Не виждам аргументи за оцеляване на правителството, освен ако няма предатели. Това каза в интервю за "Стандарт" политическият психолог проф. Антоанета Христова.

"Да се сформира второ правителство в този парламент също не изглежда работещ вариант. Правителството е в малцинство, то осъзнава това", каза още тя. 

"В момента тенденциите са махалото да тръгне към партиите, които са по-стабилни, това са по-старите партии в българския политически живот. Допускам, че първа политическа сила ще бъде ГЕРБ. Системно "Възраждане" върви напред и моята хипотеза, която се базира и на тенденциите от проучванията, е, че има голяма вероятност "Възраждане" да се бори за втора позиция.

Ще имаме приближени резултати на останалите политически партии. Като има много голяма вероятност ПП, БСП и ИТН да се борят за влизане в парламента. Мога да кажа, че това е тенденция, която ще се изрази в това, че ПП ще изгуби много голяма част от своите избиратели. Всичко това е прогноза на фона на относително честни избори. Тъй като машините могат изцяло да променят резултата и да пренаредят данните, ако попаднат в недобронамерени ръце", прогнозира тя. 

Ето какво още каза проф. Христова пред "Стандарт": 

- Проф. Христова, защо се стигна до скандала с излизането на партията "Има такъв народ" /ИТН/ от коалицията?

- Дотук се стигна в резултат на поредица от неразумни действия. Първо бе вдигнат юмрук, който раздели хората. После дойдоха хора, които смятаха, че моделът ГЕРБ не отговаря на тяхната култура. Те дойдоха на вълната на една псевдореволюция, която беше замърсена от "изкуствените" елементи в нея. Така сформиралата се "антиГЕРБ" коалиция показа безсилие в управлението, което го виждахме почти всеки ден. Това доведе до осъзнаването от страна на ИТН, че губи подкрепа, ако продължава да стои в управлението.

За разлика от БСП и ДБ, лидерът на "Има такъв народ" няма зависимост да бъде във властта. Затова не прави опити да остане "още малко". И с това излизане от коалицията той, предполагам, ще вдигне рейтинга си. Лидерът на ИТН е много по-свободен да вземе такова решение в сравнение с БСП. Защото излизайки от управлението, БСП ще трябва да признае своя неуспех. За Нинова единственият успех е, че е вкарала БСП във властта. Затова тя няма ход за излизане от управлението.

ДБ също са в кризисна ситуация - подкрепата за тях намалява. От една страна към тях има вливане на хора от ПП, но от друга страна - излизане от ДСБ. ДБ има малък шанс да акумулира енергия докато е във властта.  

Затова Корнелия Нинова и Христо Иванов ще държат докрай, че изборът им да останат в коалицията е правилен.

- Защо никой не внесе вот на недоверие към правителството по-рано, въпреки че можеха да се намерят основания?

- Ситуацията в момента е изключително точно подбрана, защото тя събира в едно недоволството и на опозицията, и на една от управляващите партии.

- Ще оцелее ли правителството?

- Не виждам аргументи за това, освен ако няма предатели. Да се сформира второ правителство в този парламент също не изглежда работещ вариант. Правителството е в малцинство, то осъзнава това. Днес /б. ред. четвъртък/ целият ден на скандали в парламента бе един пиар и подготовка за предизборната кампания.

- Значи се готвим за избори. Какво ще се случи на тези избори?

- Не знам какво може да ни изненада. Но, в момента тенденциите са махалото да тръгне към партиите, които са по-стабилни, това са по-старите партии в българския политически живот. Допускам, че първа политическа сила ще бъде ГЕРБ. Системно "Възраждане" върви напред и моята хипотеза, която се базира и на тенденциите от проучванията, е, че има голяма вероятност "Възраждане" да се бори за втора позиция.

Ще имаме приближени резултати на останалите политически партии. Като има много голяма вероятност ПП, БСП и ИТН да се борят за влизане в парламента. Но в момента не мога да застана зад процент. Мога да кажа, че това е тенденция, която ще се изрази в това, че ПП ще изгуби много голяма част от своите избиратели. Всичко това е прогноза на фона на относително честни избори. Тъй като машините могат изцяло да променят резултата и да пренаредят данните, ако попаднат в недобронамерени ръце.

- Как ще бъде позиционирана партията на Стефан Янев, която в неделя ще бъде учредена?

- Тя вероятно ще вземе доста избиратели на БСП от малко останалите. БСП може да компенсира с избиратели, ако внесе и подкрепи собствения си проект за смесено гласуване. Те дълго време мълчаха, за да не внасят раздор в коалицията. Надявам се, че вече виждайки посоката, ще го подкрепят, поне за да се премахне дискриминацията в изборния процес, засягащ собствените им избиратели.

- Как стои ДПС?

- ДПС са относително стабилна политическа партия. Нейният процент варира в зависимост от активността и от процентите на останалите партии. ДПС са устойчиви и последователни. Те отдавна казаха, че се готвят за избори. Предполагам, че мобилизацията им е добра по райони. Всичко зависи от нея и от машинното гласуване.

- Гласовете на "Възраждане", за които очаквате голям ръст, откъде ще дойдат?

- Това е много интересен въпрос. Моята хипотеза е, че за тази партия гласуват всякакви избиратели. Има и от центъра на София, и от провинцията, не само от Варна - партията преди беше като регионална. И причината е, че "Възраждане" застава зад каузи, които са контрапункт на официалните.

- Обират негативния вот ли?

- Те обират този вот, който е силно изразен в патриотична посока. Който се противопоставя на големите сили - Русия, Америка и Европа.

- И Русия? Но нали ги обвиняват, че са проруски настроена партия?

- Обвиняват ги, защото имат проруски настроени избиратели. Първият план е, че те изглеждат като хора, които казват "не" на оръжията, които да се изпратят. А това е масова позиция на българския избирател. Те казват да си гледаме собствения интерес.

Критикуват Европа, критикуват всички. И тъй като българската народопсихология е на нация, която винаги е била управлявана от по-големите, е изработено отрицателно отношение към тези по-големи. А и по-големите не са се опитали да ни убедят, че имаме много голяма полза от тях.

В този вътрешен конфликт на българската народопсихология "Възраждане" намират изключително добра среда за развитие. Затова в контекста на войната, в контекста на двуцифрената инфлация у нас, която е едноцифрена в другите страни на ЕС, българинът все повече търси вината в чуждите, в тяхната неспособност.

- Т.е. Великите сили пак са виновни за нашето положение?

- Да, хората смятат, че Великите сили са виновни. Но, разбира се, също и че правителството е виновно. Затова в момента сривът е във всички посоки. В такава среда на срив печели единственият, който тича по пътеката на патриотизма. Никой толкова ясно не изразява темата за патриотизма.

- Казахте, че генерал Стефан Янев ще вземе гласове от БСП. Кои други избиратели харесват този тип лидери?

- Той вероятно ще влезе, но избирателите му ще бъдат предимно леви. Това е моята оценка от гледна точка на профилите. Психологическият профил на хората, които го разпознават, които го одобряват и го харесват, които са го забелязали - защото има хора, които даже не са го забелязали - са предимно леви избиратели, които биха гласували за БСП. Но вече са разочаровани и смятат, че Корнелия Нинова е създала среда в партията, в която БСП няма перспектива. Затова са готови да се огледат за алтернатива вляво.

- А какво ще правят десните при положение, че единствената партия, която ги представлява - ДБ, носи негативи от съвместното управление с БСП?

- Това е огромна грешка да ги наричате десни. Правят я много журналисти, а и някои анализатори, които не искат да приемат факта, че ДБ е чисто ляво либерална формация. Мястото на ДБ и специално на Христо Иванов е при БСП. И това е честната му позиция. Другата му позиция - да казва, че представлява десни ценности и идеали, е сбърканата. Тази позиция се представлява от ДСБ.

ДБ като формация има вътрешно противоречие на ценности. И затова тя не може да бъде успешна. Никога няма да бъде успешна. Тя е зародена в липса на коректност, в липса на чистота на ценности и приоритети. Както и на тип гласоподаватели. Когато си зародил такава формация, ти можеш да очакваш някакви прагматични, културални, повърхностни теми да обединят хора от едното и другото място. Но не съдържателно, политически, не със същински политики и цели. Затова на практика от ДСБ се отливат хора, не от ДБ.

Тези хора или няма да гласуват, или отиват някъде другаде. Някои отиват към КОД - партията на Петър Москов. Там те са малко, не са още алтернатива, но това са хора, които имат последователно дясна позиция. А ДСБ са били именно такива - с последователно дясна, антикомунистическа позиция. И за тях компромисът да бъдеш с БСП е тотално предателство. За тях ГЕРБ не е по-страшен от комунизма, напротив - точно обратното. И при тези две алтернативи обвинението е - защо вие сте с БСП.

На дебата в парламента /б. ред в четвъртък/ тези, които остават в правителството, задават въпроса "Защо сте с ГЕРБ" - това е теза, която не удря в десетката. Това са хора, които не разбират, че идва времето на старите, опитни политически партии, на спомена, че по времето на ГЕРБ е имало спокойствие в държавата.