Делян Добрев вървеше в кулоарите, когато от озвучителната уредба в парламента се чу – "уважаеми, господин министър. Депутатите продължават да обстрелват министрите на Румен Радев, докато в понеделник Мария Габриел не обяви експертите, с които ще работи.

Натам ни насочи и Делян Добрев, който тогава ще обяви става ли министър на икономиката. Позиция, на която той вече е бил, след като смени Трайчо Трайков заради катарския плаж – командировани министри от Бойко Борисов, които правят тен.

Добрев се спря и на формулата конституционно правителство. За него се търси подкрепа на 2/3 от народните представители. Но в сегашната ситуация това е трудно постижимо.

Тук намигването на Бойко Борисов и Христо Иванов е към всички настроени за реформи. Законите на Крум Зарков и промените в правосъдието са приоритет. Обещанието е дадено.

Мандатът на Мария Габриел засега събира подкрепа от ИТН, ДПС. Тя обеща, че ще го върне изпълнен на президента Румен Радев.

„Не мисля, че ние ще търсим пет депутата. Спомняте си промяната как ги пазаруваха по апартаменти“.

Ако БСП не променят позицията си мнозинство от 116 депутати е обречено на неуспех, категоричен е той.

Делян Добрев е втория депутат след Десислава Атанасова, който призна, че от Мария Габриел е научил за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор от нейната номинация за правосъден министър.

Времето за конституционно правителство е много късо, а Добрев като участник в преговорите не го вижда.

Той продължава да засипва с критики най-вече Продължаваме промяната за доставките на газ. Обвиненията към Александър Николов не са случайни.

Като  министър от квотата на коалиционната партия тогава Има такъв народ, Делян Добрев допуска, че Николов е получавал нареждания от Асен Василев и Кирил Петков.

Той отново се спря, че Продължаваме промяната най – малко могат да говорят за морал и спазване на Конституцията, след като отцепиха депутати от партията на Слави Трифонов.

От номадството бяха засегнати и БСП, след като Явор Божанков след посещение в САЩ се вля в редиците на ПП – ДБ.

„В една парламентарна република, ти да купуваш депутати. От това по- голямо корупционно престъпление в тая държава няма“.

Няма ли правителство, няма бюджет.

„Ако се върви към предсрочни парламентарни избори. Всяка партия, за да се хареса на своя електорат ще предлага разходи“. категоричен е Делян Добрев.

В момента фискалният резерв е на минус 5 млрд. лева, защото са изхарчени авансово средствата от европейските фондове.

Ще стане ли Асен Василев финансов министър, за да си оправи бакиите, както го спряга Бойко Борисов.

„Има такава българска поговорка. Този който е надробил попарата, той да си я сърба. Никой не съсипа публичните финанси, така както го направи Асен Василев“ – убеден е Делян Добрев за своя съгражданин от Хасково.

Взеха парите за АМ „Хемус“ както ги прибраха от „Автомагистрали“ и ги изхарчиха – припомня ни депутатът от ГЕРБ.

Делян Добрев е най- отявления критик на ПП- ДБ. Той се надява неговата партия да не подкрепи за втория мандат тези, които разказаха играта на България за 7 месеца.

Владислав Панев от ПП – ДБ също коментира позицията на ГЕРБ - Няма ли правителство, няма бюджет.

Някои бюджетни тавани ще изгърмят. Има такава вероятност да няма пари, което е форма за натиск от страна на Бойко Борисов, продължи той.

„Това си е тяхно право. Те използват в момента всички методи, за да бъде прокаран кабинет с първия мандат. Не вярвам те да са успешни. Предвид заявките – над 120 депутата“.

Слуховете за отсъствие на депутати от зала са силно преувеличени. Това е пети парламент – теоретично е възможно, но е трудно осъществимо на практика.

„Третото „Да“ трябва да дойде от нас, БСП или Възраждане. И трите формации сме заявили, че няма да има подкрепа“.

За втория мандат, освен приятелската подкрепа на Бойко Борисов. Математиката показва, че не може да се разчита на друго мнозинство.

 Панев призова за търпение. Той няма кристална топка в ръцете си, за да знае какво ще се случи, ако отидем към втория мандат на ПП - ДБ.

БСП има позиция, че държавата трябва да има бюджет. Логично е това, което казва Бойко Бирисов - Няма ли правителство, няма бюджет. Изцяло солидарен е Георги Гьоков с това твърдение.

Като гледам финансовата рамка на служебното правителство, няма как да бъде приет с този огромен дефицит. С тези надценени капиталови разходи. Няма как да се изпълнят 10 млрд. лева. Миналата година са били на половина, изчисли той веднага.

Липсата на бюджет води до замразяване на социалните плащания. Не мога да се съглася, че дефицитът е голям заради социалните програми, изрази позиция бившият министър на труда и социалната политика от кабинета "Петков".

За никой не е добре да отидем на още едни избори, затова се правят неистови усилия да има правителство. Борисов много иска да направи правителство с дясна партия, защото са от едно политическо семейство.

БСП не може да бъде резервна гума. Нашият подход е да сложим приоритети на масата. И тогава да търсим кой да ги изпълни.

Не става така. Ето ви министър-председателят, вие само натискайте копчетата.

Отговорността е на първите две политически сили. Да се затварят в една стая и да си изглаждат противоречията.

И като си нямат доверие?!

„Както казваше един бивш министър – разтуряме седянката. И отиваме на избори“ - припомни той думите на Пламен Орешарски по време на учителската стачка при Тройната коалиция.

КОНФУЗ! Корнелия Нинова се обясни на мъжа си от парламентарната трибуна. Кристиан Вигенин и "сложи" фамилия на видна социалистка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук