"Когато войната приключи, България ще е в много неизгодна позиция", това предупреждение отправи политологът Слави Василев.

По думите му в президентската република ще има много повече механизми за ограничаване на властта.

Той коментира и изборните резултати и страстите около промените в Изборния кодекс: "Лошите резултати на БСП не са заради електронно гласуване, а заради политиката, която води. Всеки път, когато Бойко Борисов е на власт, той прави каквото си пожелае с Изборния кодекс".

Ето какво още каза политологът Слави Ангелов в интервю за "Марица":

- Г-н Василев, каква е вероятността президентът Румен Радев да наложи вето на новия Изборен кодекс, който може да върне хартиената бюлетина?

- Не знам каква е волята и решението на президента, но определено той се изрази, че връщането на хартиената бюлетина би било стъпка в неправилната посока. По простата причина, че обществото като цяло има известни резерви по отношение на администрирането на вота, когато се гласува с хартия. Смятам, че Румен Радев не е променил позицията си.

Конституционните граници на президентското вето са ясни - те са преодолими с обикновено мнозинство и такава е волята на Великото народно събрание. Не мога да кажа, че ветото на президента ще има някакъв отрезвяващ ефект - мнозинството, което е решило да въведе хартиената бюлетина, само може да промени или да не промени тази логика.

Виждаме обаче, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дава една крачка назад! Той сподели, че депутатите от партията му сами ще внесат промени за обществения съвет към ЦИК - тоест пробойната в „хартиената коалиция” е отворена от втория ден на нейното появяване. Там развръзката ще е с неясен край и личното ми мнение е, че това е грешка на партиите, които са гласували този ход в Народното събрание.

- Доколко може де се приеме, че за лошите изборни резултати на БСП е виновно гласуването с машини?

- БСП има пълното основание да смята, че лошите й резултати са функция и дело на политиката, която ръководството й води, а не от начина на гласуване. В тоя ред на мисли реакцията на социалистите и обръщането им на 180 градуса от позицията, която имаха в предишните две Народни събрания, допълнително ще донесе електорална щета на партията, защото това танцуване с единия крак в коалицията на "Промяната" и в същото време в коалицията на статуквото. А това няма да допринесе за връщането на електоралната тежест на БСП. Напротив - това ще доведе до допълнителното й отслабване.

- Точно това, че е с единия крак БСП е в съюз с „Промяната”, а с другия е в лагера на ГЕРБ и ДПС, накара някои политолози да смятат, че ако мандатът отиде при БСП, има някакъв шанс той да бъде реализиран под формата на кабинет.

- Смятам, че третият мандат има малки шансове да бъде реализиран. Независимо че тези шансове са по-големи от първия или втория мандат. Но не смятам, че ще има достатъчно политическа воля в 48-ото Народно събрание да се гласува трети мандат, независимо от обстоятелството, че партиите декларират готовност по един или друг начин да участват в преговорите.

Дори да се гласува, аз не смятам, че това ще е устойчиво управление. Това правителство ще допринесе за този имидж, който политическият процес създава в българските избиратели, че парламентаризмът е изчерпан. А той е изчерпан, защото не произвежда устойчиви решения за България. Дебатът за промяна на политическата система ще се усилва, независимо колко далече си мислим, че е този хоризонт.

Не знам колко още могат да изтърпят хората - да влизат от избори в избори, „хартиени” коалиции, а в следващия момент да виждаме, че има коалиция на войната - всичките тези безпринципни поведения в политическото пространство ще доизчерпат тази политическа система до момента, когато няма да има връщане назад.

- Защо не виждаме нито една държава от нашия калибър, която дори да е повдигала въпроса за президентска република?

- Това не е аргумент! Това, че наблюдаваме как големите държави имат изпълнителна власт, която по един или друг начин се припознава с волята на един човек, а не с волята на едно мнозинство, не означава, че този модел не би могъл да пасне на България. Защо мислите, че сме негодни или по някакъв начин не бихме могли да осъществим такова управление. Хора, които го твърдят, или не са го помисляли, или ги е страх да мислят.

- Кой ще контролира такъв президент? Виждаме, че парламентът, ако не работи - пада. Как ще сваляме държавен глава в президентска република, ако загуби доверието на хората? Ще го търпим цели 5 години ли?

- Тук не става въпрос дали може да се свали една власт, или не, а какъв е периметърът на нейния обхват. И в един демократичен президентски режим президентът не може да управлява без Народното събрание. Тази институционална свързаност ще е основата на много по-демократичния и институционално уравновесен модел на управление.

Защото президентът може да не може да бъде свален от власт, но Народното събраните може да приема съвършено различни разпоредби, които може да вървят в обратна посока на волята на президента. Държавният глава трябва да се смири - вижте какво става в Съединените щати, - като няма мнозинство в законодателния храм, той се съобразява. Разбира се, че ще има и механизъм за импийчмънт. В президентската република ще има много повече механизми за ограничаване на властта.

Ако се замислите за сегашното положение - българският министър-председател с редовен кабинет и мнозинство, него на практика няма какво да го свали. Защото той прокарва неговите законодателни инициативи, неговия бюджет, неговия изборен кодекс. Всеки път, когато Бойко Борисов е на власт, той прави каквото си пожелае с Изборния кодекс. Това е само един пример, че властта на българския премиер е много по-голяма, отколкото властта на президента в президентската форма на управление.

И за да добавя - в момента сме в президентска форма на управление - кабинетът е дело и воля на президента и се съобразява с решенията на депутатите. Както стана с решението за изпращане на оръжия на Украйна, а знаете каква е позицията на президента по този въпрос.

Той смята, че България не бива да се въвлича във войната - аз напълно споделям тази позиция, въпреки това Народното събрание прие резолюцията, с която подкрепя изпращането на оръжията. Тази президентска форма на управление, в която сме в момента, е много по институционално уравновесена от ситуацията, в която имаме редовен министър-председател, който прави каквото си иска.

- Какъв е българският интерес, според Вас?

- Нашият интерес е българската икономика да върви напред. Колкото и минимализирани да са икономическите връзки с Русия последните 10 години, пак руските туристи са основната част, която идва тук. Това са хора, които идват в България, купуват имоти и си харчат парите. Най-малкото заради това трябваше да имаме неутрална позиция.

Да не говорим, че войната в Украйна рано или късно ще свърши. На масата на преговорите ще се позиционират основните враждуващи страни и аз ви гарантирам, че САЩ и Русия ще намерят начин да възстановят диалога помежду си - да не говорим, че той никога не е спирал, а една малка държава като България, която си позволи толкова абсурдна позиция, каквато Кирил Петков зае, тя никога няма да може да си възстанови авторитета пред очите на руснаците!

И то заради такива, които смеят и си позволяват да имат мнение, че България се е продала на руските интереси. Когато в един момент краят на конфликта настъпи, ще се озовем във възможно най-неблагоприятната ситуация. И тогава ще опитваме да намерим път за нас в този сложен многополюсен свят с многопосочни интереси. За да не сме в трудна позиция, се иска визия, а не сервилна позиция, която иска страната да се съобразява само с гледната точка на тъй наречените „евроатлантически ценности”, които реално нищо не представляват! Тези ценности са едно кухо понятие.

Кой е той?

Политологът Слави Василев бе част от екипа на президента Румен Радев преди близо 5 години. Твърди, че президентската република е по-добра форма на управление от парламентарната.

Учил е в Бостънския университет и е работил за кратко в Конгреса на САЩ. След прибирането си от следването работи в семейната фирма.

Редовен коментатор в публичното пространство по политически теми. Миналата година излезе книгата му "Проваленият парламентаризъм: Защо на България е нужна президентска република".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук