Правителството не успя да издържи много тестове. Не трябва да бъде изключван вариантът кабинетът да бъде свален с вот на недоверие. Това каза в сутрешния блок на БНТ социологът Евелина Славкова.

Своеобразна форма на вот на недоверие ще бъде и гласуването на оставката на председателя на парламента Никола Минчев. Това ще покаже какво можем да очаквам при гласуването на вота на недоверие. Видимо е, че каквото и да направят, и да се спазарят с депутати, това не означава 4-годишен мандат. По-скоро вървим към предсрочни избори. Това е крехко мнозинство, в което един момент ще се пропука, заяви Славкова.

Според политолога Петър Чолаков сега е моментът за вот на недоверие срещу правителството. Управляващите са в лоша форма, изживяват стрес. Сега е моментът да бъде нанесен удар от страна на опозицията. Сценарият е да се създадат предсрочни парламентарни избори в къс хоризонт, посочи Чолаков.

Това ще е тест дали се е сформирала нова дружина в Народното събрание, добави той.

По думите на политолога Първан Симеонов в момента нежеланието за избори е малко по-голямо от желанието. Тенденциите обаче показват, че нараства свикването с необходимостта от предсрочни избори. Засега по-малкото зло е този кабинет да се опита да поостане, с ясни идеи и ясна програма.

Има го и другият вариант – да отидат на избори и да се опитат да се прелегитимират. Според мен властта тук е решила и да оцелее, и да пусне Македония. И двете няма как да станат, подчерта Симеонов.

Той коментира и искането на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" за предсрочно освобождаване на председателя на парламента Никола Минчев. Ще пресолят манджата, ако махнат Никола Минчев.

Слави, като се пакетира с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", ще започне да дразни повече. Приказките за национално предателство са малко пресилени, което не отменя факта, че ако управляващите пуснат Македония, ще е чутовна глупост, каза още Първан Симеонов.