Цонко Цонев е един от най-известни кметове у нас, въпреки че от есента на 2015 година вече не е градоначалник, а общински съветник. Той е страстен рок фен и баща на 3 деца. И е единственият (вече бивш) градоначалник, станал известен не като кмета, а като Кметъла! Малцина знаят, че преди да влезе в политиката, е работел като адвокат, основно по бракоразводни дела – ето защо към днешна дата той нерядко дава и правни съвети на свои колеги. В емоционално интервю пред "ШОУ" Цонко Цонев споделя с вълнение за предстоящия нов рок фест, но не пести и любопитни подробности от политическата сцена. Пределно откровен е и за личния си живот.
- Разбрах, че организираш невероятен рок фест следващото лято край Варна…
- Да, ще бъде единствено по рода си. На 25 километра от Варна. Откриваме го в началото на месец май, като това ще е комбинация между поп и рок концерти. Ще гостуват много групи. Румънеца и Енчев организират поп уикендите, а аз – рок уикендите. По-интересното този път е, че там ще има места за палатки, една постоянна сцена за мотори, за рокерите, ще се дават и кемпери под наем. Ще има душове, барбекю. И всичко това на 20 километра от плажа. В същото време няма да има нужда от часови ограничения, тъй като сме извън населените места и няма да пречим на никого. Такова нещо ще се случи за първи път в България, ще бъде уникално.

- Музиката винаги е била притегателна сила за теб, въпреки че успоредно с нея отдели 12 години и за активна политика – в качеството си на кмет на Каварна. Но политиката не успя да те отмъкне от музиката?!
- (смее се) Не. Музиката е нещо, което много обичам. А от политиката не съм се отделил съвсем, защото в момента съм общински съветник, не съм се спрял въпреки големия ръст на родната шуробаджанащина. Давам си предложенията, следя какво се случва, ако мога, реагирам, но не е както преди, разбира се.


Емил Трифонов-Кембъла (в средата) бе сред най-добрите му приятели

- Говорейки за шуробаджанащина, коя е първата асоциация?
- Нина Ставрева (кмет на Каварна, б.а.). Това ми е първата асоциация за шуробаджанащина, но покрай нейното име ми излиза и името на БСП, тъй като тя е типичен техен кадър. Дори

имахме закачка
миналата
седмица с Кирил
Добрев - 


излезе на национален брифинг, за да обяви колко е часът и че няма шуробаджанащина и между другото обяви, че договорът за сметопочистване съм го подписал аз. С други думи, така искаше да оправдае как вторият братовчед на Нина Ставрева е започнал работа в сметопочистваща фирма след месните избори. Договор, който лично аз качих в профила си във фейсбук и не само показах, но и доказах, че е подписан веднага, след като на власт встъпва г-жа Ставрева! В тяхната партия лъжите са явно като заложени – и ги използват при всеки случай, в който трябва да се защитават. Вторият братовчед пък на г-жа Ставрева работи като технически ръководител в почистващата фирма. Той прави фактурите, а тя плаща. Втората й братовчедка – Виктория Керчева – е шеф на БСП и на бюджетната комисия, която трябва да контролира. Брат й извършваше озеленяване, за което се плащаше на друга фирма, но действието го извършваше той. По-голяма шуробаджанащина от това в управлението и усвояването на общински пари здраве му кажи!

- По времето на твоето управление на Каварна имало ли е подобен случай на роднини във властта?
- Нито един човек. И знаеш ли кое е най-интересното – 12 години аз нямам назначен нито един братовчед. А ние все пак сме малък град. Замислих се и се оказа, че наистина не съм назначавал нито един свой роднина. Даже се чудя как съм се опазил от това, при положение че тези практики са навсякъде около мен. При мен принципите са много водещ фактор. А сега се сещам и друго – при г-жа Ставрева и в едно общинско предприятие и една общинска фирма тя е

назначила кадри
на БСП, които са
без конкурс


С други думи – освен шуробаджанащината в каварненските фирми, които са към общината, се назначават и кадри без конкурс. Точно това, за което най-много обвиняват Елена Йончева и Таско Ерменков – колко било лошо. И аз не говоря просто за служители в общината, а за хора, които въртят доста големи парични суми.

- Опитвал ли е някой досега да те въвлича в схеми, в които присъстват и рушвети?
- Не, не се е случвало, въпреки че в интерес на истината са пробвали. Опитвали са да ми повлияят по някакъв начин – било чрез скрити заплахи или друг тип накланяне на везните, но не им се е получавало.

- Скрити заплахи в какъв смисъл?
- От типа на „ако не стане еди-какво си, ще се случи еди-що си…”. Намеци. И това обикновено е идвало от хора с доста неудовлетворени интереси. За 12 години какво ли не е било тук, всякакви неща съм видял, а интересите бяха много големи. Пък и тогава беше точно бумът в икономиката и недвижимите имоти, та всякакви хора са се завъртали в тази посока насам, пробвали са на чужд гръб. Но знаят колко съм луд и не стигат докрай. Никой не се осмеляваше да се пробва, защото щеше да има обратен ефект.

- Но целият стрес от политиката е докарал доста сериозни здравословни проблеми…
- Да, наистина доста сериозни. Получих диабет още през 2010 г. Взимах дълго време хапчета. Но беше невъзможно, защото когато си постоянно обект на такъв стрес, знаеш, че нещата удрят в някаква посока. Затова предпочетох да изляза от активната политика, да си оправя здравето, отколкото да продължа да се пържа на същия огън още четири години. И изобщо не съжалявам за решението си.


Благодарение на Цонко Цонев в България са стъпвали световни звезди

- Докъде стигна с писането на втората си книга и всъщност какво е заглавието й?
- Казва се „Катунът от Каварна”, защото така ни кръсти миналата година една заместник-кметица – Ивелина Илиева. В едно предаване тя заяви, че рокаджиите от Каварна били като катун след концертите, а тя нито един път не е идвала на тези събития. Затова първо създадох такава фейсбук група, а след това тя прерасна и в книга. И стана така, че без да исках, станах и писател.

- А случвало ли се е да имате проблеми с представители на малцинствата?
- Не, дори мога да ти кажа, че в това отношение в Каварна сме за пример. Аз дори получих награда от Европейската комисия през 2012-а – за най-добра работа в Източна Европа с ромската общност. Голям приз! После през 2013-а пак бяхме споменати пред комисията от тогавашния председател Барозу – като пример за добро развитие. Просто имаше хора и институции, които оцениха това, което се случи в Каварна. Но мога да кажа също и че когато дойде новото управление – 

веднага
разформироваха
отдела за
интеграция


в който се работеше сериозно. Те го унищожиха и така започна новото им управление – с антидействие. Вече ги няма добрите отношения.

- Обикновено така се случва, когато едни хора са си забравили някъде чувството за мярка, стойност и морал…
- Точно казано! Някъде в чужбина може би, защото в България вече ги няма.

- Липсва ли ти активната политика все пак? И дали няма отново да направиш ход към нея?
- Не, нямам такива амбиции изобщо. Стига ми това, че съм съветник. Върша си работата, доколкото мога. Казвам това, което искам, и виждаш, че вече две години не съм се спрял. Но не съм само опозиция. Често поправям и грешки, когато ги видя – защото за съжаление в нашия общински съвет аз съм единственият юрист. Като цяло гледам да съм позитивен. Имам една любима мисъл на Стефан Стамболов, която следвам цял живот: „Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще”. Ето това е! Но Стефан Стамболов наистина е бил умен българин. За себе си не казвам нищо, но когато Стамболов го е казвал, го е изпитал преди това на гърба си! В България много рядко има случаи, в които някой да се е отказал от каквато и да е власт – всеки продължава или се пробва на по-високи нива. А аз съм един от малкото, който си го каза честно – и си го спазвам. Смятам, че съм успял да направя много неща. 

- Извън политиката кои са личните препъникамъчета, които няма да забравиш?
- Едни съдбовни периоди, които никога няма да забравя, защото загубих приятели – това са смъртта на Кембъла (Емил Трифонов, бел.ред.) през 2007-а и тази на Стефан Павлов. И двамата загинаха в невероятно нелепи катастрофи. Това бяха два много тежки удара за мен. Съдбата ми ги отне. С Кембъла помня как се мъчехме да оженим Наско от БТР. Но така и не успяхме…


С актьора Андрей Слабаков (вляво), с когото чудесно си пасват в музикалните вкусове

- Но още не е късно, нали така? Ще продължиш и от негово име това дело.
- (смее се) Не е късно, да. Каквото трябва да се случи, ще се случи.

- Ти имал ли си инцидент досега на пътя?
- За щастие не съм имал, въпреки че зад гърба ми са изминати хиляди, милиони километри. Явно Господ ме пази.

- Знаеш, че има такава акция да се пазят мотористите на пътя, но и извън тях – като че ли агресията е взела връх?!
- О, да. На пътя има страшна агресия. Аз, понеже пътувам постоянно, мога да го заявя със сигурност. Често съм се разминавал на косъм с разни идиоти, които карат бясно, все едно трябва да стигнат две минути по-рано на всяка цена някъде. И по-лошото е, че те не рискуват само собствените си животи, но и живота на други хора. Наистина е много лошо по пътищата. И затова повечето катастрофи вече не са от качеството на пътя, а от това на шофьора. Даже

румънците
ги научихме
на много
катастрофи тук


в Каварна пред последните години. А те иначе в Румъния са много дисциплинирани. Но когато дойдат в България, карат като идиоти… като нас! Всичко идва от манталитета ни. Сега уж са стегнали законите – вкараха по-солени глоби, но това ще проличи от другата година нататък.

- Темата е притеснителна! Ти си и баща на три деца, за които със сигурност таиш същите нагласи.
- Да, абсолютно. Във всеки един момент някой идиот може да ми отнесе детето. И не само моето. А после няма връщане назад. Затова трябва да се спазват законите и най-вече – хората зад воланите да не се самозабравят.

Бойко Борисов управлявал хевиметълски

„Не заради музиката, която харесва, а заради начина на управление – той е твърд в действията си, решителен, затова и печели изборите. И днес е така, след години. Иначе и аз, като него, също съм почитател на женското управление. Със сигурност и Бойко го е усетил в самия процес на работа. Това показва и опитът! Да пробва и Каварна с кмет жена. Аз няма да се оттегля, ще продължа да помагам по някакъв начин. Намерил съм си даже вариант и хората ще го разберат съвсем скоро. Просто сега съм в абсурдната ситуация всеки ден да отбивам атаки да се кандидатирам пак, при положение че обикновено практиката показва обратното… Вече ми е писнало, наистина! Затова и казвам, че няма сила, която да ме накара да продължа в тази посока!”


Най-мръсната кампания срещу него се води през 2011-а!

„Най-мръсната кампания. Всякакъв род интриги! Правеха се цели сесии на общинския съвет срещу мен. Пускаха на хората в пощенските кутии доноси срещу мен! Само книга не отпечатаха. Претоплените лъжи станаха толкова много, че им изгубих реда. И зад всички интриги тогава, а и сега, отново беше същият този човек Красимир Кръстев. Но той тогава дори не успя да стигне и до балотаж. Ето той това никога няма и не може да си прости! През 2013 г. за парламентарните същият водеше листа – знаете ли колко гласа имаше в Каварна? 280! Дотолкова много му е паднал рейтингът, хората до такава степен са се разочаровали… Това са фактите!”

Интервю на Анелия ПОПОВА