Абсолютно всички предградия на австралийския град Сидни се подготвят за пожари, които могат да избухнат всеки момент при високите температури от 37 градуса по Целзий, 10-процентовата влажност и силните ветрове, които бушуват в града.
 

Експерти по пожарите предупреждават, че това са идеалните условия за възникването на огнища, съобщава „Дейли Мейл“. По техните думи, нито един район не е в безопасност, а силните ветрове могат да доведат до вторични пожари в посока към кражбрежните предградия и зоната на Операта.
 


„Искаме да е ясно, че навсякъде в Сидни и околностите може да бъде опасно“, каза Бен Шепърд от пожарната в Нов Южен Уелс. Очаква се ветровете да са най-силни във вторник.
 
Днес полицията от Северните плажове излезе с предупреждение, че „утре няма да е нормален ден“. „Надяваме се на най-доброто, но очакваме най-лошото. Най-доброто е да няма пожари. Най-лошото е нещо, което се случва веднъж на 100 години“, се казва в съобщението във Фейсбук.
 


В понеделник над 100 пожара продължават да бушуват в Нов Южен Уелс и Куинсланд. Регионалният премиер обяви бедствено положение за пръв път от 2019 година насам.
 
От пожарната обясняват, че огънят е толкова сериозен, че усилията за потушаването му са напразни. Вместо това те се съсредоточават върху спасяването на човешки животи.
 


Заради пожарите има толкова много дим, че в Бризбейн замърсяването на въздуха е три пъти по-голямо от това в Пекин. Смогът се носи чак до Нова Зеландия и Вануату.
 
В същото време пожарникари доброволци заявиха, че екологични организации трябва да поемат вината за огнения ад в Австралия.
 


В свой пост Тайсън Смит заявява, че организациите, които наложили забрана на ограниченото горене на растителността, която би пламнала при евентуален пожар, трябва да отидат на съд.
 
„Тези организации, които спряха „санитарното горене“, трябва да бъдат държани лични отговорни за загубите, които хората преживяха“, заяви той.
 
„Моля ви, кажете ми защо тези „зелени“ не трябва да бъде изправени пред съдия по обвинение за масово убийство?“, продължава той.
 


„Количеството запалима растителност, която виждаме на терен, е ужасно. Става дума за 5-10 години неконтролируем растеж, което прави тези пожари неудържими. Ние дори не можем да се приближим до тях, за да ги гасим“, посочва Смит.Превод и редакция: БЛИЦ