По време на въздушното изложение MAKS-2019 в Жуковски, Китай за първи път се появи като страна партньор, която помогна за организирането на събитието. Според CGTN, в отделен павилион най-големите производители на Подебесната представиха най-новите си разработки, включително екологични ракетни двигатели, потенциален конкурент на проблемния Boeing 737MAX и съвместен проект с Русия.

Недалеч от Москва започна Международното въздушно изложение MAKS-2019. На откриването присъстваха президентите на Русия и Турция. Лидерите обсъдиха перспективата Турция да закупи руски невидими изтребители, пише "Поглединфо.


Освен това нашите китайски предприятия за производство на самолети участват в изложението и демонстрират най-новите си разработки. С подробности кореспондентът на CGTN Альоша Миленкович.

Президентът на Русия Владимир Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган станаха основните гости на 14-тия авиосалон, който се провежда в Москва на всеки две години.

Въпреки това, тази година стелс-изтребителите Су-57 се оказаха в центъра на общото внимание на събитието, което дава възможност на Русия да покаже своите постижения в аерокосмическата индустрия. Москва ще се радва да ги продаде, а Турция, както изглежда, се интересува от покупката.

Впрочем, Су-57 е само един от хилядите експонати на тази изложба.

АЛЬОША МИЛЕНКОВИЧ, кореспондент на CGTN: Над 800 компании от 33 държави участват в въздушното шоу. За първи път в организирането на това събитие Китай действа като страна партньор. В огромен изложбен павилион, разположен само на няколкостотин метра от тук, най-големите компании в китайската авиационна и космическа индустрия представят своите разработки.

По традиция по-голямата част от въздушното шоу е посветено на руските производители, но тази година Китай също играе не малка роля. В своя павилион Comac демонстрира тяснофюзелажен самолет, който според плановете на компанията би трябвало да се превърне в конкурент на Boeing 737 MAX и Airbus A320neo, които наскоро се сблъскаха с редица проблеми.

Avic показа най-големия в света самолет-амфибия - AG600. И първото частно космическо предприятие в Китай представи един от най-екологичните ракетни двигатели в света.

СЮЙ ЯУЕЙ, търговски директор LandSpace: Проектът все още се разработва. Ние създаваме стартираща система, която работи с гориво „течен кислород - втечнен метан“. Планираме да я пуснем в продажба до края на 2020 г. или, вероятно, до началото на 2021 г.

Китай и Русия работят заедно за създаването на самолет със широк фюзелаж и голям обсег CR929. На авиационното изложението за първи път беше представен макет на пилотската кабина и пътническия салон в естествени размери.

МАКСИМ ЛИТВИНОВ, главен дизайнер на съвместния проект с China United Aircraft Corporation: Окончателното сглобяване ще се проведе в Китай, близо до Шанхай. Ние, руската страна, разработихме и конструирахме крилото, централния кесон на крилото, пилоните, лемелите и клапите. Китайската страна е отговорна за фюзелажа и опашката.

CR929 ще трябва да започне да лети през 2023 година.

Альоша Миленкович, CGTN, Жуковски, Русия.