В Австралия винаги е имало пожари, просто сега продължават дълго време. Все по-големи ще стават щетите от природни бедствия. Хората ставаме все повече и повече, завладяваме дори части от дивата природа. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев, който коментира и водната криза в Перник.


Кой е той?
Проф. Георги Рачев е преподавател в Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух.

Прогнозите му се реализират почти на 100 процента.

Автор е на десетки научни статии и трудове.

Ето какво още каза той в интервю за в. Монитор:

- Проф. Рачев, свидетели сме на невиждани пожари в Австралия. За какво са индикация те и има ли наистина основание за притеснение?
- Много внимателно трябва да се подхожда към този въпрос, защото всички тези природни явления ги е имало и ще съществуват и занапред. Промяната в тези обстоятелства е само и единствено човешката дейност.

Хората ставаме все повече и повече, завладяваме и части от дивата природа. Видях с очите си какво строителство и каква антропогенна намеса има на Антарктида.

Георги Рачев с неочаквани новини за времето и глобалното затопляне

Доказано е, че с всяка изминала година природните катастрофи нанасят все повече щети и това е очаквано. За в бъдеще също ще бъде така поради простата причина, че инфраструктурата на човека е навсякъде.

И там, където е имало горски пожар, наводнения или тропичен циклон, сега има повече построено от човека и повече материални блага ще бъдат унищожени от еднакви по сила и обхват природно явление.

Успоредно с това намалява броят на загиналите хора от природни явления. Те стават все по-малко.

- На какво се дължи това?
- Причината е, че вземат мерки и се адаптират към тези природни явления. Същото се отнася и за горските пожари. Що се отнася до Австралия, такива е имало винаги, ще има и занапред.

Но тази година са много. Може да се окаже обаче, че не е върхът на сладоледа и че не е най-горящата година в историята на Австралия.

Но при всички положения щетите са огромни. Причината е, че ние навлязохме навсякъде. Забележете, че горят гори, които дори са посадени от човека.

Нека бъда ясен - аз не искам да омаловажавам проблема и не ме разбирайте погрешно. Но искам да се гледа трезво на него. Горят цели площи, които са култивирани от човека.

- Някои експерти изтъкнаха дори дейността на аборигените, които палели пожари умишлено, за да разчистват територии? Може ли да се търси друга вина?
- Аборигените се ползват с всички права и е нормално да искат да живеят по друг начин. Затова не съм съгласен с подобни твърдения. Никой не знае колко от тези пожари са предизвикани от човека, за да се освободи територия. В момента в Австралия гори два пъти повече, по-голяма площ обхващат.

Просто хората вече искат да живеят по друг начин. Звучи гротескно, но едни получават награди, а други ходят да гасят пожари в Австралия. Някои ходят на плаж, а други викат спасителни отряди, защото огънят стига вече до плажа.

- Обичайни ли са тези високи температури там за това време?
- Определено. Винаги е било топло и сухо в Австралия, особено през лятото. Тази година обаче няма подобрени рекорди.

Необичайно е, че тези пожари се задържаха дълго време. Но трябва да правим връзка с България и останалия свят. Затова ще кажа, че така беше и у нас.

През август, септември и октомври беше топло и сухо, имаше продължително време високи температури. Такава беше цялата година - нямаше рекорди, но за дълго беше топло. Така ще се задържи сухо и през януари и тежко им на перничани.

- Очаква се суха зима, така ли?
- Тя продължава за пореден месец. До 23-24 януари не виждам обилен валеж. Това води до такива катастрофални явления.

Проф. Георги Рачев предсказа голяма аномалия със зимата в България ГРАФИКИ

- Колко време могат да продължат тези пожари в Австралия?
- Докато не завали дъжд. Няма как да се загасят, защото е топло и сухо и има вятър. Само човек, който е гасил горски пожар, знае за какво става дума. И тук е мястото на хората, които могат да предприемат превантивни действия и да променят своята политика по отношение на горите.

Тогава няма да изразходваме 2 млрд. за възстановяване от щетите, а половин милиард за превенция. В Австралия се работи по този въпрос.

В момента там имаме четири пъти по-малко загинали, при положение че гори целият континент. В сравнение с преди две години, когато в Атина изгоря един баровски квартал. Загинаха 74 души, но никой вече не помни. В Австралия до този момент са 4 пъти по-малко.

- Какво ще се случи обаче с екосистемата, загиват уникални видове?
- Може да разочаровам много хора, но горските пожари са част от екосистемата. Това е обновяването на гората. Всичко онова, което е мъртво и пада на земята, представлява потенциален барут. И в един момент се пали. След това гората отново се развива.

Само човекът може да управлява тази система. Съществуват решения, които ще дадат възможност за преодоляване на такива ситуации. Защото има т.нар. сухи гръмотевици - светкавица без дъжд. Те са опасни, тъй като палят шумата и предизвикват пожар.

Затова е важно да реагираш веднага - да има достатъчно хора, които да се включат в гасенето, и наблизо да има вода. Трябва да има процепи, които да дават възможност на огъня да премине.

Нека хората знаят, че гората е нещо хубаво и може да донесе само печалба, а не да я горят. Превенцията трябва да се засилва все повече.

- Ще изчезнат ли наистина някои видове животни? Беше лансирана и тази теза.
- Не, няма как да се случи това. Колкото до мненията, всеки може да застъпва какви ли не тези. На днешно време е много лесно да си купиш учен, който да лансира определени тези, които на теб са ти изгодни, или пък зелени неправителствени организации. Затова е много важно да се чуят различни гледни точки.

97% от видовете, които населяват земята, умират рано или късно. Всеки вид се развива и накрая загива, ако не може да се адаптира към околната среда. Има такива моменти, но общо взето се откриват повече видове, отколкото загиват.

Ние сме единствените, които може да опазваме видовете. Факт е, че никога досега човечеството не е било толкова сито и богато. Всеки иска да живее добре.

- А у нас какво предстои? Казвате, че предстои суша, ще има ли истинска зима?
- Засега няма да има валежи до около 25 януари. Много е тежко положението с язовирите. Тази суша показа неправилно управление на водите. Това е природен ресурс.

- Не е ли все пак индикация, че климатът се променя?
- Нищо съществено не се променя у нас за последните 30 години. Имаме 15 години нормални валежи и след това следва период на по-сухо време.

И много бързо лъсна как се източват язовирите. 15% от населението ни е на воден режим. И това е от години. А половината от българите нямат канализация. Нека припомня през 1995 година, когато София беше на режим.

- Споменахте зелените организации. Вярно е, че се нароиха твърде много, но спекулират ли те с проблемите, компрометирани ли са?
- Да. Много е лесно да си направиш една такава зелена организация, която да защитава твоите интереси. В повечето случаи за мен са компрометирани.

Знаете, че всеки един вестник в нормалните страни заявява каква политика следва, каква кауза защитава. Същото трябва да бъде и с тези зелени организации и да се знае кой им плаща.

Това е друг вид икономика. Говорят едно и също и нищо разумно няма в тезите им. Тук ще изтъкна нещо, което ми прави много добро впечатление, тъй като съм запознат със Зеленото движение в Европа.

Надявам се новото правителство на Австрия да излезе успешен експеримент. На пръв поглед коалицията между консерватори и зелени е невъзможна комбинация, но дано пък се окаже действаща.