Д-р Христиана Бацелова е специалист по Епидемиология на инфекциозните болести. Асистент е в катедра Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации към Медицински университет - Пловдив. Член е на Международната асоциация на епидемиолозите. Участва в разработването на страницата facebook.com/covid19infobg, която дава достоверна науча информация за COVID-19. Ето какво мнение има тя за ваксината срещу коронавируса, цитирана от Trafficnews.bg.

- Д-р Бацелова, до няколко седмици се очаква да започне ваксинирането срещу COVID-19 у нас. Какво знаете за ваксината на Pfizer и какво е мнението ви за нея? Какви странични ефекти можем да очакваме?

- Ваксината на Pfizer е информационна РНК (mRNA).  Тя учи нашите клетки как да създават част от протеин (spike protein). Това активира имунен отговор в тялото. Произвеждат се антитела, които ни предпазват от заболяване, когато истинският див SARS-CoV-2 навлезе в тялото.

Ваксината се поставя в мускул на рамото. В момента, в който mRNA (информационна РНК) навлезе, мускулните клетки започват да произвеждат безопасните частици протеин. След производството, мускулните клетки унищожават информационната РНК.

Клетките изваждат частиците протеин на повърхността си. Имунната система разбира, че те не принадлежат към съответните клетки на организма ни. Тя започва да изгражда имунен отговор и да произвежда антитела. Това се случва и при естественото заразяване с SARS-CoV-2. Накрая на този процес тялото ни се е научило как да се предпазва при бъдещи срещи с вируса.

Нежелани постваксинални усложнения няма описани при клиничните изпитвания. Постваксинални реакции може да бъдат  болка на мястото на въвеждане на ваксината ,главоболие, отпадналост. Те преминават за кратък период.

- Каква е разликата между живите ваксини, каквато е руската например, и инактивираните като тези на Pfizer, AstraZeneca и Moderna? Какви са плюсовете и съответно какви рискове крие всеки от двата вида ваксина?

- Инактивираните ваксини съдържат убити микроорганизми. Ваксините на Pfizer, AstraZeneca и Moderna не са такива. На Pfizer и Moderna са информационни РНК ваксини и по-горе обясних как действа такъв тип био продукт. Ваксината на AstraZeneca е векторна- маймунски аденовирус ще предостави информация на клетките ни как да произведат въпросния spike protein.

Опасението на учените при ваксината с аденовирус е, че може доста хора да имат вече антитела към аденовируси и това да я направи неефективна в един момент след масовото й приложение.

При mRNA ваксините очакваме да видим колко ще е продължителен имунитетът след приложение. Смята се, че ще е минимум една година, което може би ще ги направи сезонни.

При живите ваксини има ограничение за приложението им при определени групи лица- бременни, лица с автоимунни заболявания и др. Ако руската ваксина е преминала фазите на клинични изпитвания и е доказано безопасна и ефективна, тя също ще се прилага според показанията и спазване на противопоказанията.

- Намирането на ваксина обикновено отнема средно 7-8 години. Трябва ли да се притесняваме, че ускореният процес сега ще е за сметка на качеството?

- Информационните РНК ваксини (mRNA) се разработват от учените от доста години. Още през началото на 90-те години започват революционните открития. Разработвани са такива срещу онкологични заболявания. Всяка ваксина се оценя на база качество, безопасност и ефективност. При над десетки хиляди доброволци ваксините на Pfizer, AstraZeneca и Moderna доказаха своята безопасност. Регистрацията на една ваксина обикновено отнема години заради трудността от набиране на доброволци за клинични изпитвания, финансови причини и др.

- Според проучване половината българи отказват да се имунизират. Ще постигнем ли тогава очаквания резултат?

- Знаем, че е необходим около 70% ваксинационен обхват за ограничаване на епидемията. Не мога да кажа колко хора реално ще се ваксинират, това е личен избор. Но живеем в организирано общество и всички сме свързани. Ваксинираните определено ще помогнат първо на себе си, а след това постепенно с увеличаване на обхвата на ваксината и на неваксинираните.

 Разбирам страха на хората. Нека потърсят съвети от специалисти. Ваксината няма да е задължителна и имат достатъчно време да вземат решение.

- Има ли групи, за които на този етап не се препоръчва ваксинация, и как стои въпросът с преболедувалите коронавируса?

На този етап знаем, че няма да бъдат ваксинирани децата под 18 г. Тези дни започнаха клинични изпитвания на mRNA ваксина и при деца на възраст 12-15 години. Ще изчакаме резултатите. Смята се, че към средата на 2021 г. ще има определена схема на приложение и при децата.

За сега няма да бъдат ваксинирани бременните жени и такива, на които предстои забременяване.

Смята се, че преболедувалите също ще се препоръчва да бъдат ваксинирани. Според имунолозите информационната РНК ваксина ще изгражда по-добър имунитет.

- Крие ли опасност, ако се имунизира инфектиран човек, който обаче все още не е проявил симптоми?

- Не, не крие опасност. Напротив това може да помогне на имунната система по-бързо да изгради антитела и да предпази организма от тежки усложнения. Например ваксината срещу варицела е жива, но се препоръчва до 5ти ден от контакта с болен от варицела или херпес зостер, за да предпази неимунните от заболяването.

-Може ли да се очакват някакви симптоми в първите дни след прилагането на ваксината?

- Локални постваксинални  реакции - болка на мястото на въвеждане на ваксината, зачервяване. Поставянето й мускулно води до неприятно усещане. След втората доза локалните реакции са по-изразени, но преминават за около 7 дни.

Общи постваксинални реакции - повишена температура до 38‘С, умора, главоболие, втрисане. В редки случаи температурата може да достигне над 39‘С. Тези реакции изчезват след около 2 дни.

- Ще изчезне ли напълно COVID-19 и възможно ли е ваксината да ни върне пълноценно „стария” живот?

- Труден въпрос. Не мисля, че  COVID-19 ще изчезна напълно. Но ваксината е противоепидемичната мярка, която трайно ограничава едно въздушно-капково заболяване като COVID-19.

 Моят съвет към хората, които ще се ваксинират, е да не бързат веднага да свалят маските и да забравят за дезинфекцията и дистанцията. А „старият” ни живот ще се върне в един момент и това е неизбежно.