Кораб от ВМС на Народно-освободителната армия на Китай е заставил разрушителя от ВМС на САЩ Decatur да промени курса си в района на спорния архипелаг Нанша в Южнокитайско море. 

Както съобщава CNN, разрушителят от ВМС на КНР "Луян" (Luyang) е извършил "небезопасно сближаване" с американския кораб. 

От Пентагона заявиха, че морските сили на САЩ изпълняват в този район операция "по гарантирането на свободата на навигация близо до спорните острови". 

Говорителят на Тихоокеанския флот на ВМС на САЩ Чарлз Браун заяви, че китайският кораб е извършил "агресивни маневри". Независимо от това обаче американските кораби "продължават мисията си в региона, подчерта Браун. 

По-рано имаше съобщения, че разрушителят от ВМС на САЩ Decatur през уикенда е преминал на разстояние 12 морски мили от изкуствения архипелаг, създаден от Китай в Южнокитайско море. 

Китай през последните години води спор с няколко страни от региона по повод териториалната принадлежност на редица острови в Южнокитайско море, в крайбрежните води на които бяха открити значителни заппаси от нефт и газ. Става дума за архипелага Сиша, островите Нанша и Хуанъян. В териториалните спорове са въвлечени Ниетнав, Бруней, Малайзия и Филипините.