Американският производител на самолети Boeing анонсира реформи, предназначени да повишат безопасността на проблемните самолети 737 MAX. Това стана известно на The New York Times, позовавайки се на източник в компанията.
Според информацията от изданието, Boeing официално ще представи констатациите си на комисията, която проучва видовете реформи в безопасността. В продължение на пет месеца членовете на комисията интервюираха служители на Boeing, ръководителите от други авиокомпании и експерти по сигурността, за да подобрят надеждността на самолетите.

Въз основа на резултатите от вътрешното разследване, компанията планира да създаде екип от специалисти, които да контролират изпълнението на задачите от различни отдели и да провеждат пълноценен обмен на информация между тях.

Освен това Boeing ще промени процеса на разработване на пилотски кабини за бъдещите самолети, за да отговарят на изискванията за „новото поколение пилоти, някои от които нямат достатъчно опит“.

Концернът също така ще принуди инженерите да докладват за разработването на новите модели самолети на главния инженер, а не на ръководителите, отговорни за проекта. Според мнението на източника, тази реформа ще забави процеса на създаване на нови самолети, но ще помогне за премахване на проблемите на етапа на разработка.

През последната година в света са регистрирани две въздушни катастрофи, включващи Boeing 737 MAX, като в тях са загинали 346 души. Последната катастрофа стана на 10 март в Етиопия. Самолет се разби шест минути след излитането от летището в Адис Абеба. Всички 157 души на борда загинаха. Сред жертвите на катастрофата са граждани на 33 държави.

Превод и редакция: БЛИЦ