Всичко е спокойно засега и в много близкото бъдеще ще бъде така. По-нататък може би няма да е така. Не се вижда Делта вариантът на вируса да приинява кой знае какви съществени поражения в България.

Това заяви в ефира на БНТ математикът проф. Николай Витанов.

Той си работи подмолно. Делта варианта ще започне да става опасен, когато големите числа паднат под 5.
 По думите му Делта вариантът на вируса се опитва да пусне корени в софийска област. В Бургас положението е подобно, но засега страшно неуспешно. 

"На Делта вируса в момента му пречат 4 фактора. Първо - ваксинацията, второ - отпускарският сезон (хората са почивка, а не в големите градове), третото са РЗИ-тата - когато се появи случай, той е хванат и изолиран, четвъртото е, че Делта има конкурент, който му иззема клиентелата засега", каза Витанов.

Според него засега борбата на "индиеца" е неуспешна.

Той коментира и новината, че Европейското е кошер на заразата:

"За наша радост ние вече 17-18 години нямаме загуба на Европейското първенство, защото не участваме. Ако отиде някой запалянко и се зарази, може, но това няма да повлияе на обстановката у нас", заяви математикът.

Според Витанов вирусът е борбен и до септември ще се пребори с конкуренцията. "Хората ще се приберат от отпуск, хората ще се приберат по градовете, ще стане по-студено и всички ще се затворим. Остава само да разчитаме на ваксинацията", каза той.

По думите му създаденото още миналата година "антиваксърско чудовище" пречи на процеса у нас и хората се притесняват да се имунизират. Проф. Витанов намекна, че задължителната ваксинация, може и да се въведе у нас, но трудно.

По думите му до септември, хората които са боледували през втората вълна на К-19, отново ще са изложени на риск от по-заразния индийски вариант на вируса. "Именно това ще спомогне за разпространението на заразата", категоричен е той.