Пожар е избухнал на бензиностанция в руския град Новосибирск, в резултат на което няколко контейнера с гориво са се взривили. По предварителни данни са ранени над 25 души, някои от тях са в болница в тежко състояние, пише БГНЕС.
 

Представител на компанията "Еврогаз", която е собственик на бензиностанция на магистрала "Гусинобродское", е заявил, че пожарът е започнал при зареждането на автомобил с бензин. Според предварителни данни са последвали от четири до пет експлозии, докато огънят се е разпространил на площ от повече от хиляда квадратни метра. 

Евгений Лебедев, говорител на местното министерство на извънредните ситуации, каза, че пожарът е възникнал, тъй като един от бензоносителите не е бил заземен в момента, когато горивото е било източено в неподвижен контейнер.

 

Междувременно се появиха кадри, на които се вижда горелка с висок пламък по време на експлозия и бензинов резервоар, който лети на голямо разстояние и качващ се в кола. Други руски медии също публикуват кадри от експлозията.
 


Министерството на извънредните ситуации съобщи, че около 17:00 часа московско време пожарът е бил потушен. Кадри от местопроизшествието обаче показват, че над огъня все още се издига дим.
  
"В небето видяхме огромна пожарна шапка и бяхме ужасно уплашени. Честно казано, първоначално си помислихме, че е война", казва тя. "Погледнахме внимателно, излязохме на балкона, стояхме дълго време, а стените трепереха. Горещ въздух лъхаше в лицата ни. Нещо избухна много силно. Сърцата ни се свиха от страх.. Не всеки ден се вижда нещо подобно", казва местна жителка, която е била свидетел на инцидента.
 
Според международните агенции най-малко четири от пострадалите са служители на бензиностанцията и двама пожарникари. Ирина Болшакова, главният лекар на линейка в Новосибирска област, казва, че сред тези, които са се озовали в болницата, има деца. "Има дете, на 12 години, състоянието му е с умерена тежест, дори доста леко, но е хоспитализирано", каза Болшакова. По-рано беше съобщено и за хоспитализация на 10-годишно дете. Съобщава се, че общо 17 души са хоспитализирани.

Според източник в службите за спешна помощ, според който броят на жертвите продължава да расте, тъй като хората продължават да търсят медицинска помощ, и вече е достигнал 33. Представител на регионалното здравно министерство заяви, че общият брой на жертвите е 28 души. Според различни агенции от седем до девет души са в тежко състояние.
 
Заместник-прокурорът на Новосибирска област Павел Смагарински заяви, че властите извършват „мащабна проверка на всички бензиностанции в региона с участието на служители на Ростехнадзор“. Следственият комитет образува наказателно дело.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!