След петдневна великденска ваканция днес ще продължи първият работен ден на 49-то НС. Депутатите не избраха председател на 12 април, след което първите две политически сили обявиха, че такъв не е нужен засега и формираха работни групи, които да изготвят законодателната програма на НС с най-неотложните приоритети.

Срещите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са обещаващо начало на новия парламент. Какво ще произлезе от тях? Говори младата политоложка Марая Цветкова, пише в. „Труд“.

- Как ще коментирате срещите на парламентарните групи на ПП-ДБ и ТЕРБ-СДС? Искрени ли са те в намеренията си да направят нещо заедно или това е просто прах в очите?

- Според мен вече се усещат, че трябва да свършат някаква работа и изглеждат така, сякаш полагат усилия. Дали ще има резултат е друг въпрос, но така или иначе тези срещи и брифинги все пак задължават. Защото не става така да обясняват как се мъчат цял ден и накрая да няма никакви резултати. Така че в крайна сметка те се задължават.

И е хубаво, че акцентират върху национално важните теми, а не толкова върху Украйна, където и без това имат съгласие. А можеше да го използват като оправдание – че са заедно само заради Украйна. 

- Но съдебната реформа, която била на масата на преговорите,  ще си остане ли големият препъникамък пред постигането на някакво разбирателство?

- Според мен от ГЕРБ вече са склонни да започне някакъв процес, било то с приемането на законопроекта от екипа на Надежда Йорданова и Крум Зарков, било то с други стъпки. Но така или иначе, досега ГЕРБ отказваха изобщо да коментират каквито и да било сериозни законопроекти по тази тема. 

- Борисов каза, че ще стане депутат и първият закон, който трябва да бъде приет, е този на правосъдния министър Крум Зарков. Но нещо напоследък май забрави това?

- Ами, след като го е казал, ще му бъде припомнено. 

- Според вас възкръсна ли политически Бойко Борисов? Виждаме го като главен преговарящ с другите партии, взе преговорите на ръчно управление, парламентът сякаш живна?

- Не знам дали е възкръснал, но със сигурност си изпра донякъде образа, защото видяхме, че по някакъв начин отиде отвъд себе си. Можеше просто да каже, че няма да прави политики с хората, които ме арестуваха.

Този арест бе голяма грешка на ПП,  без да казва на другите си коалиционни партньори, и сега си сърбат попарата. Никой от тях не знаеше, дори и ДБ. Това си беше абсолютна приумица само на ПП и на Кирил Петков.

- Българският съд обяви ареста на Борисов за незаконен, същото казаха и от Държавния департамент на САЩ, ПП не се извиниха, а Борисов каза, че им е простил. Нещо не ми се вижда много логично това. Според вас той искрен ли е с тази прошка или е само временно отлагане на разчистване на сметки?

- Той знае, че е длъжен да опита като най-голяма политическа сила в парламента всякакви варианти. Изпроси си по някакъв начин индулгенции от САЩ и може би залогът е да направи правителство с ПП-ДБ. Защото с другите партии в 49-ия парламент – и с БСП, и с ДПС, и с ИТН - много по-лесно би могъл да се разбере. 

- Но ДПС не подкрепи Росен Желязков за председател на НС, с техните гласове той щеше да е станал пръв сред равни още на 12 април. Защо според вас от Движението гласуваха „въздържал се“?

- Според мен ДПС прави заявки, че този път иска формално да бъде част от управлението и да излезе с лицето си. Ако досега някой път е било задкулисно, този път дават твърдо заявка за участие в една бъдеща коалиция и ще искат съответно това, което са решили, че им се полага. А те са си евроатлантическа формация, каквито са и ПП-ДБ, и ТЕРБ-СДС. 

- Какво бихте казала на депутатите в първия им работен ден след великденската им ваканция?

- Хубаво е, че бламираха намеренията за бързане на президента. И бих им пожелала да работят за интересите на България, дори и формацията на някои да не е част от управленска коалиция, дето се вика – кой с каквото може, да помага. 

- А ако възкръсналият Христос се бе кандидатирал за председател на Народното събрание имаше ли шанс да бъде избран, според вас?
- Не, и той нямаше шанс да бъде избран....

- Какъв е изходът все пак от тази патова ситуация, според едни, или хаос, според други?

- Изходът е лесен, ако народните представители разберат, че те са там и им се плаща, за да вършат някаква работа.

От друга страна има хора, които не се понасят помежду си, но аз приветствам онези, които са по-диалогични и по-разумни, да почнат да си говорят за политики.

Не говорим само за първите две коалиции, а за всички. Защото декларациите, които чухме при откриването, са с много сходни приоритети, освен БСП и „Възраждане“, които са против намесата на България във войната в Украйна.

Но имат голям картбланш – еврозона, Шенген, План за възстановяване и развитие, бюджет – и те могат да работят по тези приоритети.

Въпросът е дали искат, защото ако депутатите получаваха заплата на база свършена работа, половината от тях, че и повече, нямаше да стигнат до Народното събрание. 

- Те по-скоро изповядват една знаменита реплика от „Големанов“ на Ст.Л.Костов – народът ме е избрал да го управлявам, а аз ще си правя каквото искам с него...

Надявам се да бъдат отговорни.

- И какво да очакваме от разговорите между ПП.ДБ и ГЕРБ-СДС?

Големият проблем е дали тези, които искат да се направи едно стабилно и по-дълготрайно управление и да уцелят удобното време за началото на преговори за това.

Дори и да не се стигне до съвместно  управление на двете големи коалиции,  те могат да се разберат по основните евроатлантически въпроси.

И дори едните да са в опозиция, да подкрепят тези, които управляват по важни ключови за България въпроси.  Въпреки че от всички всеки път чуваме, че ще бъдат конструктивна опозиция, накрая никой не е нито опозиция, нито конструктивна, нито управляваща.

Това трябва да спре. 

- Е добре, как ще я караме без председател на парламента? Колко ли ще продължи първото заседание на депутатите, на което трябва да бъде избран пръв сред равни?

- Надявам се да не го проточат, но ще бъде по-дълго от щуротията, която сътвориха миналия път. А това, че Борисов казва, че председател не е нужен засега е глупост, защото по Конституция това е най-високата длъжност в държавата.

Тя е ключова, председателят определя дневният ред.  Думите на Борисов какво означават – дайте да управляваме, ама без дневен ред. Как става този номер?

- А идеята на ПП-ДБ за ротация?

- Това пак е глупост, защото при положение, че партиите говорят за стабилност и по-дълготрайно Народно събрание, как така ще се обръща дневният ред на държавата като палачинка? Днес е единият, след два месеца е другият...

Ако постигнат консенсус за някоя личност за  председател и за работните групи и председателите на комисиите, няма смисъл да си играем на въртележка.  

- Според някои юристи, с които разговарях, може да се постъпи и така – избира се консенсусен председател и джентълменски, ако щеш с таен или явен договор, след два месеца един от заместниците от другата коалиция поема председателството. И по този начин не се погазва Конституцията.

И другият вариант е избраният председател след два месеца да подаде оставка и да се избере нов, който е предварително договорен и известен. Но това пак е рисков ход, защото те си нямат доверие и избраният за председател може да се окаже и постоянен.

- Тези нестандартни ходове според вас начин за излизане от кризата ли са, след като очевидно за момента конституционните процедури не работят?

- От тяснопартийна гледна точка тези нестандартни ходове са някакъв вариант на компромисен работен процес. Но по същество това в крайна сметка е отбягване и ликвидиране на законно установени процедури.

И моят апел е  - добре, седнахте да свършите някаква работа, но спазвайте процедурите такива, каквито са, защото те са създадени именно заради такива патови ситуации.

Когато не знаем какво да правим, гледаме процедурата. А ако тя не им харесва, нека първо да съставят управление по тези процедури и после консенсусно да си ги променят.

Защото това бягане от установените норми не е ОК. И дава картбланш на всички онези, които говорят за изкривяването на парламентаризма и за президентска република.   

- Направи силно впечатление, че тонът между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС изведнъж рязко се промени в сравнение с миналия и по-миналия парламент, сега дори седнаха на една маса, и всичко това като ли се дължи на идването на новия американски посланик господин Кенет Мертен в България. Тези процеси се отпушиха само  дни, след като той положи цветя пред Паметника на незнайния воин. Току виж и правителство станало...

- Аз отдавна споделям, че американското и руското посолство влияят много на българския политически процес, но партиите го допускат.

Но ние имаме българско народно събрание, български институции и български правов ред, който трябва да бъде съобразен с ЕС, тъй като сме част от него.

И поради тази причина едно такова патриотарско говорене, което всъщност не е патриотично, а националистическо, хваща дикиш в избирателите и после се питаме защо „Възраждане“ расте. Ами защото хората се хващат на тези демагогии, но реално ние, анализаторите, знаем, че тази партия си е проруска, а не националистическа, не е и патриотична.  

- Такава е позицията и на президента, между другото. Още в първите си изяви призова за сваляне санкциите срещу Русия, после каза, че Крим е руски...

- Това е още една причина да се състави редовно правителство с мандата на ГЕРБ-СДС, било то с ПП-ДБ или с останалите.  

Защото позицията на президента Румен Радев не отговаря на тази на мнозинството от гласувалите граждани на 2 април.

Те са проевропейски настроени – и в ГЕРБ-СДС, и в ПП-ДБ, и в ДПС. Дори и в хора от БСП  виждаме, че има разум по тази тема и някои си казват – ние сме модерни социалдемократи  и искаме Европа и НАТО. Има и такива гласове, но те биват задушени от ръководството.  

- В Европа социалдемократическите правителства подкрепят Украйна и са категорични, че мир може да има само когато Русия се изтегли от окупираните територии...

- Точно така. Само че в България положението е извратено заради, нека така да го кажа, соцпривичките. 

- Споменахте „Възраждане“. Що за партия е тази, която не става при изпълнението на химна на обединена Европа?

- Това е поредното им неуважение. Те и преди са го правили. Костадинов каза, че България трябва да стои по различен начин в Европа.

Т.е. той не отрича Европейския съюз и ние сме в него, и след като това е така, не виждам защо да не се стане и на химна на този съюз. И те не са наясно какво искат да предоговарят за членството на България в ЕС. 

- Какво може според вас да е поискал Бойко Борисов при срещата си с Корнелия Нинова?

- Мисля, че може да иска всичко. В БСП ситуацията е почти летална и за да се запази и да получава медийно внимание, Корнелия Нинова е готова на всичко. Тя умее да се извърти уж в полза на избирателите си, а да си прави каквото иска.  

- Няма да има председател, първо групите да се разберат за законодателни приоритети. Това добро решение ли е на първите две политически сили? 

- Разбира се, че най-напред трябва да има председател и след това всичко останало. Но спрямо ситуацията и напрежението между лидерите им това е някаква стъпка напред. 

- При това доста голяма стъпка. Преди това не си говореха, обиждаха се, сега изчезнаха кюлчетата и къщата в Барселона...

- Да. А и другото, което е много важно е, че тези т.нар. срещи, работни групи всъщност ги задължават пред обществото. Ще е пагубно за всички след две седмици да излязат и да кажат – много си говорихме, ама нищо не се разбрахме, хайде на избори.

Но и най-калпавото редовно правителство е по-добро от служебен кабинет. Защото то е избрано от гражданите, а не еднолично посочено. 

- Превръща ли се България в президентска република? Радев управлява безконтролно вече почти две години?

- Това не ми харесва не само заради личността на Радев и трябва да спре. Защото докато политиците се карат за машини, бюлетини и не правят правителство, такива устати политолози като мен може да ги наречем „коалиция на Радев“, защото те му дават властта.

А иначе обясняват как той им пречи и има вмешателство в партиите им. Така че ако са искрени за това, трябва да излъчат каквото и да е  редовно правителство, а не да оставят Радев и после само да го удрят през медиите. Когато си коментатор, можеш да критикуваш, но когато си политик, трябва да действаш. 

- А може ли да очакваме на тези срещи между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да се договорят и за правителство и да отнемат безконтролната власт на президента?

- Надявам се. И пак казвам – дори да не е във формат първите две коалиции, дори да е друг формат, на тези народни представители това им е първата работа - да излъчат редовно правителство, а след това бюджет и всичко останало.

А ако служебното правителство на Радев внесе бюджет и те го гласуват, за да не се изпокарат, какъв точно ще бъде парламентарният контрол върху кабинета? Отново няма да има адекватна контролираща функция.

Коя е Марая Цветкова?

Марая Цветкова е родена през май 1996 г. в София. Началното си образование е завършила в Италия, а средното в Италианския лицей в Горна баня. Завършила е „Политология“ и „Европейска интеграция и дипломация на ЕС“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Изкарала е стаж в администрацията на президента и е част от екипа на фондация „Конрад Аденауер“. Писала е анализи за българския политически процес за наши и чуждестранни медии.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук