Резултатите от тазгодишните избори и най-вече начина, по който се стигна до тях, провокираха Любен Дилов-син да даде любопитни коментари. В интервю за "Труд" депутатът от ГЕРБ даде отговор на въпроса къде се провали Слави, как в Европа се отнасят към президент, нарушил конституцията и към кандидат за премиер, излъгал документално, за да влезе във властта.


- Какво показаха изборите, защо според вас българите заложиха на "Продължаваме промяната"?

- Мисля, че влезе в сила новото християнско правило - като те ударят по едната буза, премести айфона, за да могат да те ударят и по другата... сънародниците ни просто искаха промяна. Не е задължително да е към по-добро, но промяна. И разбира се - както обикновено - това, което търсиш, търси теб. Получиха красиви думи и намерения, изречени в условията на 6 месеца свободно падане... Получиха промяна.

- Къде се провали Слави Трифонов и той ли е най-големият губещ от изборите?

- Не мисля, че "провал" е думата. Спомнете си, че - като изключим обещанието за повече македонци в космоса - Слави не е обещавал, че ще прави правителства и ще управлява. Обиден от непризнаването на резултатите от референдума, той просто заяви, че ще разрита политическия кошер и го направи. Желанието му съвпадна с желанието на Радев да се види нещо повече от президент - пилот на цялата държава. Е, и двамата се видяха, в ролите, които заявиха. Мисля, че всеки получи това, което е искал и предстои да установи, че не точно това е искал...

- Според Института за развитие на публичната среда при гласуване с хартиени бюлетини ГЕРБ би бил първа политическа сила, БСП -втора, а "Продължаваме промяната" - трета. Това означава ли, че вотът е манипулиран?

- Хващам се за буквалното значение на думата - от латинското "mano" - да. Имаме доста доказателства, че машините са пипани. Имаме удивителни сходства, не само политически, но и роднински, на хората, които обслужваха софтуера. Но дали това е повлияло на изборите като цяло - не мога да кажа. Мисля, че България е единствената страна в ЕС с изцяло машинно гласуване. Поражда ред съмнения този способ и това е вън от съмнение. В 45-ия парламент ние настоявахме хората да могат да избират как да гласуват. Хубаво би било да има възможност и за предварително гласуване по пощата, и за дистанционно... Когато говорим за избори, не може изборът да е лошо нещо.

- Машините ли победиха всъщност?

- Едно е сигурно - превърнаха се в deus ex machina - в един момент те бяха най-важният актьор в изборната драма. Богът от машината, който ще се спусне в последно действие и ще въздаде справедливост. Но и в християнската, а и в античната етики, боговете раздават това, което заслужаваме. И в същото време, Свети Августин ни учи, че Бог не изпраща изпитания, с които не можем да се справим. Както казвал шопът, докато се връщал от панаира в Елин Пелин, където го били, изнасилили и ограбили - от друга страна човек се учи. Надявам се, че се учим.

- До ранния следобед в изборния 14 ноември ГЕРБ водеше с близо пет процента, как изведнъж се обърна резултатът?

- Вижте, наистина има много съмнения в коректността на вота. Има и много доказателства за недобронамерени намеси. Ако щете впрягането на целия репресивен апарат на МВР срещу определени политически сили е повече от достатъчно. Но ние следваме завета на Петко Каравелов - „Господа, в България не бият“. Това е причината нашата коалиция да не оспорва резултатите от изборите.

В крайна сметка има живот и след изборите - несгоди, които заедно ще понасяме. Съвсем скоро българите ще се убедят в това, кой модел е бил по-добър. На Радев, или на Борисов. Това знание ще бъде добито по трудния начин, но пък - може би - този начин ще го направи по-ценно.

- Защо според вас българинът всеки път избира да заложи на нещо непознато? Какви са очакванията от „Продължаваме промяната“?

- Въпросът е много интересен. Според мен на него трябва да отговарят психолози, а не политолози. Моята трактовка е в неистовото желание да прехвърлим отговорността за съдбата си някому другиго. Руснаците, американците, 500 години турско робство... В случая, колкото по-малко познаваме поредния „спасител“, толкова по-добре.

Така приспиваме онова гласче, което някъде дълбоко в нас вика „внимавай, тия май се телефонни измамници! Не си хвърляй парите от балкона...“. Освен това е лесно после да не носиш отговорност за изборите си. Казваш си: „ами, аз не ги познавах, излъгаха ме“. Ние не обичаме да носим отговорността за собствените си избори.

- За втори път имаме президент с втори мандат. С какво ще е по-различен този мандат на Радев от предишните?

- Всъщност, ние президент имахме само първите две години. После имахме кандидат-президент. Научен съм от семейството си да вярвам в изначалната доброта на хората и че обстоятелствата изкривяват намеренията им и ги превръщат в нещо лошо.

Не мисля, че Радев искаше да създаде хаоса, който на практика създаде през последната половин година. Той просто си откри удобен враг в лицето на Борисов. И наистина успя да счупи държавата. Нещо като играчка, която двамата дърпаха и тя се счупи. Е, сега е у Радев и той ще трябва да я поправя... Той, като всички нас, ще трябва да носи отговорността за собствения си избор, за управляващата партия, която направи.

- Как в Европа ще се отнасят към президент, нарушил конституцията и към кандидат за премиер, който излъгал документално, за да влезе във властта?

- Мисля, че в сила ще влезе арабската поговорка: „Попитали камилата защо ти е крив врата, а тя отговорила: то какво ли ми е право?!“ Мисля, че с дружни усилия затвърдихме убеждението, че България е почва, на която виреят различни сортове демокрация. Различни от познатите в Европа. Но, докато не създаваме големи проблеми, ще ни търпят. Първата проба за тяхното търпение ще е Северна Македония, после Истанбулската конвенция...

- След като врагът на Радев вече е изчегъртан от властта можете ли да прогнозирате как ще звучи новогодишното му приветствие, ще стане ли по-ведро?

- Ще трябва. Най-малкото ще трябва да разсее драгия зрител от декемврийските сметки за тока, парното и водата. Драгият зрител ще бъде подканен - както в съдбата на чукчата преди и след революцията - да изпитва чувство на глад, чувство на студ и чувство на благодарност...

- Кого ще обвинява занапред Радев за неудачите, след като неговата служебна формация е първа политическа сила?

- О, това е въпрос за античната драматургия. Нарича се драматургична вина. В Хаоса, Кронос ще бъде принуден да изяде децата си, или те ще го свалят от власт. Каквото и да сторят Едип, Тезей, Херакъл, не могат да избягат от съдбовното предназначение. Но може и да е сюжет за гоблен. Литнал в небето сребрист самолет, който ръси кемтрейлс... Но, сериозно, мисля, че следващият виновник и противник, в когото Радев ще се огледа е българският парламент. Дано съм лош пророк, но поуките от българската история сочат точно това.


Любен Дилов-син е роден на 19 ноември 1964 г. в София. Син е на писателя-фантаст Любен Дилов. Завършва 32-ра гимназия в столицата и Факултета по журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, специалност “Печатни медии”.

От 1990 г. се занимава със създаването на телевизионните предавания “Ку-ку”, “Каналето”, “Хъшове”, “Шоуто на Слави”. След 2001 г. Дилов-син влиза в политическия живот на България.

Той е създател и първи говорител на движение “Гергьовден”, а през 2003 г. става и негов председател.

Народен представител в 40-ото НС от листата на ОДС и в 45-ото, 46-ото и 47-ото НС от листата на ГЕРБ-СД