Чадърът над „Джи Пи Груп“ са 2000 български строители. Това обяви в интервю пред 24 часа изпълнителният директор на „Джи Пи Груп“ Владимир Житенски.

Според него аршинът в държавата е двоен. „Нас ни разследват по скалъпени слухове от никому неизвестен сайт, допълнен и развит от кралете на схемите в България и през техните медии! На нас ни слагат проверяващи на проверяващите… Аз питам: Има ли разследващи органи, които могат да разследват “разследващите журналисти” на базата на техните лъжи? Да кажат какви са интересите им за инфраструктурните обекти, които спъват от 5 години през псевдо екоорганизации, кой и как ги финансира за черната пиар кампания срещу нас и бранша, в който работим? Какви загуби търпи България на базата на техните действия, какви са щетите за обществото?“, коментира Житенски.

Компанията се е отказала от две от обществените поръчки, които е спечелила, заради общественият интерес. Ако строежът на тунела “Железница” не се завърши навреме, България губи цялото финансиране по оперативната програма. Това са над 3 млрд. лева.

За казусът с ремонтът на ул. Граф Игнатиев, Житенски е категоричен, че реализацията на този значим за София проект е на една трета от цените на подобни проекти в Европа. Когато срещу теб има проект, срещу който трябва да дадеш продукт, и то качествен, 20 млн. лв. никога не стигат.

Относно исканите оставки на кмета и зам. кмета на столицата, Житенски коментира, че  “Джи Пи Груп” е строителна компания, а не инструмент за предизборни цели. Ако на някого от политическата сцена не му е ясно, ще кажа: ние се борим с бетона, вие го правете с политики. Дошло е време, в което с демагогия не можеш да задържиш нито работник, нито избирател. Ние ползваме мистрии и лопати, вие ползвайте ваши идеологически инструменти.

„Не сме се възползвали с “най-ниска цена” – постоянно условие в конкурсите, от нечий чадър, уважаеми “политици критици”! „Последните дни ни преекспонират името безпричинно и ни обвиняват безпрецедентно. “Джи Пи Груп” е бранд на Балканите! По законния ред компанията ще заведе съдебни искове за бруталните обвинения, в които се ползва името ни! Никога не сме участвали в “афери и корупционни схеми”. Ако ме питате дали сме креатура на конюнктура – не сме! Без значение кой е управлявал България и кой е бил опозиция, “Джи Пи Груп” за 20 години е търпяла развитие с над 10% годишен ръст!“, заяви още изпълнителният директор на строителната компания.

За проверката на главният прокурор Сотир Цацаров, Житенски бе категоричен, че компанията разполага с доказани, ясни и законни средства. “Джи Пи Груп” към днешна дата няма запорирани сметки, трансфери и преводи. А това, че проверката тече с пълна сила, е факт. Проверяват ни и докато тече тази проверка, сме готови да съдействаме по всички законни изисквания спрямо нас. Нямаме нито какво да крием, нито защо! Блокираните средства са на физическо лице и са с ясно доказан произход, за които са представени съответните документи пред разследващите органи.