"Скоро картата ще бъде оцветена само в зелено и няма да има мръсен въздух. Този вятър на промяната ще донесе промяна до края на годината. Циклонът още е над Румъния, но ще промени времето не само утре и други ден, но и до края на годината." Това каза проф. Георги Рачев в студиото на сутрешния блок по bTV.

"В Източна България температурите ще достигнат 16-17 градуса. Към този момент сме с около 1-2 градуса средно над нормата. Понижаването на температурата ще бъде в рамките на нормалното в края на декември, но ще го усетим по-студено, заради топлото време до сега", допълни той. Рачев спомена американски циклон, който ще влиза и ще излиза от Европа постоянно и разкри къде около София може да завали сняг. 

"За сега в едно малко парченце около София над 800 метра може да се види снежинка. Времето е много динамично и се променя постоянно. Максималните температури на Коледа ще бъдат около 7-8 градуса, а на Нова година се очаква да бъде около 0 градуса", каза той. 

В неделя валежи от дъжд ще обхванат цялата страна. Най-много ще вали в Югозападна България. На високите места над 1500 метра ще има валежи от сняг.


"Вторник или сряда ще стане ясно дали ще има някакъв сняг. В планините ще стане поне минус 4-5 градуса, за да може оръдията да работят и да направят снега" заключи Рачев.

„Очаква се средномесечната температура да е с около 1 градус по-висока, а валежите да бъдат в норма, което не се е случвало от шест месеца насам”, каза Георги Рачев.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.