"Ще кажа по повод впечатленията си от писанията на тези антиваксъри - вирус се пише с „у“ и ваксина с „В“. А ние искаме да им обясняваме какво е РНК и ДНК" -  коментира в интервю за "Марица" проф. Тодор Кантарджиев.

- Проф. Кантарджиев, в социалните мрежи най-вече и къде ли не още се води страховита кампания срещу ваксините. Така ли е и по света, или е наш патент?
- Следя социалните мрежи. Уплашен съм от огромния брой мнения по темата. Само ще отбележа, че далеч преди пандемията заради неправителствени организации направихме проучване за антиваксърските настроения в страната. Оказа се, че 0,5 процента от родителите се отказват официално с документ от ваксиниране на децата си.

По-малко от процент, но пък бяха достатъчно шумни. Ще кажа по повод впечатленията си от писанията на тези антиваксъри - вирус се пише с „у“ и ваксина с „В“. А ние искаме да им обясняваме какво е РНК и ДНК - неща, които преди се учеха в 8. клас. Тези хора не могат да пишат, камо ли да разбират.

Преди коронавируса антиваксърите бяха мобилизирани в няколко НПО-та. Те целяха детските ваксини да станат незадължителни. Бяха подкрепени от западащи политически партии, които индуцираха страха в 5 процента от майките.

Та много държаха да вземат на избори тези 5 процента, които ще им осигурят минимум субсидия. Призивът им беше следният: Дайте да направим ваксините срещу дифтерия, детски паралич и т.н. по избор! Тогава министерството - иска, не иска - трябва да даде някакви пари за кампания.

- И парите отиват при...
- Разбира се, за да ги дадат на същите тези НПО, които от крещящи антиваксъри няма да се посвенят да станат примерни проваксъри. Това забелязах в някои НПО, които бяха ту срещу ваксините, ту зад тях. Обратното се получи при някои популярни медици. От убедени проваксъри, които обиждаха антиваксърите, та дори стигнаха до съд, минаха на отсрещната позиция.

За да бъдат забелязани от обществото, те направиха следния скеч миналата седмица. Появи се изказване: „В нашата болница умират ваксинирани срещу коронавирус“. На другия ден починалият стана един. Излезе директорката на същата болница и опроверга. Четвърти ден: „Да, но ние го приведохме в болница...“.

- „Токуда“, откъдето опровергаха?
- Там директорът също излезе и каза, че няма умрял ваксиниран. И така след медийно шоу в продължение на седмица, едва ли не радост, че е починал човек с ваксина.

И накрая се оказва, че има починал пациент, който не е ваксиниран. Класическа черна пропаганда, пълна с лъжи. Като тази, че се дават по 1000 лева да се пишат болни от коронавирус. Ами при 2000 заразени на ден това са 2 милиона лева. То Народното събрание не даде общо толкова за ваксинационна кампания.

- Защо според вас се допуска подобно говорене сред самите лекари?
- Обида от малкото заплащане за ваксиниране и нежелание да се грижат за пациентите. Извинявайте, но имаше лекари, които по 10 месеца се криха от пациентите си и не искаха да ги виждат. И сега изведнъж ще ги ваксинират! Не! В същото време сърцатите лекари останаха без достатъчно ваксини.

Същото е и сега с родителите, които искат да ваксинират деца под 12 години. Не трябва да им се създава проблем. Отивай за бележка до личния лекар, пък на последния не му казали. Всичко това трябваше да е написано вече в заповед на министъра до РЗИ. Ако на един човек, който се колебае, му създадеш проблем, просто няма да се ваксинира.

- Какви стимули трябва да се създадат на българина, за да се ваксинира? Имаше талони за магазини, дори бонуси в казина?
- Все положителни неща. Иначе още лятото трябваше да бъде казано на заведенията, например: през есента ще работят само тези в ваксиниран персонал и клиенти или същите със сертификат. Всички имаме познати, които са ходили тези месеци в Западна Европа, там е така.

- Нали знаете, че тук влизат в дискотеките на честна дума?
- Извинявам се, но не се прави от петък за вторник, както стана тук. Трябваше като в Гърция или Франция - още от лятото да се знае, за заведения, театри, изложби, концерти…

- Трябва ли са се ваксинират вече доказано прекаралите коронавируса?
- Въпросът с клетъчния имунитет и антителата е много сложен. Последни научни доклади са категорични, че изкаралите коронавируса, които са създали антитела, задължително са създали и клетъчен имунитет, при това продължителен.

Медицински няма причина да се ваксинираш. За съжаление, някои от решенията на Европейския център по контрол на заболяванията -  като това сертификатът да важи само 6 месеца след преболедуването - насочват към ваксиниране.

То няма да навреди, но медицински не е обосновано. Преболедувалите и ваксинираните имат траен имунитет. Изключение правят две групи. Едната е на вече много възрастните, които имат доста отслабена имунна система. Втората е на хора с трансплантации или някакво лечение, заради което не могат веднага да възстановят имунната си система. Те се нуждаят от две ваксини.

- Хората, които имат имунитет, могат ли да заразяват?
- Поначало, ако нямаш голямо количество антитела, а само клетъчен имунитет, може да задържиш ден-два вируса в теб, без да ангажира цялата ти имунна система. За тези ден-два може и да заразиш някого.

Но, първо, това важи за нисък процент прекарали вируса, второ, не е за 14 дни, трето, вирусите, които отделяш, са много по-малко количество, когато имаш имунитет след боледуване или ваксиниране. На няколкостотин души се случва един, който има толкова много вируси в носоглътката, че може да зарази доста хора. Затова са и тези ограничения в събиранията.

- Основните два аргумента на хората да не се ваксинират са: 1. Младите ги е страх от безплодие. 2. Възрастните не са убедени, че за толкова кратко време могат да се създадат безопасни ваксини.
- Категорично няма доказателства за липса на репродуктивност след ваксинация. Единствено някои РНК ваксини, поне така се говори, могат да увредят плацента.

Но в нашата страна няма практика за имунизация на бременни. Ако пък кърмиш, в деня на имунизацията, ако толкова се притесняваш, запази мляко в хладилника. След 15-ия ден антителата се предават и на бебето. Казвам, само ако се страхуваш, иначе няма смисъл.

Защото, ако се страхуваш, дори да сложиш физиологичен разтвор или вода, 30 процента от ваксинираните ще получат това, от което се опасяват. Казва се ноцебо ефект. Обратно на плацебо.

При плацебо вода да им дадеш, 10 процента се оправят веднага. Иначе ваксини като тези РНК се правят от 30 години. А векторни съм виждал лично при руски учени, които бяха дошли у нас. Бяха ги използвали срещу ебола върху себе си. И бяха много горди. Това беше нещо като прадядото на „Спутник“. Нека се спокойно хората!

- Пречат ли ваксините на изграждане на колективен имунитет - друг аргумент на антиваксърите?
- Глупости, точно обратното! Както и че не се ваксинира в разгара на пандемията.

- Е, нали се получавали мутации?
- Глупости! Нарича се кръгово ваксиниране при детски паралич. Ако се открие случай, се ваксинират първо децата в града, после в околните общини. И така се разширява. Вижте, много хора започнаха да разбират от инфекциозни болести.

Такива специалисти нямаше, защото последните 20 години парите отидоха в нелечимите болести. Това доведе до липса на инфекционисти, епидемиолози, микробиолози, вирусолози. Последната специалност я имаше само в нас и в СССР. По цял свят беше дял от микробиология.