Неотдавна Пентагонът, както информира БЛИЦ, представи доклад за състоянието на НОАК (Народноосвободителната армия на Китай), който зае челните страници в американски медии с въпроса дали ще падат китайски бомби над САЩ? Американците са чувствителни на тази тема, защото повече от 70 г. не могат да преглътнат, че по време на Втората световна война на тяхна територия паднали 3 (три!) снаряда от японска подводница.
 

Главният повод за опасения са разработваните в Китай далечни бомбардировачи, които да носят ядрено оръжие. Пекин едва ли си поставя за задача да завладее САЩ, защото територията на страната е огромна и след това ще са нужни милиони войници за гарнизони. Но КНР успешно може да изнудва Америка с ядрената си триада.
 
Миналата година в интернет се появиха снимки на стратегическия китайски бомбардировач Xian H-6K с четири нови крилати ракети с оптическа система за насочване – две KD-63 и две KD-20. Далечината им за изстрелване се оценява на 2000-2200 км.


 
Xian H-6K все още е единственият китайски стратегически бомбардировач. Той е копие на произведения през 60-те години и отдавна снет от въоръжение съветски бомбардировач Ту-16, но е осъвременен с модерна електроника и напълно нови турбовентилаторни двигатели с тяга почти 12 тона всеки. Според експерти, китайските ВВС разполагат поне с 50 броя бомбардировачи Н-6К.
 
По време на учения китайските ВВС извършиха учебни полети с кацане на изкуствени острови и рифове в Южнокитайското море.
 
За Америка това безспорно са обезпокоителни знаци. След модернизацията на Сухопътните войски и особено на ВМФ (поразителни са успехите например при самолетоносачите), неизбежно идва ред и на далечната бомбардировъчна авиация със съответните крилати ракети с голям боен радиус и потенциален ядрен заряд.
 
Следва да се напомни и експанзията на КНР извън Източнокитайско море. Сега Пекин изгражда своя база в Източна Африка (Джибути), но не крие намеренията си за още бази в Южна Азия и Африка. Наистина защо това да е позволено само на САЩ.
 


Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ (по публикации в чужди медии)