Епидемиологът д-р Христиана Бацелова обясни кой и защо трябва да се ваксинира срещу коронавирус. Тя посочи и дали е вярно твърдението, че не трябва да се пие алкохол. Ето какво още каза д-р Бацелова в интервю за "Марица".

- Вървят спорове дали хората, които вече са прекарали  коронавируса, трябва да се ваксинират. Има ли смисъл да го правят, след като вече имат изградени антитела?  

- Има  смисъл да се ваксинират, защото така ще изградят   по-дълготраен имунитет. След преболедуване от коронавирус при по-леките форми  изградените в човешкия организъм антитела остават от 1 до 3 месеца, а  при по-тежките случаи - от 6 до 8 месеца. Ваксината дава гаранция, че ще имаме имунитет поне една година.

 Като се ваксинираме, предпазваме не само себе си, но и хората около нас. Специалисти трябва да обяснят на разбираем език защо трябва да се имунизираме. Ваксини като тази на Pfizer се правят от 30 години насам, но са били насочени срещу  други вируси 

- Д-р Бацелова, как ще коментирате изнесените от РЗИ данни, че само 28.9% от медиците в Пловдивска област на този етап искат да се имунизират срещу COVID-19? Не е ли твърде смущаващо това недоверие към ваксините? 

- Отдавам този нисък процент на факта, че все още няма достатъчно надеждна информация за ваксините срещу COVID-19. Медиците са прекалено претоварени със своята работа, те са хора практици. Явно не им е останало време да прелистват десетки страници и да се запознаят детайлно с действията на ваксините срещу коронавируса. Смятам, че с течение на времето все повече колеги ще изявят желание да се имунизират, което ще бъде от полза за самите тях, пациентите и цялото общество.

- Вие лично ще се имунизирате ли?

- Да, аз ще се имунизирам в първия момент, в който има налична ваксина. Записала съм се в списъка на нашата болница. Убедена съм, че решението ми е правилно.

- Все пак при толкова малко медици, които са готови да се ваксинират, какво биха си казали другите хора? Вече излязоха проучвания, че българите са раздвоени в мнението си за ваксините.  

- Нормално е при това положение да има разколебаване при тях. За това цялото общество трябва да се мобилизира и ясно и точно да запознае хората с ползата от ваксините.

- Как може да стане това, за да се повлияе на нагласите на повечето хора? 

- Със  сериозна и задълбочена  информационна кампания, чрез която водещи специалисти да обяснят на хората на разбираем език ползата от ваксинирането.

Това трябва да стане колкото може по-скоро 

А и последните информации, които излизат от авторитетни научни среди, че  ограничителните мерки ще продължат по-дълго от първоначално обявеното и излизането от кризата може да се очаква август-октомври догодина, ако се постигне 70 на сто ваксиниране на населението на Европейския съюз, би трябвало да убедят повече хора да си имунизират. 

- Очаква се у нас да бъде използвана първо ваксината на Pfizer. Какво знаете за нея?

- Тя беше одобрена в САЩ, регистрирана е вече във Великобритания, Канада, Саудитска Арабия и Бахрейн. Създадена е по технология, която не е нова. Подобни ваксини  се правят от 30 години насам и са били насочени срещу други вируси. 

Ваксината на Pfizer е информационна РНК.   Тя учи клетките на човека  как да произведат част от протеин.

Това активира имунен отговор в тялото 

Създават  се антитела, които ни предпазват от заболяване, когато истинският SARS-CoV-2 навлезе в нашия организъм.

Ваксината се поставя   в мускул на рамото. Когато информационна РНК навлезе в тялото ни, мускулните клетки започват да произвеждат безопасните частици протеин. Когато това се случи, мускулните клетки започват да унищожават информационната РНК.  Клетките изваждат частиците протеин на повърхността си. Имунната система разбира, че те не принадлежат към съответните клетки на организма ни. Тогава тя започва да изгражда имунен отговор и да произвежда антитела. Това се случва и при естественото заразяване с SARS-CoV-2. Накрая на този процес тялото ни се е научило как да се предпазва при бъдещи срещи с вируса.

- Има ли данни за усложнения при нейното използване?

- Досега няма данни за  тежки усложнения. Реакцията на организма е както при поставянето на други ваксини - болка на инжектираното място, неразположение и главоболие, които се преодоляват за няколко дни. Така че няма повод за притеснения.

- Говори се много и за руската ваксина "Спутник V", дори излезе информация, че се тества заедно с британската AstraZeneca/Oxford за създаването на подобрен продукт.

- Тепърва набираме информация за руската ваксина "Спутник V".  Тя е с така наречения  аденовирусен вектор, базиран на отслабена версия на причинителя на обикновената настинка - аденовирусът, съдържащ генетичния материал на шиповия протеин на SARS-CoV-2. Смесването й с ваксината Оксфорд, която е от същия вектор, явно цели да създаде по-добър имунен отговор.

Ако бъдат постигнати резултати, ще бъде добре за всички

 В случай че  руските ваксини бъдат одобрени в Европейския съюз, ще се създаде по-голяма конкуренция и хората ще имат повече избор.

- Много се обсъжда кои хора не трябва да си имунизират. При започналото ваксиниране във Великобритания беше обявено, че не трябва да се имунизират страдащи от алергии. Има ли други групи, които трябва да се въздържат?

- Рискови като цяло са  бременните жени от етична гледна точка. Не трябва на този етап да бъдат имунизирани  децата под  16-годишна възраст, пациентите, които са на химиотерапия, както и хора с обострени хронични имунни заболявания. Останалите групи могат да го направят. 

- Какъв е вашият призив към хората, които се колебаят дали да се ваксинират?

- Да се ваксинират. Разбира се, това е личен избор на всеки човек. Но с поставянето на ваксина предпазваме не само себе си, а близките си и цялото общество. При такова въздушно-капково заболяване не можем да се борим сами, а всички заедно.

- Според вас ще отпадне ли  носенето на предпазни маски за хората, които са си поставили ваксина? 

- Не е желателно веднага да се хвърлят маските и хората да  пренебрегнат ограничителните мерки изведнъж. Трябва да продължим да  носим маски при различни ситуации, да спазваме необходимата  дистанция и дезинфекция. Това, че ще се ваксинираме, не означава, че от раз епидемията ще  приключи. Няма 100 процента ефективна ваксина. За това хората не бива да рискуват. 

- Заговори се, че не бива да се употребява алкохол известно време след поставянето на ваксина.

- Не съм срещала сериозни научни данни за това, както и такива да ограничаваме определени напитки и храни. Можем да продължим да водим живот без допълнителни ограничения от този тип след поставянето на ваксини.

Д-р Христиана Бацелова е магистър по медицина и асистент в катедра "Епидемиология и МБС", МУ-Пловдив. Завършва Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив.  


През 2007 г. става магистър по медицина в Медицинския факултет на МУ-Пловдив.  Придобива специалност по eпидемиология на инфекциозните болести през 2013 г.

В края на месец септември д-р Христиана Бацелова, д-р Цветелина Великова,  д-р Станислав Коцев и студентът по дентална медицина Даниел Георгиев излязоха с  научна публикация в списание World Journal of Biological Chemistry, посветена на имунологичните аспекти на COVID-19.

В материала, озаглавен  "Имунологични аспекти на COVID-19: какво знаем досега?" се обсъждат ролята на имунната система за протичането на коронавирусната инфекция, имунологичната памет на организма след преболедуване, подходите за лечение и потенциалните възможности за разработването на ефикасна ваксина.