Гласовитата изпълнителка Нелина смело излиза от рамките на музикалните стилове и се изявява успешно, както в попфолка, така и във фолклора и поп жанра. Тя е родена в Русе, където завършва Английската гимназия “Гео Милев”. Първите є изяви на сцената са като певица във фолклорен ансамбъл “Найден Киров”.

През 1996 г. започва самостоятелната є кариера, като артист на “Милена Рекърдс”, а през 1998 г. става част от музикална компания “Пайнер”, с която работи до 2018-та година. С тях издава 4 фолклорни албума, както и 5 в жанра попфолк и три пъти печели наградата за най-добър фолклорен изпълнител на фирмата.

Певицата има много отличия от конкурса “Пирин фолк”, където още през 1998 г. печели приза за най-успешен дебют. През 2005 г. тя взима Първа награда на журито за изпълнението на “Едно мало дете”, а през 2020 г. отново печели Първа награда на журито на “Пирин фолк” за песента “Горди българи”, в дует с Васко Лазаров.

През 2022 г. Нелина стана част от едно от най-успешните турнета “Обич и песен”, в което е заедно с певици като Йорданка Христова, Мими Иванова, Силвия и Теди Кацарови, Роси Кирилова, Тони Димитрова и Ева Найденова. На 18 октомври в зала едно на НДК предстои финалният концерт на “Обич и песен”. Нелина има един син - Кристиян, който е роден през 2003 година.

Ето какво разкрива Нелина в интервю за колегите от "Труд":

- Нелина, ти си сред звездите в турнето “Обич и песен”, с което вече обиколихте много от големите градове в страната ни. Какво е усещането да споделяш сцената с някои от най-популярните певици у нас? 
- Чувствам се невероятно в компанията на такива изтъкнати имена, които харесвам още от детските години, а и до ден днешен си тананикам техните песни. Голямо удоволствие и чест е това за мен.

В началото си зададох въпроса: “Какво правя аз в тази конфигурация?!” Като започна турнето и зрителите скачаха веднага на сцената, още при първите тактове на хората, аплодираха ме бурно и продължително и се убедих, че си тежа на мястото. Всеки един изпълнител от турнето има свой почерк и колорит, а моето участие е може би цветното петно в тези концерти.

Ако за другите колежки хората стават и ги аплодират докато пеят, или след това, то при мен още в началото се извиват кръшни хора. Това хвърля в ужас техническия екип, защото могат да се оплетат в кабелите и да спрат тока. Всеки път озвучителите са на нокти, докато не приключи моето изпълнение! (Смее се.)

За сметка на това, хората са толкова весели, щастливи и много зрители ми казват, че са ме преоткрили на това турне. След всеки концерт си мислех, че не може да е по-хубаво, но следващия завършваше още по-удовлетворяващо. След двете толкова подтискащи години за мен и моите колеги, това лято ни дойде прекрасно! 

- Само фолклорни песни ли изпълняваш на турнето?
- Не, репертоарът ми е различен навсякъде. На първия ни концерт в Пловдив изпях “Вървят ли двама” на Мария Нейкова, по предложение на продуцента ни Евгени Боянов. Това беше жест към пловдивската публика, защото това е нейният роден град. Колежките ми казаха, че знаят че изпълнявам прекрасно попфолк и фолклор, но не са ме чували в това амплоа и съм се справила много добре.

На мен много ми допада тази музика, учила съм се от изпълнители като Мими Иванова, Мариана и Тодор Трайчеви, Лили Иванова и Емил Димитров. Щастлива съм, че сега с Мими Иванова бяхме в една гримьорна - тя е толкова мила, талантлива и широко скроен човек! Със Силвия и Теди Кацарови много си допаднахме, а с Теди споделяме едно хоби - фотографията.

Тя е страхотен инфлуенсър, направи ми и много хубави снимки. Аз също направих доста снимки на Роси Кирилова и тя беше много щастлива, защото обикновено няма кой да є прави снимки по участията, а многобройните є фенове тръпнат в очакване на новини. Роси е изключително обаятелна и обичана певица.

По време на нейните изпълнения деца изпълват цялата сцена, танцуват и пеят с нея, а на финала я затрупват с цветя и подаръци! Цялата тази обич трябва непременно да се запечата в снимки! Всички певици в турнето са много добронамерени, а атмосферата е прекрасна. На всеки наш концерт усещаме колко много хората са зажаднели за хубава музика и постоянно се обаждат с предложения да пеем и в техния град.

- Ти си единствената представителка на попфолка и фолклора на това турне. Според теб, с годините как успя да заслужиш уважението на колегите ти от поп жанра?
- Аз мисля, че те не са предубедени и оценяват реално качествата на другите. От рокаджии съм получавала комплименти - казвали са ми, че не разбират тази музика, но оценяват високо това, което правя. Благодарна съм и на Милко Калайджиев, който навремето ме нарече “Жената глас” - явно с това правя впечатление. Васил Найденов също ми е казвал хубави думи, а Тони Димитрова ми сподели след Бургаския ни концерт:

“Ти си изключителен глас - имаш такива обертонове!” Аз: “Тони, какво говориш?!”, а тя: “Не си като другите ти колежки - ти всичко можеш да изпееш и за това не веднъж съм казвала, че си голяма певица!”. Изключително съм щастлива - такова признание от голямата Тони Димитрова!

Тя е супер готина, голяма душа и истински пич. Много е забавно, когато след нейната изява на сцената има бурни аплодисменти и хората скандират: “Ощеее, ощеее”, а тя се отговаря : “Нямааа, нямааа!” и тропа с краче. Голям смях пада! Разбира се, след това изпълнява някои от нейните хитове на бис.

- Предстои ли ти издаването на нов албум, или песен?
- Да, довършвам новия ми албум и се надявам тази есен да е готов. В него ще има не само фолклорни песни. Новата ми песен “Такива спомени оставям аз” е в стил сиртаки, представих я и на турнето. Хората я приемат много радушно -бързо я запяват и стават да танцуват. Заснех 3 нови клипа.

- Успя ли през това лято да намериш време и за почивка?
- Да, за втори път си откраднах една седмица в Гърция. Там ходя на гости на мои приятели, които имат къща на брега на морето и много ми допада - спокойствие, смях, разходки, плаж... Харесва ми, че никой не те гони през 5 минути:

“Дай пет лева за чадър, дай за шезлонг, дай за паркинг”, и за какво ли не, а морето е много чисто. Тук веднага можеш да познаеш кои са българите - тези със скъпите коли са нашите. Когато дойдох със сина ми за пръв път, той беше много учуден какви коли карат местните и възкликна: “Какви се тези таратайки?!” Всички джипове и лъскави коли са български и повечето коли в Гърция са наши - направо да ни завидиш! 

- А теб преследва ли те още “Бял Мерцедес” и случвало ли ти се е често мъже да се опитват да те впечатлят със скъпи коли и финансови възможности?
- О, често! Най-редовно виждам мерцедеси около мен - не знам случайно или не. Случвало се е едни момчета да се опитват да ме впечатлят и с Ферари. После се оказа, че са го вземали под наем - от един до три часа едното момче, а другото от три до пет, а после третото! Така сваляли мадами. (Смее се.)

Преди едно мое участие на морето бях седнала с озвучителя ми да пием кафе в хотела и едно от тези момчета, с което се познавах от преди ме заговори. После предложи да ме закара до следващото ми участие с ферарито.

Тръгнахме с него, обаче на пътя имаше “полегнали полицаи” и като ги видя имам чувството, че му се прииска да слезе от колата, да я метне на гръб и така да минем през тях! (Смее се.)

Като пристигаме се оказа, че озвучителят ми, който караше моята кола е дошъл преди нас! При мен такива опити да ме впечатляват с не минават. Един приятел казва по мой адрес: “Това е певицата, за която знаеш, че никога няма да бъде с теб за пари!” Всичко в живота съм постигнала сама и на никого не съм разчитала, на мъже още по-малко.

- Има ли в момента любов ви живота ти и какъв трябва да е един мъж, за да спечели вниманието ти?
- В момента по-скоро не съм влюбена, но животът продължава. Не може всичко да има човек - все пак турнето ни е толкова успешно, графикът ми е препълнен, пътувам много, а всичко това е доста натоварващо.

В момента не ми стига времето, а една връзка си иска време и внимание. Истинският мъж знае с какво и как да направи жената щастлива. Той трябва да си тежи на мястото, да е сериозен, отговорен, кавалер и джентълмен и да те накара да се чувстваш по-добре, когато сте заедно, отколкото преди това - нямам време за губене! 

- Според теб, има ли джентълмени у нас, или в чужбина са повече?
- Има и у нас джентълмени. Наскоро един мъж ми отвори вратата с комплимент: „ Каква жена! Това е жена отвсякъде!” На улицата пък често са ми пращали въздушни целувки, комплименти, в социалните мрежи също.

Сещам се, че много пъти на концертите се случва при мен да дойдат жени и да ми кажат: “Вие сте любимата певица на мъжа ми, хайде да се снимаме, за да му пратя нашата снимка!” Това е много хубаво - да се радвам на одобрението и на мъжете и на жените, защото означава че хората ме харесват не единствено и само заради визията, или гласа, а комплексно като личност, след всичко, което съм направила през годините.

- Какви усилия полагаш, за да изглеждаш така добре - спазваш ли специален режим?
- Старая се да съм положително настроена, да поддържам духа си бодър, да се храня здравословно. Наскоро имах проблеми със стомаха и лекарят ми каза, че ме слага на диета, като първа точка в нея е спокойствието!

Послушах го и веднага отидох при моите приятели в Гърция на спокойствие. Общо взето се опитвам да се храня здравословно - пия много вода и хапвам ядки и салатки с месце, без пържено и газирано. Гледам да се движа и да ходя повече пеша, ползвам често и метрото.

- Синът ти тази година беше абитуриент. Той избра ли вече какво ще следва и съжаляваш ли, че не се занимава с музика?
- Ще следва предприемачество в УНСС. Не съжалявам, че не се занимава с музика, но харесва песните ми и се гордее с мен. Скоро ми прати едно клипче от парти на морето - как го поздравяват с “Бял мерцедес” на едно корабче, а като разбрали че ми е син, станал обект на засилен интерес. Бях приятно изненадана и когато ме попита дали ще мога да отида на неговия бал, който беше през май и да ги поздравя с песен.

Имах друго участие, но му обещах непременно да дойда. Пристигнахме и той ме помоли: “Хвани ме под ръка де - да влезем заедно!” Почувствах се много горда майка и веселбата започна. Ученици и учители не слязоха от дансинга, после дълго се снимахме. Бяхме истински щастливи. На следващия ден ми сподели, че това е била най-хубавата част от бала му!

Той танцува цяла вечер, сигурно четири часа, а после ми вика: “Мале, каква мускулна треска имам, даже и когато тренирах футбол нямах такава!” (Смее се.)

- С твоята професия ти се налага да пътуваш много. Притесняваш ли се от тези катастрофи и дрогирани шофьори на пътя?
- Разбира се, че ме притесняват. Всички ние сме свидетели на тази агресия на пътя, на неспазването на правила и отнемане на предимство - това е ежедневие. Напоследък колко дрогирани шофьори има - питам се откъде се появиха толкова много?!

Сега артистите от турнето “Обич и песен” се включихме и подкрепихме инициативата - “Срещу войната на пътя”, на Лео Кадели и приятели, защото това положение трябва да се промени. И преди това съм се включвала в негови инициативи, като тази да се подпомогне построяването на къща за две сирачета.

Трябва да се помага - кой с каквото може, за да се чувстваме всички по-добре. Лео е истински благодетел и помага на много нуждаещи се хора години наред. Затова се радвам, че беше избран за Благодетел на миналата година! Имаме нужда от такива хора и трябва да следваме и предаваме добрия пример! 

- В какво вярваш и случват ли ти се чудеса в живота? 
 -О, да! Аз съм непоправим оптимист и вярвам, че човек трябва да има хубави мисли, защото каквото мислиш - това предизвикваш. Ето, като ти се усмихне някой на улицата и ти става приятно и ти също му се усмихваш, а като е нацупен и предизвиква съвсем различна реакция у теб. Дори с такива мънички неща като усмивката, можем да повлияем на някой човек да се почувства по-добре.

Мисля, че Господ много ме обича и ми го е показвал много пъти. Смятам, че съм късметлийка, имам най-хубавата работа, семейството ми е добре, здрави сме, работата ми спори, записах висше, срещам хубави хора, по участията ми не вали или времето се оправя... шегувам се. Благодарна съм за всичко, което имам!

След като напуснах “Пайнер” се питах дали няма да се проваля, но ето сега имам много работа, подготвям новия ми албум, случи ми се турнето “Обич и песен” и усещам, че хората много ме обичат.

Това ме прави истински щастлива и вече знам, че когато си вършиш работа добре, хората го оценяват и нещата се получават. Трябва да бъдем позитивни, да работим съвестно и да се впускаме смело в нови начинания, защото всеки един от нас може сложи начало на промяната към по-добро! Нека всеки наш ден бъде изпълнен с обич и песен!