Математикът от БАН и член на разпуснатия вече Национален оперативен щаб Проф. Николай Витанов е роден е през 1965 г. във Велико Търново. Завършва висше образование във Физическия факултет на СУ и защитава дисертация по физика.

Заминава за Германия, където се занимава с механика на флуидите и през 1998 г. защитава втора дисертация за степента „доктор на естествените науки“ в Университета Байройт.

Специализира „Анализ на времеви редове“ в Дрезден. Там започва да се занимава с популационна динамика и модели на епидемии. През 2001 г. се връща в България и започва работа в Института по механика към БАН, където работи и днес.

Придобива степен „доктор на математическите науки“, а след това става и професор. Бил е член на Научно-експертната комисия по математически науки на ВАК.

Разговаряме с проф. Витанов за коронавируса, заплахата от новите варианти на заразата, времето, което прекара в НОЩ, и има ли амбиции за политическа кариера. Ето какво още разказа той в интервю за БЛИЦ.


- Каква е вашата версия за произхода на коронавируса, който вече толкова време ни тормози?

- Да Ви кажа честно не съм се замислял по този въпрос. Някога си мислех, че може би има изкуствен произход, след което спрях да мисля. Официалният отговор е нямам данни, за да се произнеса по въпроса.

- Не вярвате в конспирации?

- Не. Те са 7 вида такива вируси и този е поредният, който успява да прескочи от животните към човека. Мисля, че е 3-ти, има още 4. 

- Но другите не предизвикаха такава пандемия.

- Защото имахме късмет. Нали знаете поговорката - Един път стомна за вода, втори път стомна за вода и на третия път ще се счупи.

- В този ред на мисли Китай извади ли късмет, че пребори толкова бързо пандемията и защо ние не успяхме?

- Аз съм бил там и знам, че те не разчитат много на късмета, а на дисциплината и организацията. В този смисъл, когато си помогнеш сам, и боговете ще ти помогнат, защото там боговете са много.

Ние не успяхме, защото при нас в решителния момент организацията я нямаше. А този момент беше миналата година  началото на юни месец, когато случаите бяха по 6 на ден.

Още на 19 март казах: "Трайте 3 месеца", които изтичаха на 19 юни. Обаче започнаха да се усилват съмненията, че мерките, които бяха наложени тогава, ще бъдат променени и няма да траят само 3 месеца. Тогава казвах "Дръжте шарана!", т.е. не отслабвайте мерките, а ген. Мутафчийски направо каза в едно интервю „Яко ще се мре“.

Той беше оплют много, аз по-малко. Мерките бяха променени и ей ни на. Тогава изтървахме възможността да се разправим с този вирус както китайците.

- Като споменахте ген. Мутафчийски, поддържате ли контакти с него и с хората от НОЩ?

- Да, поддържам контакти. С хора, с които сме били толкова време в окопа, разбира се, че контакти се поддържат. Най ми е било лесно да поддържам връзка с проф. Кантарджиев – да е жив и здрав!

- Липсват ли Ви взаимоотношенията в момента, след като разпуснаха НОЩ?

- Не ми липсват. Моята работа винаги е била такава, че да правя анализи и прогнози. Аз си ги правя и сега. Докато беше НОЩ, след като ги направех, те отиваха в щаба и оттам отиваха нагоре към хора, които управляваха кризата.

- Кой беше най-инфарктният момент в работата Ви?

- Инфарктни моменти аз никога не съм имал. На мен никой не ми се е месил как да си правя прогнозите и анализите и от там нататък аз никога не съм се месил на хората нагоре, които на основата на тези прогнози и анализи са ги допълвали или са взимали някакво решение. Имало е разделение на труда. Аз си правя анализите и прогнозите, ето ви господа, решавайте, защото вие носите отговорността.

- Според Вас коя е най-вероятната математическа прогноза кога ще свърши пандемията?

- Според мен най-реалната прогноза е, че този вирус ще отслабне. В смисъл, че ще стане по-заразен, но по-малко опасен. Делта вариантът, като гледате Русия, е по-заразен, но не е по-малко опасен.

Във Великобритания и Израел и на други места смъртните случаи не са толкова много, защото те имат масова ваксинация. Ако това го нямаше, ситуацията щеше да е като в Русия, защото там няма такава. Ние трябва да гледаме Русия, защото ситуацията с ваксинацията и у нас не е добра.

Моята прогноза е, че с течението на времето вирусът ще отслабне и ще стане като другите два вируса. Тях също ги има, но никой не им обръща внимание, първо, защото не са толкова разпространени и второ, защото вече има медикаменти срещу тях.

Ще излязат медикаменти, които се разправят и с този вирус. Аз се надявам това да стане в края на тази година или началото на следващата и тази пандемия постепенно да отшуми.

- Почти ежедневно правите анализи във вашата фейсбук страница. Това какво време ви отнема?

- В момента съм човекът-коронавирус, защото всичките ми програмисти са на море, което означава, че сам трябва да си пусна програмите. Програмите са такива, че младите използват способностите на съвременните компютри и изкуствения интелект да събират данните от целия свят.

Това започва от 22 часа до към 2 часа през нощта. След което се пускат програмите и те вървят. Докато те вървят, аз мога да спя. Това продължава докъм 6 часа сутринта. Тогава следва това, което младите не могат, т.е. данните са събрани, картите са направени и някой трябва да направи анализа.

Анализа могат да го направят 2 човека и половина. Един от програмистите може донякъде и още един човек, който, ако мен ме няма, го прави. В зависимост от това, кой е на линия... Обикновено съм аз. Това отнема около 2 часа. Да се огледат данните за България, за Балканския полуостров, за Европа и за света. Докато бях в НОЩ, пишех един доклад от 7-8 страници, пълен с такива цифри, и го изпращах на хората.

- Това отнема доста време, какво Ви стимулира да продължавате да го правите и да пишете и във фейсбук, при положение че имате и хейтъри?

Анализът във фейсбук е половин страничка, докато докладът е 7-8 страници. Забелязах, че хората имат нужда да бъдат информирани. Някой да им каже: "Ситуацията е добре или не е". А не да се чудят оттук ли информация да почерпят, в тази страна нещо се е случило, какво става...

Докато беше щабът, имаше брифинги. Информацията беше обективна. Когато ситуацията беше добра, се казваше. Когато се надигаше вълната, трябваше да им се каже: "Хора, идват проблеми". Тогава винаги се появяваха и хейтърите.

Това е една много интересна закономерност. Аз някъде месец и половина по-рано алармирам" "хора, идва вълната". И хейтърите почват - "Съд, конфискация, затвор, а сега вече и разстрел". И това нещо се ескалира, докато се появи вълната и това нещо спира.

След което като спадне вълната, има едно затишие. Идва следващата вълна и същото нещо се повтаря. Чакам следващата хейтърската вълна, която предхожда истинската вълна.

- Каква е обстановката с коронавируса в момента и да се плашим ли от индийския вариант?

- Засега виждам, че този индийски вариант или делта варианта на коронавируса се опитва да влезе в България, но не му се получава. При мен има едни индикатори за смяна на тренда, които са 30 на брой - по един за всяка област и 2 за България. Ако го нямаше, този вариант те трябваше да растат, защото стойността им се смята колко пъти са по-малки от критичната стойност, при която започва дифузното разпространение.

Да речем 100 пъти по-малки е добре, 200 пъти още по-добре. Ако всичко е наред, те трябва да растат. Тогава казваме, че английският вариант на вируса умира, индийският го няма.

Как виждам аз, че има нещо. От 1 седмица в някои области спря да расте. Представете си, че някой с лопата хвърля там вируси, те се опитват да пуснат корени, но не успяват и стойностите пак се вдигат. След това идва следващата лопата, но пак не му се получава.

За да го хванат, микробилозите трябва да направят PCR тестове, но не може всички да са и общо взето го пропускат, защото той и рядко се появява. Това според мен това ще продължи доста време, поне месец. Лятото ще го изкараме.

- Кои са областите, в които се наблюдават тези колебания?

Като погледнете картата, има 3 области в жълто – Видин, София област и София-град. Във Видин нещо се опитва да става – тръгва - пада, тръгва – пада. В София град си осцилират случаите от около 30-35. Последният клъстер беше точно в София.

На други места, където се опитва да пусне корени делта вариантът, е по Черноморието, което е нормално – Бургас и Варна. Интересно е, че Пловдив го няма още. Расте си както трябва индикаторът при липса на този вариант. В Стара Загора се опитва да пусне корени, но никъде не успява.

Той трябва да се бори с няколко фактора. Едното са РЗИ-тата, които опитват да ограничават, другото е, че сезонът е отпускарски и хората не са натъпкани по градовете, третото е, че имаме английската версия, която му взима „клиентелата“, и четвъртото е ваксинацията, която обаче не върви.

Наесен ситуацията ще се промени, защото както ни го "ринат" с лопати, в един момент риненето ще стане много голямо. В Гърция какво става в момента, Великобритания, когато всички, които нямат уседналост, бъдат помолени да се върнат, руските туристи...

Делта вариантът постепенно ще изтласка английската версия, тя няма да може да му „кълве“ клиентите. После случаите като станат много, и РЗИ-тата няма да могат да го спират, защото те имат капацитет на работа. Единственото нещо, което ще остане да го спира, е ваксинацията, пък тя не върви.

Все пак не се знае и колко е дълъг имунитетът след ваксината.

Тактиката е проста. Човек трябва да се ваксинира сега, да се предпази от тази вълна, която е до края на годината, защото след това ще излязат хапчетата и който не ще ваксина, ще си вземе хапче.

Въпреки тези осцилации стойностите на тези индикатори са много високи. По Черноморието са 30. Кога има проблеми - дифузното разпространение има, когато индикаторът стане 1. Когато той стане 2 и пада, трябва да се тревожим, при 5 може да се оглеждаме какви клъстери има.

В Перник е 200, и в Силистра е там някъде - по едно време беше 1000. 10-12 дена нямаха нито един случай.

В Гърция вече ги е подхванало. През август месец ще имат една хубава вълничка. Хората пак почнаха да ограничават, дано успеят да го спрат. При нас е със закъснение. Общо взето, септември месец.

Положителното е, че броят на починалите намалява. Винаги ще има един ден в седмицата, когато има повишаване. Прословутият вторник, но като погледнете седмичната и месечната база, ще видите, че смъртността намалява. И това нещо ще продължи дори и новата вълна да започне да се надига, защото има закъснение.

Как ще познаете, че не се е задействал индийският вирус? В момента активните случаи падат и ако го няма, има потенциал те да стигнат 2500 в момента са 8500. В момента, в който индийският вариант дойде, те ще спрат да падат и ще тръгнат нагоре. Това е един от индикаторите.

- Математиката е точна наука и не всеки успява да разбере данните, но Вие успявате да ги представите на разбираем език. Колко трудно е това и откъде черпите вдъхновение.? Използвате "точката на шарана", "индекс на позора".

- Опитвам се, защото, ако тръгна да говоря за хомеоморфизми, дефеоморфизми, бифоркации, устойчиви състояния, собствени стойности... Някои колеги ме критикуват, че не говоря така. Аз винаги им казвам, че, разбира се, мога да почна да говоря по телевизията така, но това ще е един път и след това ще спрат да ме канят. Хората няма да разберат за какво идва реч.

"Точката на шарана" е един вид неподвижна точка в математиката, но малко хора знаят какво е това. Точката на шарана е когато сте хванали шарана и не трябва да го изпускате. Хората така могат по да си представят нещата.

Мен така са ме учили, за съжаление, не в България. Когато бях в Германия и бях докторант, практиката бе такава, че в кабинета ми можеше да влезе всеки студент. Ако някой нещо не е разбрал на лекциите и не намери професора, студентът тръгва по кабинетите и когото намери. На мен няколко пъти ми се е случвало. Идва студент и пита какво е устройството на хладилника например. Аз спирам каквото правя и обяснявам, и то така, че да ме разбере.

А какво ме стимулира – ясно е, че не става дума за пари. Още на 19 март, когато отидохме при министър-председателя и с ген. Мутафчийски, стана ясно, че ние доброволно ще работим, за да може държавата да се справи с тази опасност. Е, като съм приел ангажимента, ще си го спазвам.

- В кръга на шегата намерихте ли кандидат за 10-те процента от надницата Ви в НОЩ? (проф. Витанов бе обещал да даде 10% от парите, които е получил от НОЩ на този, който докаже, че е имало такива - бел. а.).

- Аз съм много благодарен на човека, който бе много на високо, който каза, че съм взимал 35 000 лева. Ми той така фиксира колко ми струват услугите. Оттук нататък аз мога да цитирам и да искам такова заплащане (смее се).

Това е пак от германските времена. Учили са ме да превръщам всяка такава неприятност в полза. Е, добре, оценен съм. Толкова струвам.

- В един от последните си постове пишете, че няма да се включите повече в НОЩ. Това категорично решение ли е и какво може да го промени?

- Нищо не може да го промени. Аз имах ангажимент да помогна на държавата и на народа да минат през това изпитание. Март месец миналата година говорихме за 3 месеца, след това още 3, после още 3. Е, стига вече. Участвах в отбиването на три вълни, сега идва четвърта.

По принцип аз продължавам да си правя изчисленията за моите научни цели, но ето едно нещо, което ми пречи – все пак отделям много време. Искам да седна да напиша 2-3 книги и 40 статии. Вие си представете доклад 8 страници 450 дена, то стои един наръч от листи.

- Като "Война и мир"!

- Точно така, 2-3 тома такива. И не мога да седна да ги напиша. Освен това мисля, че ще напиша много интересни мемоари, защото бях един от хората, които бяха съвсем в началото там и знам някои много интересни неща.

- Да разбирам, че планувате да пишете мемоари, кога да ги очакваме?

- Е, млад съм още, по-нататък, но всичките сметки и бележки са си налице. Избрани откъси могат да излязат и по-рано.

- Ще споделите ли някои от тях сега, някой пикантен откъс?

- Миналото лято винаги казвах прогноза за следващия месец. Тогава беше такава ситуацията, че аз не можех да давам свободно интервюта. Някои хейтъри ще кажат, че съм давал много интервюта, но аз бях на подчинение на пресцентъра на Министерския съвет. Без тяхно разрешение не можех да давам интервюта, а те разрешаваха на четири едно.

Тогава август-септември казвах каква ще е обстановката за следващия месец. И в края на октомври трябваше да кажа каква е прогнозата за ноември и се получи лека засечка.

Винаги казвах 3 варианта - благоприятен, реалистичен и неблагоприятен. В края на октомври бяха 30-40 000 случаите, а неблагоприятният вариант сметката беше 143 500. И тогава хората казаха: "Не може да го кажеш това нещо по телевизията. Не може да кажеш на народа, че случаите ще се вдигнат със 100 000 за един месец". А като погледнете – точно това стана.

И ето пикантната подробност – не го казах това и когато ме обвиняват, че съм плашил народа, не е вярно. Първо всичките ми прогнози бяха точни, става дума за информираност, а не за плашене. И второ, както винаги съм казвал, има числа, които никога не трябва да се казват, и карти, които не трябва да се показват.

Например никой не е виждал картата на риска, която е изцяло виолетова. Никога не съм я показвал. Само съм казвал, че картата може да е такава.

Друга пикантна и много неприятна подробности, за да ви отговоря защо повече няма да бъда в НОЩ. Реших, че ще си изпълня задълженията и повече няма да се занимавам. Беше началото на ноември, тъкмо се беше надигнала ноемврийската вълна, тогава се случи една случка, още не казвам каква, но някои хора я знаят, която постави под заплаха живота на семейството ми и моя.

Значи хейтърите някои приказват, а някои действат. Тогава си казах, че нищо не се получи, но не беше щастлива случайност, а благодарение на моите стари навици от казармата. Имам навик винаги да проверявам някои неща.

Тогава си казах: Мен могат да ме хейтят колкото си искат, но да посягат на живота на семейството ми, аз няма да го допусна и оттогава започнах да говоря, че повече не искам да се занимавам с тази работа и от тогава досега все това си говоря.

Проблемът е, че няма кой. Аз съм готов – дайте да направим един кастинг като при Слави Трифонов. Ще седнем аз и няколко журналисти да изберем някой, който да ме замества и той да се заеме с тази работа.

- Да разбирам ли, че има сигнал в полицията за тази случка?

- Където е трябвало, съм го докладвал това нещо. Има и веществени доказателства. Просто не искам да го раздухвам, да ме изкарват герой, че нещо му се е случвало. Решението, до което стигнах, е простичко – аз гледам да им спасявам живота, те искат да отнемат моя.

И от тогава твърдо съм казал, че като ми свърши работата в щаба, защото имах ангажименти към тези хора, аз повече в друг щаб няма да участвам, ако се сформира.

- А мислили ли сте за политическа кариера?

Това, с което се занимавам покрай пандемията, ми е странична дейност. Аз се занимавам с математическа социална динамика. Изучавам математически-социалните процеси. Трябва да ги познавам, а за да ги познавам, трябва да познавам добре политиците и политическата ситуация в различните държави и как се развива тя.

Политическата ситуация в България е ненормална. В момента е пагубно да мисля за политическа кариера, второ, имам си толкова много добри занимания в науката и, трето, аз съм математик. След като разбирам как се развиват разни процеси, няма да е съвсем безопасно за много хора да вляза в политиката.

- Защо, точно като експерт бихте могли да действате от първа ръка?

- Това е така и може би някога ще вляза в политиката, но в момента имам много интересна друга научна работа. Например последната ми публикация, за която много се радвам. Направихме нещо по растящите мрежи. А растящи мрежи имаме навсякъде.

Да дам пример – развитието на пандемията. Където като са знаели, че ще има такъв скок на заразените, ще умират хора пред болниците. Еми това е проблемът. Имате една растяща мрежа. Мрежата ще нарасне 4 пъти за един месец. Но едно е да го знаете, а друго е да предприемете нещо насреща.

Опитаха се хората да направят каквото могат, но все пак разширението беше толкова голямо и рязко, че то прехвърли възможностите на системата. Нямаше такива ресурси и възможности да реагират. Сега няколко сценария на растящи мрежи сме направили ние. И те имат много големи приложения. При нас растежът на мрежите е ненормален.

И като казвам, че политиката е ненормална. На Запад мрежите си растат по следния начин, когато имате т. нар. преференциално свързване: когато имате 1 възел, който има много връзки и го оставите той да си има все повече връзки – това са големите компании.

При нас като почнат едни регулации, ма дай тия сега са много големи, ние няма да ги оставим да растат, ще почнат да растат други по-малки, ама наши възелчета и така нашата мрежа си расте някак, но ненормално. После гледаме и казваме: "Я вижте западняците каква мрежа имат. Нашата е много по-малка и много по-неефективна.

Може би някой ден като остарея още малко, сигурно ще вляза в политиката. Имал съм предложения. Човек, за да се занимава с изследвания научни, трябва добре да познава политиката и политиците. В момента българската политика не е аз да влизам в нея.

- Идват избори. Ще гласувате ли?

- Избори идват. Да, аз гласувам.

- А имате ли своя прогноза колко парии ще влязат в парламента?

- Имам, но влизаме във въпросите за 35 000 (смее се). Някога, когато съвсем започвахме, ми беше много интересно да предсказвам. По едно време в БАН ни караха да пишем отчети на всеки 3 месеца какво правим. В един отчет беше 1 месеца преди парламентарните избори, когато Бойко Борисов спечели, но не му стигна малко за правителство.

Аз седнах и направих прогноза, като написах: "Бойко Борисов ще спечели парламентарните избори, обаче няма да му стигнат депутати за правителство. Който ще го подкрепи, ще е Волен Сидеров". Това го пише някъде по архива. Подписах се и отидох в чужбина.

Като се върнах, точно това се беше случило. Разликата беше 1/10 от процента. Хората, като разбраха това, започнаха да ме питат и спрях да правя прогнози.

Последните официални, които направих, бяха за чужди дипломатически представителства и организации, които действат на българска територия. Бяха, че Румен Радев ще стане президент на България, а Доналд Тръмп  на САЩ и беше мощен смях, защото никой не очакваше.

Но се получи това нещо и те все повече почнаха да ме питат, а аз казах стига, това пари струва. Аз прогнози си правя, но вече и знам колко струвам, така че трудна работа да кажа нещо (смее се).

Интервю на Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ