"В състояние на икономическа депресия празниците са последната ни грижа". Това мнение изрази психиатърът д-р Веселин Герев.

Психиатърът д-р Веселин Герев

Ето какво още каза той в интервю за "Марица":

- Д-р Герев, настъпи времето за коледните и новогодишните зарибявки. От всевъзможни посоки ни облъчват с предпразнични промоции. Ще действаме ли отново импулсивно ​- емоциите над разума?  

- Тепърва предстои Черен петък и много промоции, свързани с екскурзии, празненства по заведения и стоки за пазаруване. Имайте предвид, че в момента освен за хранителни продукти и комунално-битови сметки българите не дават пари за нищо друго. Много рядко някой си позволява стъпка встрани.

Ако отворите интернет, ще видите, че е пълно с обяви за хотели и заведения, които предлагат коледни и новогодишни програми и куверти. За мен това е нетипично. Пълно е с реклами за зимни гуми ​- още по-нетипично. Никога не са рекламирали тези неща.

Обикновено, когато т​и потрябват, отиваш и си купуваш, без да е нужна реклама. Явно сега търговията не върви, и то съвсем обяснимо. Хората са изцедени и по-важната подробност - не знаят какво предстои. Тоест тази година коледните и новогодишните харчове ще са много ограничени и няма да е това, което сме свикнали да наблюдаваме в предни години.

 - От няколко дни в социалните мрежи усилено се коментират оферти на хотели за празниците, които подминават 3000 лв. Има дори и вицове във връзка със скъпите предложения.  

- Все ще се намерят 500-1000 души в държавата, които могат да си позволят това. Но ще са такива, които не са си изработили парите като останалите, тоест не им е било трудно.

Богаташи: Българи си наеха апартамент за 11 500 лева в хотел във Велинград за Нова година

Хората, които са си изработили парите с пот, този път ще действат рационално, защото никой не знае какво го очаква след 4-5 месеца. Няма да я има тази предколедна треска, дори някои хора няма да усетят празника като празник. Така че депресията ще е голяма, и този път ще е икономическа, предвид всичко, което ни се стовари на главата.

 - Тази година подрани говоренето за празници, за коледен и новогодишен дух.

- Коледният дух тази година ще бъде при хората, които ще си го направят емоционално. Винаги съм казвал, че това къде ще отидеш и какво ще си купиш няма абсолютно никакво значение. Важно е с кого и как ще си го прекараш.

Цените в момента са надути баснословно. Онези, които са си позволили да отделят например 3000 за празник в хотел, ще изпаднат по-сериозно в следпразнична депресия. Причината е, че ще очакват срещу тези пари да им се предостави нещо много специално, а насреща ще имат най-обикновени ежедневни условия.

Моментната ситуация в страната не е добра. На мен ми прави впечатление например, че много културни мероприятия изпадат от афишите и главната причина е не че има слаб интерес, а че хората не могат да си ги позволят. Следял съм и съм установил, че на ден падат по 8-10 такива мероприятия, което означава, че нещата са сериозни.

Според пирамидата на Маслоу интелектуалните потребности се задоволяват възможно в най-краен случай, едва след като са задоволени вече базовите такива - храна, ток, вода и т.н. Това означава, че вече сме ударили секирата.

 - Тоест според вас предколедните и предновогодишните зарибявки няма да имат желания ефект и да накарат хората да отворят докрай портфейлите си?
 
- Определено ще има хора, които ще се изсилят и ще надскочат възможностите си. Това се случва именно покрай Черен петък или празници. И като дойдат и сметките през януари за ток и парно, примката се затяга до краен предел.

Ще има много хора, които настина този път и преди, и след празниците ще са в депресия. Едните ще бъдат заради факта, че не могат да си позволят да празнуват спокойно или въобще да празнуват, а другите ще са в депресия заради факта, че са платили прекалено скъпо, а на практика, не са получили качество на услугата, което са очаквали за тези пари.

 - Ежегодно с наближаващите празници скача и потреблението на кредити. Човек е воден от мисълта „да празнуваме, пък после ще му мисля“.  

- Все повече хора живеят от кредит на кредит. И то с бързи кредити. В крайна сметка, този бизнес ще продължи да просперира, а всичко останало ще е абсолютно мижаво. Но и за бомбастичните оферти ще има мераклии.

 - Справка сочи, че в Сърбия ще ни излезе най-евтино да празнуваме. Ще се юрнат ли натам хората с по-скромни възможности?

 - Но ще е най-мизерно. В Сърбия повечето заведения са от времето на соца. Колкото и евтино да обявят празнуването там, хората вече започват много да мислят за начина, по който си харчат парите. Разумът започва да надделява над емоциите, което е много добре за хората и лошо за търговците.

Сърбите удариха родните кръчми с невероятни оферти за 8 декември

И пак казвам - ще има два типа депресии ​- предпразнични, за хората, които не могат да си позволят кой знае какво и финансите им ще стигнат само за покриване на сметките, както и следпразнични - за тези, които са ходили и са дали много пари да консумират услуги.

Тази година навсякъде всичко ще бъде изтънено. Повечето хора ще действат рационално. Включително и тези, които имат пари  и ресурс. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук