Според австралийския вирусолог Даниела Ендерсън, която е успяла да изолира коронавируса, може да се каже с 90% сигурност, че инфекцията е дошла от прилепите. Както каза експертът в интервю за NBC News, като се има предвид удивителната скорост на разпространението на болестта, всичко се движи към пандемия - и хората ще трябва да се „научат да живеят с коронавируса“, пише Pogled.info.

Непосредствено извън централната част на Сингапур има лаборатория, която провежда изследвания на животни. Тук учените успяха да изолират "най-чистата" форма на коронавируса, който е причината за инфекцията COVID-19. Сега вирусът се съхранява заключен под надеждна охрана.

Сега отиваме в централната лаборатория. Имаме жив вирус, съхраняван там.

Жив вирус?

Да, жив вирус.

И това е най-опасното нещо, което имате тук.

Да. Взехме образци от вируса от заразени хора и го изолирахме. Сега той е в тази лаборатория.

Д-р Даниела Ендерсън от Австралия, с 20-годишния си опит и обучение в най-престижните американски университети, е един от най-добрите вирусолози в света.

Какво Ви изненада в този вирус?

Начинът, по който се разпространява. Това е наистина изумително. В миналото наблюдавахме огнища, така че мислим, че знаем какво правим. Но лично аз не очаквах да се разпространи така.

- Но все пак, защо се разпространява толкова бързо?

Очевидно той е изключително заразен. Не се предава по въздушно-капков път, но се улавя много лесно.

Д-р Ендерсън ме заведе в друга част на изследователския център, за да покаже откъде идва коронавирусът. Прилепите, които ловят в Китай. За да ги ядат. Един от ветеринарите, работещи в лабораторията, също е хванал прилеп. Показаха ми го в клетка.

Но защо точно прилепите? С каква степен на сигурност можете да кажете, че коронавирусът идва от прилепи?

Може би може да се каже, че някъде с 90 процента вероятност прилепите са били източника на коронавируса.

Според доктора, най-вероятно първият случай на инфекция с хората се е случил тук, в мръсния пазар за птици в китайския град Ухан. Според Даниела Ендерсън, един от местните работници трябва да е убил прилеп и кръвта или урината на животното са попаднали върху ръцете на човек и тогава той може просто да е докоснал носа или устата си.

Какво се е случило след това, знаем. Коронавирусът продължава да се разпространява в целия свят. Властите в Южна Корея дезинфекцират обществения транспорт.

В Китай правителството заплашва да прекрати търговията с диви животни и се готви да изведе борбата срещу разпространението на вируса на ново ниво. Това видео показва как силите на китайските специални сили отработват задържането на потенциално заразено лице - символ на това, което още може да се случи.

Мислите ли, че вирусът ще продължи да се разпространява?

- Мисля, че всичко се движи към превръщането в пандемия. Трябва да направим всичко възможно да работим върху ваксината и да се научим как да живеем с този вирус. Мисля, че той ще стане част от нашия живот.

Ричард Енгел, NBC News, Сингапур.