Собственик на магазин в Ихтиман застреля 51-годишен ром и рани други двама след като тримата се опитали да го пребият, съобщи МВР.

Близо 700 роми са дошли през магазина, след като са разбрали какво се е случило и са искали да се саморазправят със собственика и пристигналите полицаи.

Инцидентът е станал снощи около 19.00 ч., а обстановката вече е овладяна. Снощи в РПУ-Ихтиман е получен сигнал за инцидент на ул. „Рила” в кв. „Изток” в града. По първоначални данни група роми нахлули в магазин в частен имот и започнали саморазправа със собственика, който в условията на самозащита стрелял със законно притежавано оръжие.

Изпратеният на място автопатрул установил, че на улицата пред входната врата на двора лежи окървавен мъж в безпомощно състояние. Двама полицаи останали за запазване на местопроизшествието, а колегата им откарал ранения в Спешна помощ, където става ясно, че 51-годишният е починал от огнестрелна рана в гърдите.

Междувременно към мястото на инцидента се отправила голяма група роми, живеещи в квартала. Станало ясно, че има и други двама пострадали от стрелбата: мъж на 44 г., с прострелна рана в дясното бедро, който е опериран в болницата в Ихтиман и оставен на лечение без опасност за живота, и 24-годишен мъж, откаран в столицата и е настанен в “Пирогов” с нараняване в лицевата област, на когото също е направена операция.  От института за спешна помощ по-рано днес информираха, че той е с опасност за живота и е настанен в Централна реанимация.  

Заради инцидента пред магазина в Ихтиман се събрали около 700 човека, които замеряли къщата с камъни и заплашвали с физическа разправа собственика и полицаите. По-късно напрежението в квартала е овладяно, а редът възстановен. По случая е образувано досъдебно производство в РПУ-Ихтиман. /БЛИЦ