С настъпването на новата ковид вълна и разпускането на настоящото Народно събрание, страната ни се изправя пред избори две в едно. Ще има ли разместване в позициите на партиите, адекватни ли са мерките срещу разпространението на коронавируса и кой ще изпрати ГЕРБ в президентската битка срещу Румен Радев, БЛИЦ се допита до бившия министър на здравеопазването и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. 

Вижте какво каза той пред медията ни: 

- Проф. Ангелов как ще коментирате уволнението на проф. Балтов? 
- Проф. Балтов е изключителен професионалист. Това, което се случи, е политическа чистка и репресия. Не прави чест на проф. Поромански, че го направи по толкова грозен начин с несъстоятелна заповед. 

- Кой, според Вас, има интерес проф. Балтов да бъде уволнен? 
-  Според мен президентът е дал списък на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров кои хора трябва да бъдат ударени от неговия юмрук и проф. Балтов попада в този списък. В този списък съм и аз. 

- Успоредно с парламентарните избори идват и президентските. Името на проф. Балтов все по-често се спряга за кандидатура за президент на ГЕРБ. Обсъжда ли се такъв вариант в партията? 
- Проф. Балтов е човек, който доказа, че може да носи отговорност и в хода на една тежка битка, каквато беше пандемията, той беше денонощно на своя пост. Изключително организиран човек. Изключително оперативен е. Проф. Балтов е човек, който не се плаши да взима решения и да носи отговорност за последствията от тях, така че да, той е едно от спряганите имена за този пост. 

- Като бивш министър на здравеопазването, как оценявате наложените мерки срещу разпространението на коронавируса в момента? 
- Първо, има един план, който е предложен и приет от Министерски съвет, който не се спазва от самото начало. Мерките също не се спазват. Просто това, което прави Министерство на здравеопазването, не се ползва с доверие и хората не вярват на министър Кацаров по никакъв начин и на практика това е резултатът от неговите действия. Никой не се съобразява с въведените от него ковид мерки. 

- При този брой заразени какви мерки трябва да бъдат предприети според Вас? Кога се очаква да сме в пика на четвъртата вълна?  
- Със сигурност не бих станал съветник на настоящото Министерство на здравеопазването, тъй като екипът, който управлява в момента, доказа че не може да слуша експертните говорения и много често дава противоречиви послания, така че бих си позволил да ги съветвам под никаква форма. 

Не може да се каже, че това в момента е пикът. В момента има увеличаване на случаите заради неваксинираните български граждани. Лятото беше пропиляно, когато можеше да се направят много действия, които бяха пропуснати, включително и мотивиране на хората да бъдат ваксинирани. Министерството само констатира липсата на организация, като говори в трето лице за действията, които само трябва да извърши. 

- Напоследък все по-често се съобщава за ваксинирани хора, които влизат в болница с тежък ковид. Какво сочи обаче официалната статистика? 
- В медицинската наука има няколко нива на доказателственост. Най-ниската степен на доказателственост е личното наблюдение. Доц. Мангъров даде пример с един болен, като неговият пример беше опроверган и от двете лечебни заведения, т.е. той излъга. Не бих си позволил да коментирам неговите твърдения, тъй като времето обори и тях и твърденията на прикрития антиваксър г-н Кацаров. 

- Очаквате ли след следващите избори да се сформира най-накрая кабинет и България да има правителство? 
- На следващите избори ние ще бъдем първа политическа сила и ще спечелим. Смятам, че със сигурност ще се сформира правителство, тъй като българите вече се убедиха, че кризите са много, вървят успоредно и някой трябва да вземе тежките решения, за да направи техния живот по-нормален. 

- Ако резултатите на следващите избори са горе-долу подобни на последните и ГЕРБ не успее да събере мнозинство за кабинет, с кои партии ще водите разговори? 
- Резултатите със сигурност няма да са подобни. В следващия парламент няма как да се състави правителство без политическа партия ГЕРБ. Нека да видим българският народ как ще подреди политическите партии и тогава можем да говорим по тази тема. Ние и сега сме отворени за диалог, но наблюдаваме политическата незрялост на партиите на протеста. 

Едно е да викаш по площадите, друго е да носиш отговорност в Народното събрание. 

Интервю на Никол ИВАНОВА, БЛИЦ