Кратки блокади на 4 места в Пловдивско организират в понеделник зърнопроизводители и земеделци. Очаква се да присъстват над 500 звърнопроизводители и над 100 трактора.

След кратките блокади те ще се насочат към столицата, за да се влеят в националния протест. За причините за недоволството и за организацията на протестните действия обяснява пред "Марица" Людмил Работов, председател на регионалната асоциация на зърнопроизводителите в Пловдив.

- Г-н Работов, как Пловдив и региона ще се включат в общонационалния протест утре?  

- Предвиждаме да се съберем на 4 временни сборни пункта. Първият пункт е на пътя Пловдив-Карлово, до село Труд на кръговото за село Строево. Вторият е на международния път Пловдив – Хасково, в района на Първомай. Третият е на пътя Пловдив – Карлово, но в района на кръстовището за Калояново и Дълго поле. Последният е на пътя Пловдив – Пазарджик, при Орта хан - на кръговото за село Цалапица и Стамболийски. Там се събираме и тракторите ще са в готовност да тръгнат за София за националния протест.

 - В колко часа ще се събирате и колко хора очаквате?  

- В 10 часа. Идеята не е да пречим на шофьорите. Но се очакват затруднения в движението в района на сборните пунктове, докато се изтеглят всички. Очакваме над 500 зърнопроизводители и над 100 трактора, които впоследствие ще се влеят в националния протест в столицата.

 - Докога ще продължат протестите?  

- Докато не се изпълнят исканията ни.

 - Каква подкрепа получихте зърнопроизводителите?  

- Имаме подкрепа от 26 браншови организации. Говоря за абсолютно всички сектори, не само зърнопроизводство – мед, мляко, овошки и т.н.

 - Може ли да припомним исканията ви накратко?  

- Едно от основните е защитим името „земеделец“, което беше опетнено от министър-председателя, който ни нарича „терористи“. И отмяната на вноса на украински стоки, които заливат българския пазар, получават се дъмпингови цени и релано не можем да работим и да реализираме собствената си продукция. Иначе са формирани основни пет пункта:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2.  Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук