Сега секциите в чужбина ще са много повече, очаквам около 200 хиляди гласа оттам. Този път грешките в протоколите трябва да са близко до нула. Безпокои ме нова опорка на дилърите на гласове - плашат, че машината записва кой и как е гласувал. Това коментира в интервю за "Монитор" математикът проф. Мишо Константинов.

- Проф. Константинов, след проведения експеримент се оказа, че около минута и 20 секунди е средното време за гласуване с машина. Има ли достатъчно добра организация, за да се осигури нормалното протичане на изборния процес?

- Виждам, че колегите от ЦИК и РИК са се заели сериозно с подготовката за предстоящото машинно гласуване в близо 10 хиляди секции. Искам да напомня, че на два пъти (през 2019 г. на европейските избори и на 4 април тази година на парламентарните избори) в секциите, където имаше машини, този начин на гласуване беше избран от 27% от хората. Казано другояче, 73% от избирателите предпочетоха да гласуват с хартиени бюлетини.

Мен тези проценти леко ме безпокоят, но да се надяваме, че изборите на 11 юли ще преминат добре от техническа и организационна гледна точка. Това, разбира се, зависи в голяма степен от нас самите.

- Кога могат да възникнат проблеми и да има забавяне, като се има предвид, че наистина много избиратели досега са свикнали да гласуват с хартиена бюлетина?

- Проблеми ще има, ако някои гласоподаватели са много бавни в действията си и ако това съответно изнерви останалите избиратели. Ще има проблем и при аварийно спиране на някоя машина. Но явно колегите от ЦИК са наясно с това и работят по въпроса. Добре е да се проучи и чуждият опит и особено европейския.

Доколкото знам, все още сме в Европа.Мен лично ме безпокои и една нова опорка на дилърите на гласове. Сега те казват на хората, че машината записва кой и как е гласувал. И няма значение дали това е вярно, или не е вярно. Важното е, че някои хора се манипулират лесно и това може да повлияе на свободното им волеизявление. Особено важно е полицията и прокуратурата този път да действат решително за пресичане на неполитическия вот: купен, корпоративен и т.н. В съда на дилърите на гласове следва да се дават ефективни присъди, а не пробации и глоби, които само ги разсмиват.

- Преди време изразихте притеснение как ще бъдат доставени стотици машини в различни държави по света, за да гласуват сънародниците ни зад граница. Сега се оказва, че дори може да няма достатъчно устройства, предимно за вота зад граница. Очаквате ли проблеми там?

- Беше казано, че ще се използва дипломатическо въздушно карго и после наземен транспорт, организиран от нашите представители зад граница. Дано няма проблеми в това отношение.

- Очаквате ли по-малко грешки в протоколите този път?

Да, когато има само машинно гласуване, грешките в секционните протоколи трябва да са близко до нула. Теоретично.

- Предвид машинното гласуване очаквате ли голяма избирателна активност у нас и в чужбина?

- Едва ли наличието на машини ще повлияе съществено на броя на хората, гласуващи у нас и в чужбина. Е, може и да уплаши някои хора, но дано не са много. А и няма как да разберем. Очаквам общо да гласуват между 3,5 и 3,8 милиона души. Едва ли скоро ще надхвърлим 4 милиона, колкото гласуваха през 2001 г. Тогава бяха даже 4,6 милиона - интересът към изборите беше голям поради участието на царя.

- На миналите избори определиха вота на българите в чужбина като феномен, бе отчетена изключително голяма активност. Може ли сега това да се промени предвид и честите избори?

- Вотът в чужбина за 10 парламентарни избори от 1991 до 2021 г. е донесъл общо 19 мандата от всичко 2400, или по-малко от 1%. През 2013 г. и през 2021 г. той донесе по 4 мандата. През 2017 г. донесе нула мандата. Но не броят на мандатите е важен при гласуването в чужбина. Важно е да се поддържа жива връзката на българите зад граница с родината. Сега секциите в чужбина ще са много повече и спокойно може да очакваме около и над 200 хиляди гласа оттам.

- Очаквате ли по-ниска активност и заради летния сезон, знаете, че много българи тогава почиват? Или пък очаквате ли да гласуват на други места?

- Това е прекалено подробна прогноза и следователно тя ще бъде слабо достоверна.

- Каква е вероятността да не се сформира отново кабинет, очаквате ли отново да влезем в подобна хипотеза и до какво може да доведе това?

Политически въпроси не коментирам, имаме си достатъчно много като количество и качество политически анализатори. А и ми омръзна някои хора да оправдават изборните си неудачи с моите коментари.

- Отхвърляте ли все пак вероятността за избори 2 в 1 заедно с президентските след това?

Тук най-общо мога да кажа, че е възможно всичко, което не противоречи на законите на физиката. За съжаление светът навлиза в тежка турбуленция. Това ще бъде едно от най-трудните след Втората световна война изпитания за самолетите, за пътниците и за екипажите. Особено за пилотите.

Визитка:
Роден на 5 март 1948 г. в София
През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН
Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 г.
Бивш заместник-председател на Централната избирателна комисия,
бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД и от май 2021 година негов член