Георги Илиев е един от най-добрите ни следователи, които са работили по тежки случаи с катастрофи. Той бе единият от експертите, разследвали катастрофата с децата от Свищов край Лим, както и атентата в Сарафово. 

Георги Илиев бе включен и в екипа, разследващ обстоятелствата около тежката жп катастрофа в Хитрино.


Георги Илиев

Пред БЛИЦ той коментира и жестокия инцидент, при който загина журналистът Милен Цветков. 

- Как се стига всеки път дотам, че стават подобни катастрофи, говори се, че ще бъдат взети мерки и те се повтарят отново?
- За тази катастрофа всичко, което трябваше да се каже, вече е казано. Това не е за първи път, всеки път се случва. Аудито, управлявано от лице, употребило наркотици, няма никакво намерение да спре.

- Какво трябва да се направи тогава, за да намалеят катастрофи като тази?
- Не се изпълняват законите, нямаме контрол. И наказаност.

В Гърция "режат" главите на пияни и дрогирани шофьори, убили човек

Ако от трима нарушители двамата са наказани, трябва да има глоби, бъркай на българина в джоба, и то веднага. 
Да се направи така, че като е глобен, да остави колата и докато не донесе парите, няма да мърда, няма значение с кого пътува. Навсякъде е така. 

- Усещането за безнаказаност ли е това, което доведе до трагедията с Милен Цветков?
- Това е основното - безнаказаност. Не може да сбъркаш, да минаваш на червено, да караш с висока скорост. Няма нито един телефон, на който честен гражданин да се обади и да подаде сигнал. 

Бивш следовател: Убиецът на Милен Цветков може да е действал умишлено, защото... ВИДЕО

Ще те извикат в полицията, ще кажеш, ще се разследва този случай. И после какво, този, който е подал сигналът, един ден заварва колата си запалена за отмъщение. Това държава ли е? Държавата трябва да си дойде на мястото, за да няма такива катастрофи.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ