Централната избирателна комисия ще проведе официални преговори с фирмата "Сиела Норма" за доставката на допълнителни 1 500 устройства за гласуване и логистиката, необходима за изборите на 11 юли, пише Монитор бг.

Обществената поръчка по процедурата договаряне без предварително обявление вече е в ход. ЦИК и "Сиела Норма" обаче влязоха в спор по прогнозната цена от 6 милиона и 500 хиляди лева.бълга

Управителят на "Сиела Норма" Веселин Тодоров е категоричен, че не могат да се вместят в обявената цена с всички дейности по поръчката, която включва освен машините и логистиката.

Общо това би струвало малко над 15 милиона лева, но за 6,5 милиона биха могли да поемат логистиката на парламентарния вот или пък доставката на част от необходимите машини, тъй като цената на устройствата от производителя сега е със 70% по-висока заради по-малкия брой.

"Единственото, което може да намали тази сума, е наши вътрешни преговори с фирмата. Което зависи от нас, ние сме го редуцирали до възможния минимум. Говоря за логистика, за мултиплициране на софтуера, за инсталации за осигуряване на всички техници."

ЦИК ще получи днес разбивка с цените на отделните дейности и ще може да прецени какво от всичко в поръчката да възложи на Сиела Норма, но поне към момента не се обсъжда прогнозната цена да бъде завишена, коментира говорителят Росица Матева:

"Параметрите на цената на могат да бъдат променяни, тъй като ние сме взели своето решение няма да го променяме. Ние сме направили своите проучвания. Определили сме цената на база на пазарни проучвания, направени в Централната избирателна комисия в предходни години."