате хората да държат спестяванията си?
-Най-добре в евро, след като се очаква да влезем в еврозоната.

Еврото е стабилна финансова единица, цяла Европа е в евро, така да се каже. 

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ